Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Ενέκριναν οι «28» το Σχέδιο Δράσης με την Τουρκία για το προσφυγικόΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ενέκριναν οι «28» το Σχέδιο Δράσης με την Τουρκία για το προσφυγικό
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
     Εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, το οποίο διαπραγματεύτηκε η Κομισιόν με τις τουρκικές αρχές. Μετά το τέλος της Συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος», συγχαίροντας την Επιτροπή για τη συμφωνία με την Τουρκία.
    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Τουρκία συμφώνησε να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη, ενώ η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία, το ύψος της οποίας θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση, αλλά και να επιταχυνθεί η διαδικασία για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
    «Η επιτάχυνση της διαδικασίας δεν σημαίνει ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα γίνει χωρίς να έχει πρώτα εκπληρώσει η Τουρκία τα κριτήρια που ορίζουν οι κανόνες» διευκρίνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου.
    Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αξιολόγηση για την πορεία της Τουρκίας προς την εκπλήρωση των κριτηρίων θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2016.
    Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε πως θα υπάρχει «ξεκάθαρη σύνδεση» μεταξύ των επιδόσεων της Τουρκίας στην ανάσχεση της ροής των προσφύγων και της απελευθέρωσης της βίζας.
Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, ο πρόεδρος Τουσκ σημείωσε πως θα ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος της Frontex και θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί απευθείας επιστροφές παράτυπων μεταναστών.
    Επιπλέον, ανέφερε ότι τα κράτη μέλη θα είναι έτοιμα να συνδράμουν με εκατοντάδες συνοριοφύλακες έτσι ώστε να ενισχυθούν τα hot spots σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ δήλωσε πως οι 28 έκαναν μια πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.
    O γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την ικανοποιησή του για τη δημιουργία των hot spot σε Ελλαδα και την Ιταλία καθώς και για την προοπτική δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.
    Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία επί τη βάσει του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι θα επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις για την ελάφρυνση των διαδικασιών βίζας για τους Τούρκους πολίτες καθώς και οι προενταξιακές διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ.
    Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε από την πλευρά της πως για την οικονομική στήριξη προς την Τουρκία για το προσφυγικό συζητείται ένα ποσό περί τα 3 δισ. ευρώ.
    Καθώς η Τουρκία έχει ήδη πληρώσει πάνω από 7 δισ. ευρώ για τη διαμονή περίπου δύο εκατομμυρίων προσφύγων και έχει λάβει μόνο 1 εκατ. ευρώ από το εξωτερικό, «είναι λογικό να κάνει η ΕΕ μία ανάλογη συνεισφορά στα επόμενα χρόνια», είπε η Μέρκελ.
    Τόσο η γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισαν πως το ύψος της στήριξης δεν έχει καθοριστεί οριστικά και πως θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα λάβει και θα εφαρμόσει η Άγκυρα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου