Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Γαλλία: Εκλάπη επιτύμβια πλάκα διαβόητου αξιωματικού των SS



Γαλλία: Εκλάπη επιτύμβια πλάκα διαβόητου αξιωματικού των SS
Από Ελληνικά, πώς τα πάμε, λεβεντόπαιδα?
Γιατί, ‘’διαβόητος’’, από ό τι βρήκα, σημαίνει τα εξής
Το επίθετο διαβόητος σημαίνει εκείνον που είναι πολύ γνωστός για την κακή του φήμη και την αρνητική εικόνα που έχει γι’ αυτόν η κοινή γνώμη: ο διαβόητος ληστής / εγκληματίας / φονιάς / τρομοκράτης / ληστής / απατεώνας / δικτάτορας / συμμορίτης / μαφιόζος / γκάνγκστερ.
Το επίθετο
περιβόητος σημαίνει εκείνον του οποίου η φήμη έχει φτάσει παντού. Συνώνυμά του είναι τα επίθετα ξακουστός, περιλάλητος: ο περιβόητος ηθοποιός του κινηματογράφου / μεγιστάνας / βαρύτονος της όπερας.
Επομένως οι δύο αυτές λέξεις χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν και οι δύο κάποιον ή κάτι που έχει μεγάλη φήμη, που είναι φημισμένος, με μια όμως υφολογική διαφορά:
το επίθετο διαβόητος δέον να χρησιμοποιείται με αρνητική χροιά, ενώ το επίθετο περιβόητος με καλή χροιά.
Από ό τι συνάγεται και από το συμπλήρωμα του άρθρου, για το ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΒΙΤΜΑΝ που ‘’ξεσήκωσα’’ από την Βικιπαίδεια, μάλλον ΠΕΡΙΒΟΗΤΟΣ ταιριάζει.
http://www.euro2day.gr
    «Η επιτύμβια πλάκα του Μίχαελ Βίτμαν εκλάπη πριν από μερικές ημέρες», ανέφερε η γερμανική πηγή, η οποία μίλησε υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμη.
    Η επιτύμβια πλάκα ενός διαβόητου αξιωματικού των SS, διοικητή μιας μονάδας τεθωρακισμένων, εκλάπη πρόσφατα από ένα γερμανικό νεκροταφείο στην μικρή νορμανδική πόλη Λα Καμπ, στη δυτική Γαλλία, όπως ανέφεραν χθες Τρίτη ο δήμαρχος της κοινότητας και μια γερμανική πηγή στην πόλη.
    "Η επιτύμβια πλάκα του Μίχαελ Βίτμαν εκλάπη πριν από μερικές ημέρες", ανέφερε η γερμανική πηγή, η οποία μίλησε υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμη, αναφέρει τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.
    "Πρόκειται για μια τετράγωνη επιτύμβια πλάκα, (η οποία ήταν) βιδωμένη στο έδαφος, με το όνομα (του αξιωματικού) χαραγμένο (σε αυτή), αλλά χωρίς καμιά άλλη επιγραφή", που να υποδείκνυε πως ανήκε στα SS, είπε η ίδια πηγή και διευκρίνισε ότι υποβλήθηκε "καταγγελία στη χωροφυλακή" της πόλης αυτής.
    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πολλοί επισκέπτες του νεκροταφείου, ανάμεσά τους πολλοί Άγγλοι και Αμερικανοί, στέκονταν συχνά πάνω από αυτή την επιτύμβια πλάκα λόγω του ότι ο αξιωματικός αυτός ήταν εξαιρετικά γνωστός: θεωρείτο ένας από τους πιο τρομερούς επικεφαλής μονάδων αρμάτων μάχης της ναζιστικής Γερμανίας.
    "Η πλάκα θα αντικατασταθεί", ανέφερε ο δήμαρχος της Λα Καμπ, ο Μπερνάρ Λενίς. "Έστω κι αν ήταν Γερμανός αξιωματικός, πρέπει να σεβόμαστε τους νεκρούς", πρόσθεσε.
    Περίπου 21.000 Γερμανοί που σκοτώθηκαν στη μάχη της Νορμανδίας έχουν ταφεί στο κοιμητήριο της Λα Καμπ.
Μίχαελ Βίττμαν
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
    Ο Μίχαελ Βίττμαν (Michael Wittmann) ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Γερμανούς αρματιστές.
    Κατετάγη στην Λαιμπσταντάρτε (Leibstandarte, σωματοφυλακή) το 1937 και έμελλε να γίνει ο πρώτος άσσος των αρμάτων μάχης μέχρι τον θάνατό του στη Νορμανδία στις 8 Αυγούστου 1944.
    Μέχρι τότε ο Βίττμαν είχε καταστρέψει σε διάστημα τριών ετών 138 εχθρικά άρματα και πυροβόλα. Οι επιτυχίες του Βίττμαν εξαρτώνταν κατά πολύ από τον, για μεγάλο χρονικό διάστημα, πυροβολητή του, τον Μπαλτάζαρ Βολ, ο οποίος διακρινόταν από μία σχεδόν υπεράνθρωπη ικανότητα να ευστοχεί, ενώ το άρμα βρισκόταν σε κίνηση. Με τον βαθμό του δεκανέα διακρίθηκε στις επιχειρήσεις στην Πολωνία το 1939 και στη Γαλλία το 1940.
    Κατά τη Γερμανική Εισβολή στην Ελλάδα διακρίθηκε ιδιαίτερα στην Κατάληψη της στενωπού της Κλεισούρας, ως επικεφαλής άρματος εφόδου.
    Οι προοπτικές του φάνηκαν από τις πρώτες μέρες της εισβολής στη Σοβιετική Ένωση. Προωθήθηκε στη Σχολή Αξιωματικών του Μπαντ Τελτζ και καθιερώθηκε ως άσσος των αρμάτων στη μάχη του Κουρσκ.  Χαρακτηριστική των ικανοτήτων του ήταν η δράση του στο Βιγιέρ Μποκάζ.
    Ο Βίττμαν αρνήθηκε στη συνέχεια την τοποθέτησή του ως εκπαιδευτή σε σχολές τεθωρακισμένων των Waffen SS. Η δράση του και η ζωή του τερματίσθηκαν στις 8 Αυγούστου 1944 στην περιοχή του Σιντώ, κατά τη διάρκεια προσπαθειών ανακατάληψης της Καν, όταν το Tiger του εξερράγη.
    Ο μεγαλύτερος αρματιστής της ιστορίας ήταν εξωτερικά ένας ήπιος άνθρωπος, ο οποίος παρέμενε ήρεμος κατά τη διάρκεια της μάχης και διέθετε το χάρισμα της πρόβλεψης των κινήσεων του αντιπάλου. Εκτός από τον Βολ, γενικά ο Βίττμαν είχε πάντα άψογη συνεργασία με τα πληρώματα των αρμάτων στα οποία υπηρετούσε, οι άνδρες των οποίων εμπνέονταν από αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου