Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Δικαίωση για το χαλλούμι στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης



Δικαίωση για το χαλλούμι στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ένα είναι το ΧΑΛΛΟΥΜΙ ! Ένα και αδιαίρετο !
defencenet.gr
    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε αναφορά στην Κύπρο πηγαίνει... πακέτο με το χαλλούμι. Το τυρί σήμα κατατεθέν της κυπριακής κουζίνας που είναι ιδιαίτερα γνωστό σε όλον τον κόσμο και πολύ περισσότερο στις χώρες της Ευρώπης. 
    Η απόφαση που πάρθηκε και αφορά την ένταξη του συγκεκριμένου τυριού στο καθεστώς των προϊόντων ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), ενισχύει την θέση του στις ξένες αγορές απαγορεύοντας σε άλλους κατασκευαστές εκτός Κύπρου να ονομάζουν τα τυριά τους ως «χαλλούμι».
    Η απόφαση θα οριστικοποιηθεί σε 6 με 7 μήνες από σήμερα, καθώς τόσο είναι το χρονικό διάστημα που ορίζουν οι ευρωπαϊκές νομοθεσίες για όποιον θέλει να υποβάλλει ένσταση. Όμως αυτού του είδους οι ενστάσεις δεν γίνονται αποδεκτές συνήθως, οπότε μετά από την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος, το χαλούμι πια θα είναι ένα αμιγώς κυπριακό προϊόν. 
    Η απόφαση αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό στην Κύπρο, με τον υπουργό Γεωργίας κ. Νίκο Κουγιάλη να δηλώνει ότι «Είναι μια μεγάλη μέρα για την Κύπρο, γιατί καταφέραμε μετά από πολλά χρόνια να ξεπεράσουμε ένα σημαντικό εμπόδιο».
    Το Χαλλούμι ή Hellim στην τουρκοκυπριακή πλευρά του νησιού, θα φέρει και τα δύο ονόματα, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται μαζί ή και χωριστά. Στην πράξη, η «διπλωματία του χαλλουμιού» φαίνεται να λειτουργεί αποτελεσματικά, καθώς οι δύο κοινότητες ενώθηκαν μπροστά στο κοινό εμπορικό συμφέρον. Και οι τουρκοκύπριοι παραγωγοί θα μπορούν να εξάγουν στις χώρες της Ε.Ε. μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας τα δικά τους τυριά. 
    Σε ότι αφορά το ίδιο το προϊόν, το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ιδιότητά του να μην λιώνει σε υψηλές θερμοκρασίες, η χαρακτηριστική οσμή και γεύση του από το γάλα των αιγοπροβάτων της Κύπρου το οποίο έχει την μικρότερη δυνατή επεξεργασία.  
    Από την στιγμή που το προϊόν μπαίνει σε καθεστώς ΠΟΠ, οι έλεγχοι και οι διαδικασίες παραγωγής γίνονται σημαντικά πιο αυστηροί, ενώ οι περιοχές στις οποίες μπορεί να παραχθεί είναι πλέον συγκεκριμένες και εγκεκριμένες όπως έχουν καταγραφεί στον φάκελλο που κατατέθηκε στην Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου