Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Τα μαζεύει ο Φίλης για τις πενταροδεκάρες -Προβληματισμός στο ΜαξίμουΤα μαζεύει ο Φίλης για τις πενταροδεκάρες -Προβληματισμός στο Μαξίμου
Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα ?
Η αριστερή….. διανόηση (!!!) κατέστρεψε την δημόσια παιδεία, σμπρόχνωντας τους γονείς στα ιδιωτικά.
Η αύξηση διδάκτρων ΣΗΜΕΡΑ ξαναστέλνει τα παιδιά στην ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ.
Φυσικά, εξαιρούνται κάποιοι ‘’έχοντες και κατέχοντες’’ ( πρωθυπουργοί, υπουργού, μηντιάρχες, επιχειρηματίες κτλ ) για τους οποίους πράγματι, οι αυξήσεις είναι…. πενταροδεκάρες.
Ας μην ξεχνούν εκεί στην κυβέρνηση, ότι είναι κυβέρνηση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και όχι μόνον των ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Κάπου τα μπέρδεψαν..
Κατά τα άλλα, κάθε κυβέρνηση έχει τον ‘’ μπόκ-τορβά’’ της.
    Την ώρα που χιλιάδες γονείς κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα μετά την απόφαση για υπαγωγή της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε κλιμακωτό ΦΠΑ και την απίστευτη δήλωση του υπουργού Παιδείας για πενταροδεκάρες, η κυβέρνηση προσπαθεί να τα μαζέψει. 
    Σήμερα ο υπουργός Παιδείας προσερχόμενος στο υπουργικό συμβούλιο προσπάθησε να μαζέψει τις χθεσινές του δηλώσεις υποστηρίζοντας πως τα όσα είπε ήταν «σχήμα λόγου» και στη συνέχεια έκανε λόγο για τη μάχη που θα δώσει η κυβέρνηση για το δημόσιο σχολείο. Συγκεκριμένα ο κ.Φίλης είπε:«Μιλάτε για σχήματα λόγου, η ουσία είναι να ανορθωθεί η δημόσια εκπαίδευση» και πρόσθεσε ότι «με κάθε τρόπο θα δώσουμε τη μάχη για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, αυτή είναι η εντολή του λαού». 
Οι δηλώσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις
    Ο κ. Φίλης είπε χθες ότι το θέμα «δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού που στέλνει τα παιδιά του στα δημόσια σχολεία» σημειώνοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της στο δημόσιο σύστημα παιδείας και όχι «από τις πενταροδεκάρες του 6 ή του 13%». Για τα φροντιστήρια είπε ότι καλύπτουν άλλες ανάγκες τις οποίες θα έπρεπε να καλύπτει το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης αλλά δεν το κάνει.
    «Γι αυτό πήγαμε σε μία συμβολικού τύπου φορολόγηση γιατί το 6% είναι μια συμβολική φορολόγηση», συνέχισε ο υπουργός ενώ ανέφερε ότι «υπάρχει ζήτημα εργασιακών σχέσεων στα φροντιστήρια και από εδώ και στο εξής η αρμοδιότητα ελέγχου τους θα ανήκει στο υπουργείο».
Το αυτογκόλ της κυβέρνησης
    Οπως ήταν αναμενόμενο οι χθεσινές δηλώσεις Φίλη προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικά στελέχη να τις χαρακτηρίζουν ως αυτογκόλ για την κυβέρνηση στην κρίσιμη στιγμή της δύσκολης προσπάθειας που καταβάλει.
    Μάλιστα, το θέμα αναμένεται να το θίξει και ο Αλέξης Τσίπρας στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο, όπου αναμένεται να κάνει παρατηρήσεις στους υπουργούς και να τους καλέσει να είναι πιο προσεκτικοί στα όσα λένε δημόσια.
    Είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου ήρθε σε προφανή αμηχανία από τις αντιδράσεις που ξεσήκωσαν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη αλλά του βουλευτή Δημήτρη Σεβαστάκη, για τα ιδιωτικά σχολεία. «Οποιος πάει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος της επιλογής», ήταν μία από τις επίμαχες δηλώσεις του κ. Φίλη για το θέμα, o oποίος μάλιστα χαρακτήρισε «πενταροδεκάρες» την επιβάρυνση με 6% και 13% της ιδιωτικής εκπαίδευσης! «Δεν αφορά τους ψηφοφόρους μας ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία», είπε από την πλευρά του ο κ. Σεβαστάκης, προκαλώντας επίσης αντιδράσεις.
Νέο τετ α τετ Φίλη-Θεσμών
    Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τα ισοδύναμα αναμένεται την Παρασκευή καθώς στη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τον κ. Φίλη δεν συζητήθηκε το θέμα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πάντως τόνισαν προς τον υπουργό Παιδείας τις επιφυλάξεις τους ως προς την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού  Περιεχομένου στο σκέλος που αφορά την αφαίρεση της αρμοδιότητας από τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων να αποκλείουν καθηγητές για τη θέση του πρύτανη. 
Στο πλευρό του Φίλη η «Αυγή»
    Επίθεση σε όσους άσκησαν κριτική στον Νίκο Φίλη με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας περί «πενταροδεκάρων», σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση από τον κλιμακωτό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, εξαπολύει η εφημερίδα "Αυγή".
    Σε άρθρο της στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα με τίτλο:"Μέτωπο υποκρισίας για τις "πενταροδεκάρες" αναφέρει:
    "Φθηνή επικοινωνιακή επίθεση εξαπέλυσε στον Νίκο Φίλη κοινοπραξία συμφερόντων που αρνείται την επόπτευση των ιδιωτικών σχολείων και των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών από το υπ. Παιδείας επικαλούμενη «τρομακτικές» επιβαρύνσεις των λαϊκών εισοδημάτων της τάξης των 60-80 ευρώ τον μήνα για ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια και αυξήσεις των 10-20 ευρώ στα φροντιστήρια.
    Η φορολόγηση έγινε με κριτήρια κοινωνικής ευαισθησίας, εξηγεί ο υπουργός Παιδείας, επισημαίνοντας την απαλλαγή από ΦΠΑ βρεφονηπιακών σταθμών και νηπιαγωγείων. «Συμβολικού τύπου» χαρακτηρίζεται από το υπουργείο η φορολόγηση στα φροντιστήρια. Πίνακες με τις αυξήσεις και ρεπορτάζ με ιδιοκτήτες φροντιστηρίων να δηλώνουν πρόθυμοι να απορροφήσουν τον μισό φόρο και γονείς να κάνουν λόγο για ανεκτή επιβάρυνση".
    "Κροκοδείλια δάκρυα από σχολάρχες, μιντιάρχες και Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι με την εκπαίδευση των λαϊκών στρωμάτων"  γράφει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου