Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου



Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου
    Ενα βήμα πιο κοντά στην πάταξη της συνδιαλλαγής επιχειρηματία – τραπεζίτη αποτελεί η ψήφιση του νομοσχεδίου, που ανοίγει το δρόμο για την αναδιάρθρωση του Ιδιωτικού χρέους.
    Κερδισμένες οι τράπεζες που θα μπορέσουν πλέον να ανακεφαλαιοποιηθούν ευκολότερα καθώς οι προβλέψεις τους –σε ότι αφορά τα NPLs- θα είναι ακριβέστερες. Και αυτό γιατί σπάει ο νομικός κρίκος, που έβαζε το δανειστή στη θέση του παθητικού παρατηρητή, μη έχοντας όφελος να κινήσει διαδικασία κατάσχεσης και ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων.
    Η αλλαγή στη σειρά εξυπηρέτησης των απαιτήσεων, μπορεί φαινομενικά να λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, των ταμείων και του δημοσίου, είναι όμως σίγουρο ότι με τη δυνατότητα ικανοποίησης του άμεσα θιγόμενου, σπάει μια λιμνάζουσα –πάγια κατάσταση και το... νερό μπαίνει στ’ αυλάκι.
    Από εδώ και στο εξής ο δανειστής θα μπορεί να παίρνει το 65% του ποσού ρευστοποίησης. Ακολουθεί με 25% το δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία και οι εργαζόμενοι και το υπόλοιπο 10% μοιράζεται στους υπόλοιπους πιστωτές. (άλλες τράπεζες, προμηθευτές κλπ.)  
    Στην πράξη το ποσό αυτό θα μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 70% - εφόσον ευθυγραμμισθούν τα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα στην υιοθέτηση κοινής στρατηγικής αντιμετώπισης αφερέγγυων πελατών.
    Υπολογίζεται ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να φέρει στα ταμεία των τραπεζών περισσότερα από €3 δισ. που θα παίξουν το ρόλο τους στα επικείμενα στρες τεστ.
    Μέσα από αυτή τη διαδικασία η συμμετοχή των πολιτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα γίνει με χρήματα του ESM με εγγύηση του EFSF, αναμένεται να μην ξεπεράσει τα €12 δισ., ώστε στη συνέχεια να οδηγηθούν στο νέο ΤΑΙΠΕΔ, προς ιδιωτικοποίηση.
    Ο τρόπος που θα δρομολογηθεί η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για τα «κόκκινα δάνεια» βρίσκεται ήδη στο συρτάρι του κ. Σταθάκη. Ο κύβος έχει –ήδη- ριφθεί... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου