Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

ΠΓΔΜ: Άκαρπες οι διαβουλεύσεις των κομμάτων υπό τη διαμεσολάβηση της ΕΕ



ΠΓΔΜ: Άκαρπες οι διαβουλεύσεις των κομμάτων υπό τη διαμεσολάβηση της ΕΕ
http://roykoymoykoy.blogspot.gr/
    Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι πολύωρες συναντήσεις στα Σκόπια του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν με τους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ για την άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για υπέρβαση της πολιτικής κρίσης.  «Φεύγω απογοητευμένος, αλλά μένω αισιόδοξος» είπε ο Χαν.
    «Είμαι απογοητευμένος, όμως παραμένω ακόμη αισιόδοξος. Οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και να θέσουν ως προτεραιότητα το συμφέρον και το μέλλον της χώρας. Δεν μπορεί η Ευρώπη να λαμβάνει αποφάσεις αντί γι' αυτούς» δήλωσε ο κ. Χαν μετά τις συνομιλίες, οι οποίες διεξήχθησαν στην κατοικία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια.
    Ο κ. Χαν εξέφρασε την ελπίδα ότι έστω και την τελευταία στιγμή οι πολιτικοί αρχηγοί της ΠΓΔΜ θα αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα καταλήξουν σε συμφωνία, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση διακυβεύεται η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
    Σημειώνεται ότι οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ (ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE και πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση /SDSM, Ζόραν Ζάεβ, ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών/DPA, Μέντουχ Θάτσι) κατέληξαν σε συμφωνία, στις 15 Ιουλίου, στα Σκόπια, με τη μεσολάβηση του Επιτρόπου Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, για την επίλυση της πολιτικής κρίσης που πλήττει εδώ και αρκετούς μήνες τη χώρα.
    Η συμφωνία περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής προαπαιτούμενων που θα συμβάλουν στην επίλυση της πολιτικής κρίσης, ενώ το καταληκτικό στάδιό της προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών στις 24 Απριλίου 2016.
    Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, εμφανίστηκαν σοβαρές διαφωνίες στις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και της αντιπολίτευσης του Ζόραν Ζάεβ σχετικά με την εφαρμογή σειράς μέτρων που προβλέπονται από τη συμφωνία της 15ης Ιουλίου, με αποτέλεσμα η διαδικασία επίλυσης της πολιτικής κρίσης να περιέλθει σε τέλμα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου