Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Από την «ΤΡΟΙΚΑ»…, δια των «ΘΕΣΜΩΝ», στο… «ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ»!!!



Καλά και σωστά μας τα λές Γιάννη, όμως προσωπικά, και για ευνόητους λόγους, αντί για ΄΄τέθριππον’’ προτιμώ ( και υιοθετώ από τώρα ) τον όρο ‘’ΟΙ 4 ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ’’
Δρ Ιωάννης Παρίσης
    Μεγάλο μέρος των Ελλήνων ψηφοφόρων πίστευε (και πιστεύει μάλλον) ότι η TROIKA που επέβλεπε την ελληνική οικονομία στα χρόνια των μνημονίων, ήταν κάποια «άσχημη» λέξη που μας την επέβαλαν οι (προφανώς «κακοί») Ευρωπαίοι (κυρίως οι Γερμανοί φυσικά) και την είχαν αποδεχθεί οι «Γερμανοτσολιάδες»!!!
    Όμως ο όρος “troika” χρησιμοποιείται παγκοσμίως για διάφορα τριμερή ή τριμελή όργανα. Η προέλευσή της είναι… ρωσική (προς μεγάλη απογοήτευση του Λαφαζάνη!). Έτσι ονόμαζαν οι Ρώσοι την άμαξα ή το έλκηθρο που σύρονταν από τρία άλογα. Στη διάρκεια του σοβιετικού καθεστώτος μάλιστα χρησιμοποιείτο για να κάθε «τριανδρία» που κατείχε την αρχή, ενώ σταδιακά άρχισε να χρησιμοποιείται παγκοσμίως για να αποδώσει μια τριμερή συνεργασία ή ένα τριμερές όργανο.
    Έτσι, για παράδειγμα, στην ΕΕ χρησιμοποιούνταν ο όρος αυτός στις εξής δύο τουλάχιστον περιπτώσεις:
             α)   Στην περίπτωση της Προεδρίας της Ένωσης: Την “troika”συναποτελούν η χώρα που ασκεί την Προεδρία, εκείνη που την άσκησε κατά το προηγούμενο εξάμηνο και εκείνη που την αναλάβει το επόμενο εξάμηνο. Είναι κατανοητό ότι πρόκειται για μια άτυπη σχέση, με στόχο την δυνατότητα αλληλοενημέρωσης στη διάρκεια της Προεδρίας.
             β)  Μετά την Συνθήκη της Λισαβόνας (2009) όλοι μίλησαν για την ”troika” που δημιουργήθηκε στην πράξη συναποτελούμενη από τρία κύρια όργανα της ΕΕ: τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο της Επιτροπής και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την ΚΕΠΠΑ.
    Στην περίπτωση της Ελλάδας, για την επίβλεψη εκτέλεσης του προγράμματος των μνημονίων, συγκροτήθηκε ένα τριμερές όργανο από τους εκπροσώπους των τριών δανειστών: την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Είναι αυτό το όργανο που όλοι αποκαλούσαμε «ΤΡΟΪΚΑ» κατά τα τελευταία χρόνια, που στην πράξη πρόκειται για ένα παρατσούκλι.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί στους οπαδούς του ότι «θα διώξει την τρόικα» και «θα σκίσει τα μνημόνια». Το πρώτο «μπορούσε» να το κάνει αμέσως. Το δεύτερο… θα γινόταν μετά τις («σκληρές») διαπραγματεύσεις!!!  Έτσι λοιπόν «απαίτησε» από τους δανειστές να πάψουν να χρησιμοποιούν τη (κακιά και αμαρτωλή) λέξη «ΤΡΟΪΚΑ» και να την αντικαταστήσουν με τη («όμορφη») λέξη «ΘΕΣΜΟΙ». Φυσικά οι δανειστές, προκειμένου να διευκολύνουν την κυβέρνηση στο εσωτερικό μέτωπο, δεν είχαν κανέναν πρόβλημα να μετονομάσουν εαυτούς σε «θεσμούς». Ουσιαστικά δεν άλλαξε τίποτε.
    Τις τελευταίες ημέρες, οι εκπρόσωποι της «ΤΡΟΪΚΑ» (ή «ΘΕΣΜΩΝ») επανήλθαν στην Αθήνα. Μεγάλη έκταση δόθηκε και μεγάλη συζήτηση έγινε στο αν θα διαμένουν σε ξενοδοχείο του αεροδρομίου ή της Αθήνας, στο κέντρο ή στα προάστια. Ή ακόμα το πού θα συναντιόνται με τους δικούς μας αρμοδίους. Θα πηγαίνουν αυτοί στα ξενοδοχεία των «τροϊκανών» ή οι τελευταίοι θα πηγαίνουν στα υπουργεία (με κίνδυνο να… τα μολύνουν!). Ντόρος να γίνεται για τους χαχόλους της βάσης, άσχετα αν όλοι γελάνε μαζί μας.

    Έλα όμως που μας προέκυψε και τέταρτος στην παρέα και έτσι η τρόικα… χαλάει από μόνη της! Στην ομάδα προστέθηκε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κάποιος Nicola Giammarioli, και έτσι το παρατσούκλι της ομάδας έγινε “QUADRIGA”, από την λατινική λέξη που αποδίδει το αρχαίο ελληνικό «Τέθριππον», δηλαδή την άμαξα που έσερναν τέσσερις ίπποι και χρησιμοποιείτο κυρίως στις αρματοδρομίες. Σήμερα υπάρχει μεγάλος αριθμός γλυπτών τέθριππων ανά τον κόσμο, με «σημαδιακό» εκείνο της Πύλης του Βραδενβούργου στο Βερολίνο!
    Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για την Κυβέρνηση: να απαιτήσει να χρησιμοποιείται αντί του (όντως κακόηχου των… κουτόφραγκων) QUADRIGA, η όμορφη ελληνικότατη λέξη ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου