Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Ο Καναδάς, υπό τη νέα κυβέρνηση, σταματά τις επιδρομές εναντίον της ISIS



Ο Καναδάς, υπό τη νέα κυβέρνηση, σταματά τις επιδρομές εναντίον της ISIS
http://roykoymoykoy.blogspot.gr/
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Θα αποσύρει ο Καναδάς τα μαχητικά του από την πολυεθνική δύναμη υπό τις ΗΠΑ που επιχειρεί σε Συρία και Ιράκ εναντίον της ISIS, όπως επιβεβαίωσε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό στην πρώτη του τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπαράκ Ομπάμα.
    Ο Καναδάς πάντως θα συνεχίσει τη συμμετοχή στην εκπαίδευση μαχητών.
    Ο Τριντό, οι Φιελεύθεροι του οποίου ανέτρεψαν την κυβέρνηση Συντηρητικών του Χάρπερ εξασφαλίζοντας αυτοδυναμία στις κάλπες, είχε δεσμευτεί προεκλογικά για αποχώρηση από τις επιδρομές.
    Η αυτοδύναμη εκλογή του τού επιτρέπει να εφαρμόσει πλήρως τις προεκλογικές του θέσεις. Στην πρώτη του τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Τριντό ενημέρωσε τον Ομπάμα για τις προθέσεις του.
    Ο αμερικανός πρόεδρος «καταλαβαίνει τη δέσμευση που είχα κάνει για τερματισμό των επιχειρήσεων» ανέφερε ο Τριντό στους δημοσιογράφους μετά το τηλεφώνημα με την Ουάσινγκτον.
    Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Καναδά θα συνεχίσουν ωστόσο να συμμετέχουν στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και στην εκπαίδευση μαχητών. Πριν το τηλεφώνημα, η Ουάσινγκτον είχε εκφράσει την ελπίδα της «να συνεχίσει η νέα καναδική κυβέρνηση την υποστήριξη στις προσπάθειες του συνασπισμού για καταπολέμηση της ISIS σε Ιράκ και Συρία».
    Στα διμερή θέματα, ο Τριντό επανέλαβε τη δέσμευση για στενή συνεργασία. Η εκλογή του δεν «απειλεί» το ζήτημα του αγωγού πετρελαίου Keystone XL -που είχε προκαλέσει αντιδράσεις εντός ΗΠΑ- καθώς ο Τριντό έχει επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή του στο έργο.
    Ο Καναδάς συμμετείχε στο συνασπισμό εναντίον της ISIS με μαχητικά CF-18 και περίπου 70 στελέχη που συμμετείχαν στην εκπαίδευση μαχητών στο βόρειο Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου