Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Το μυστικό δωμάτιο του Β' Παγκοσμίου που κρύβεται κάτω από σταθμό της Νέας Υόρκης



Το μυστικό δωμάτιο του Β' Παγκοσμίου που κρύβεται κάτω από σταθμό της Νέας Υόρκης
    Περισσότεροι από 750.000 επισκέπτες περνούν τις πόρτες του το Grand Central Terminal στη Νέα Υόρκη κάθε μέρα, αλλά πολλοί από αυτούς είναι πιθανόν να αγνοούν το μυστικό του σταθμού.
    Ο λόγος για την μυστική αίθουσα επιχειρήσεων που βρίσκεται 100 μέτρα κάτω από το κτίριο και ήταν στόχος των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω της σπουδαιότητάς της.
    Τα καλά φυλαγμένο υπόγειο που βρίσκεται 10 ορόφους κάτω από το γραφικό σιδηροδρομικό σταθμό, ονομάζεται Μ42, αλλά δεν εμφανίζεται στους χάρτες ή στα σχεδιαγράμματα και η ύπαρξή του δεν είχε ακόμη αναγνωριστεί δημοσίως μέχρι το 1980.

    Το Μ42 έγινε στόχος του Χίτλερ όταν κάποιος που εργαζόταν στο σιδηροδρομικό σταθμό, ενημέρωσε τους Ναζί για τους μετατροπείς ενέργειας που μετέτρεπαν το εναλλασσόμενο ηλεκτρικό ρεύμα σε συνεχές ρεύμα τροφοδοτώντας τους σιδηροδρόμους που χρησιμοποιούσαν οι Σύμμαχοι για τη μεταφορά εξοπλισμού και στρατευμάτων στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.

    Οι μετατροπείς δούλευαν όλο το εικοσιτετράωρο επτά ημέρες την εβδομάδα, αλλά θα μπορούσαν να σταματήσουν, απλά με το να πέσει άμμος πάνω τους
    Αν σταματούσαν οι μετατροπείς, θα σταματούσε και η παροχή ενέργειας σε όλα τα τρένα που αναχωρούν ή φτάνουν στον τερματικό σταθμό, παγώνοντας την κίνηση του 80% των στρατευμάτων και πολεμικού υλικού των Συμμάχων.

    Για να «ακρωτηριάσουν» τη μετακίνηση στρατευμάτων, ο Χίτλερ έστειλε τέσσερις σαμποτέρ, ωστόσο ο Νταν Μπράκερ, εκπρόσωπος της Metro North (της εταιρείας που έχει τον σιδηρόδρομο) εξήγησε πως οι κατάσκοποι τελικά συνελήφθησαν στο Long Island στα τέλη του 1944.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου