Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Εξερευνώντας το ναυάγιο της Επανωμής στη θάλασσα του Θερμαϊκού



Εξερευνώντας το ναυάγιο της Επανωμής στη θάλασσα του Θερμαϊκού
Θάλασσα εκπληκτική, μόνο που την παραέμαθαν τελευταία ( καθώς και την ‘’Σαχάρα’’ ) και τα Σαββατοκύριακα γίνεται ‘’ο χαμός’’.
Καθημερινές, θα το ευχαριστηθείτε !
Το έστειλε ο Ανδρέας Βορεάδης
    Βυθίστηκε πριν από 40 χρόνια στην άκρη του Θερμαϊκού Κόλπου, λίγα μέτρα από την ακτή, ωστόσο τα φουγάρα του ξεπροβάλλουν ακόμη από τον αφρό της θάλασσας για να μαρτυρήσουν στον επισκέπτη τη δική τους ιστορία.
    Το γνωστό και ως «ναυάγιο» της Επανωμής, κατά την περίοδο της επταετίας εκτελούσε εργασίες μεταφοράς χώματος με σκοπό να "μπαζώσει" έναν ιδιαίτερου κάλλους και μοναδικής φυσικής ομορφιάς βιότοπο, όπου κατοικούν εκατοντάδες είδη πανίδας και φύονται περίπου 2.500 είδη άνθη και φυτά.
    Όλα αυτά ήταν έτοιμα να θυσιαστούν για τη δημιουργία καλλιεργήσιμης γης. Κάτοικοι της περιοχής λένε ότι ο Άγιος Αντώνιος έσωσε το βιότοπο, καθώς το πλοίο εγκαταλείφθηκε από την εταιρία που ανέλαβε το έργο, σκούριασε και βούλιαξε ανήμερα της γιορτής του Αγίου, γύρω στα 1970.
    Λίγους μήνες αργότερα, το  καθεστώς απαλλοτρίωσε αναγκαστικά μία έκταση περίπου 4.500 στρεμμάτων, η οποία κάλυπτε την περιοχή του Ποταμού και του Ναυαγίου καθώς και τον υδροβιότοπο.  Στόχος ήταν η τουριστική αξιοποίηση, που δεν έγινε ποτέ. Πριν από λίγους μήνες, το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε το δήμο Επανομής και τις προσπάθειές του και πλέον όλη η έκταση επεστράφη στην κυριότητα του δήμου.
    Το ναυάγιο της Επανωμής δεν είναι το μοναδικό, καθώς στην ίδια περιοχή βυθίστηκε το 1936 άλλο ένα πλοίο. Ήταν ο «Παναγής», ένα γκαζάδικο, το οποίο, λόγω κακοκαιρίας, έπεσε στον κάβο και παρέσυρε στο βυθό τα τρία από τα δέκα μέλη του πληρώματος.
    Μια ακόμη ιστορία, που διαδόθηκε από στόμα σε στόμα στην Επανωμή κάνει λόγο για έναν ψαρά από τη Φούρκα, τον Μάμαλη, που κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, βρέθηκε με το καΐκι του φορτωμένο ψάρια στα ανοιχτά. Ο άτυχος ψαράς δεν κατάφερε να επιστρέψει στην ακτή και τα κύματα τον πέταξαν στο νερό.  Μέρες αργότερα βρέθηκε παγωμένος στη λιμνοθάλασσα.
    Το ναυάγιο αποτελεί σημείο αναφοράς για την Επανωμή.
    Σήμερα, εικόνες από το ναυάγιο ανέβασε στο YouTube ο χρήσης Roman Filiev.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου