Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Το θωρηκτό που «άραξε» στο κέντρο της Ν. Υόρκης!



    Την άνοιξη του 1917, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήλθαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ανάγκη για περισσότερους ναυτικούς και πεζοναύτες ήταν πρωταρχικής σημασίας. Προκειμένου να προκαλέσουν το ενδιαφέρον σε νέους και να τους πείσουν να καταταγούν ως εθελοντές, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αποφάσισε να κατασκευάσει ένα τεράστιο ξύλινο αντίγραφο ενός θωρηκτού στην Union Square, στην καρδιά της Νέας Υόρκης.
    Το ξύλινο πλοίο ονομάστηκε USS Recruit και είχε μήκος πάνω από 35 μέτρα και πλάτος 15 μέτρα. Διέθετε ό,τι ακριβώς ένα θωρηκτό της εποχής, ακόμα και αντίγραφα όπλων. Επιπλέον, για να παρουσιάσει την πραγματική ζωή και την καθημερινότητα ενός ναυτικού στους μελλοντικούς εθελοντές, το USS Recruit είχε πλήρες πλήρωμα ναυτικών, αξιωματικών και γιατρών που έμεναν στο πλοίο.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα ξυπνούσαν στις 6 το πρωί, θα καθάριζαν τα καταστρώματα, θα έπλεναν τα ρούχα και θα έκαναν βάρδιες μέχρι τις 11 το βράδυ. Το πλοίο λειτουργούσε ως εργαλείο για στρατολόγηση και εκπαίδευση. Υπήρχε ένας ασύρματος σταθμός, ένα σύστημα θέρμανσης και εξαερισμού και αίθουσες εξετάσεων για την αξιολόγηση της υγείας των πιθανών υποψηφίων.

    Η κατασκευή του USS Recruit ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένη, αφού βοήθησε το Πολεμικό Ναυτικό να προσελκύσει 25.000 νέους άντρες στους κόλπους του. Μετά τον πόλεμο, που έληξε το 1918, το πλοίο παρέμεινε στην Union Square για δύο ακόμα χρόνια φιλοξενώντας μια ποικιλία κοινωνικών εκδηλώσεων. Το 1920, αποσυναρμολογήθηκε για να μεταφερθεί στο Luna Park του Coney Island. Αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ και η τύχη του είναι άγνωστη.

1 σχόλιο:

  1. ΔΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑΝ:
    Α. ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΘΩΡΗΚΤΟΝ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ "ΚΙΛΚΙΣ" ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ.
    Β.Σχεδόν τριάκοντα (30) έτη αργότερα, δημιουργήθηκε ένα δεύτερο USS Recruit, αυτή την φορά στην δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Το δεύτερο αυτό «Πλοίο Ξηράς» με το ίδιο όνομα (USS Recruit) κατασκευάσθηκε στο Ναυτικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Point Loma, στην περιοχή του Σαν Ντιέγκο. Δεν ήταν ένα Θωρηκτό (dreadnought) όπως ο προκάτοχός του, αλλά ένα αντιτορπιλλικό συνοδείας νηοπομπών κλάσεως «Dealey», υπό κλίμακα 2/3.Αποστολη του ήταν να εκπαιδεύει νεοσυλλέκτους από το 1949 μέχρι να κλείσει η βάση το 1997. Το δεύτερο αυτό «Recruit» εξακολουθεί να παραμένει αχρησιμοποίητο, σε περιοχή λιανικής πώλησης του «Liberty Station», όπως είναι γνωστή η αναδιαμορφωμένη βάση

    ΑπάντησηΔιαγραφή