Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Η Τερέζα το απαίτησε και οι βουλευτές υπάκουσαν…



Η Τερέζα το απαίτησε και οι βουλευτές υπάκουσαν…
    Και να που ήρθαν οι εκλογές στη Βρετανία ως αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας μίας πολιτικού που δεν έδειχνε ότι “το ’χει”. Δηλαδή να μπλοφάρει και να ρισκάρει!
    Από τη Γαλλία -
και εύλογα- έρχονταν οι ειδήσεις μέχρι που το πολιτικό και όχι μόνο ενδιαφέρον έφτασε να μοιράζεται ανάμεσα σε Παρίσι και Λονδίνο.
    Η πρωθυπουργός Μέι ξεκινά ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Ζήτησε πρόωρες εκλογές εννέα μόλις μήνες μετά την είσοδό της στην Ντάουνιγκ Στριτ και πιθανότατα ουδείς -αν και θα έπρεπε- θα την κατηγορήσει για πολιτική ασυνέπεια ή οπορτουνισμό αν θυμηθεί ότι η ίδια διέψευδε τις πρόωρες εκλογές σχεδόν… θυμωμένη!
    Τη βοηθάει ούτως ή άλλως το γενικότερο κλίμα του “είπα – ξείπα” χωρίς συνέπειες που χαρακτηρίζει την αντισυστημική εποχή μας και την πολυπραγμοσύνη ηγετών όπως ο Τραμπ, ο Πούτιν, ο Ερντογάν ή προσώπων της δημαγωγικής επικαιρότητας (Φάρατζ κ.ά.)
    Οι Εργατικοί πιστεύουν στην ελπίδα που πεθαίνει τελευταία την ώρα που ο Τζέριμι Κόρμπιν ζητά από τους πολίτες να συντρίψουν το “κατεστημένο των βολεμένων”. Ο ηγέτης των Εργατικών σε μία αναμέτρηση που του “πάει” -
σε αντίθεση με αυτήν που έγινε πέρυσι κι έφερε το Brexit- ξεκίνησε με λόγο πολωτικό, ξαναμμένο και επιθετικό. Ήταν η πρόγευση γι’ αυτήν τη σύντομη και “πονηρή” προεκλογική περίοδο. Προσπαθεί να μετατοπίσει το κόμμα του από τη θέση του αουτσάιντερ στη θέση τού, έστω και μικρές πιθανότητες, ανταγωνιστικού παίκτη. Το γνωρίζει πως έχει να ανέβει ένα βουνό όσο και η διαφορά των 20 ποσοστιαίων μονάδων από τους Συντηρητικούς. Τα ήθελε και τα έπαθε όμως, λένε σημαντικές προσωπικότητες του ίδιου του κόμματός του.
    Πριν έλθει το αποτέλεσμα του Brexit και ανατείλει η εποχή της Μέι τον περσινό Ιούνιο, ο Κόρμπιν ήταν και με τον “χωροφύλαξ” και με τον “αστυφύλαξ”. Λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων ίσως, ή και αδυναμίας να ταχθεί ένθερμα και σαφώς υπέρ “της γραφειοκρατίας και αντιλαϊκής πολιτικής των Βρυξελλών”, απέτυχε σ’ αυτό που κρίνει το μέλλον των πολιτικών: Να προσελκύσει ψήφους. Να υποστηρίξει, σ’ αυτήν την περίπτωση, πειστικά την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν μάλιστα, σε ένα πολυσυζητημένο άρθρο του στην εφημερίδα “Observer”, είχε πέρυσι τον Αύγουστο τονίσει: “Ο Τζέρεμι ήδη απέδειξε ότι δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει μία αποτελεσματική (ηγετική) ομάδα και δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό του βρετανικού λαού”.
    Πέταξε μάλιστα και ένα “πάρθειο βέλος”: “
Γνωρίζω από τη δική μου εκλογή -όταν ήλθα αντιμέτωπος με μία ρυπαρή και διχαστική εκστρατεία των Τόρις- ότι αν είμαστε δυνατοί και αρκετά σαφείς στις θέσεις μας, το μήνυμά μας θα φθάσει στους πολίτες. Αυτή είναι μία δοκιμασία στην οποία ο Τζέρεμι απέτυχε τελείως στο δημοψήφισμα για την Ε.Ε. Γιατί να είναι διαφορετικά τα πράγματα στις γενικές εκλογές;”.
    Στην αρχή όλοι σχεδόν, πολιτικοί αναλυτές, δημοσιογράφοι, υψηλόβαθμα στελέχη κομμάτων σε όλη την Ευρώπη έσπευσαν να τονίσουν ότι η Τερέζα Μέι ρίχνει μία ζαριά με το λιγότερο δυνατό ρίσκο. Ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει γι’ αυτό το συμπέρασμα όταν οι μεν Εργατικοί βρίσκονταν σε ύπνωση, ξέροντας ότι οι κάλπες αργούν, αν όχι διαρκή σύγχυση, μην ξέροντας τι να κάνουν με τον Κόρμπιν, το δε κάποτε ισχυρό UkiP φυλλορροεί ύστερα από τους θεατρινισμούς του Φάρατζ.
    Είναι πιθανόν να γνωρίζει η πρωθυπουργός της Βρετανίας τη διαχρονική αξία και λάμψη του αρχαίου ελληνικού ρητού “Μηδένα προ του τέλους μακάριζε”, αλλά μέσα στη δημοσκοπική μέθη ίσως να ξεχνά γιατί ο Σόλων είπε την περίφημη αυτή φράση στον Κροίσο, που σύντομα δικαιώθηκε…
    Στη Βρετανία σίγουρα υπάρχουν “κοψοχέρηδες” που ψήφισαν υπέρ του Brexit όπως και πολλοί που προβλέπουν πως αν τελικώς νικήσει η Μέι, θα έχουν μαζί της θριαμβεύσει οι φανατικοί πολέμιοι της ταχύτατης εξόδου από την Ε.Ε., η οποία σύμφωνα με τους ίδιους θα βρει τρόπο να ανταποδώσει το χτύπημα, καθώς η Μέι εδώ και μήνες είναι μία κινητή δυσφήμηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Οι Βρυξέλλες λοιπόν θα έχουν κάθε λόγο οικονομικό, πολιτικό, ακόμα και ψυχολογικό να κάνουν δυσκολότερη τη ζωή της Βρετανίας. Και αυτό ίσως είναι μία τάση στο εκλογικό σώμα που ακόμα δεν ανίχνευσαν ίσως οι δημοσκοπήσεις. Ίσως…
    Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, σύμφωνα με ένα εντυπωσιακό δημοσίευμα της “Daily Mail”, η Τερέζα Μέι προτίθεται να δεσμευτεί επισήμως ενόψει των πρόωρων εκλογών της 8ης Ιουνίου ότι θα σταματήσει η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της Ε.Ε. προς τη Βρετανία. Βέβαια η εφημερίδα δεν αποκαλύπτει τις πηγές της (έγραψε ότι είναι από τους “Τόρις”), αλλά ο θόρυβος ξέσπασε.
    Ας μην ξεχνάμε ότι η Μέι δεν έχει ευρεία νομιμοποίηση, αφού είναι μη εκλεγμένη. Πήρε το τιμόνι της χώρας και του κόμματος μετά την ιστορική “πολιτική αυτοκτονία” του Ντέιβιντ Κάμερον, που του εξασφάλισε μία συνταξιοδότηση από την πολιτική σκηνή, άντε και ένα μπεστ σέλερ για τα “πραγματικά γεγονότα”! Πώς να τα κατάφερνε η Μέι να χειριστεί ένα μείζον θέμα που παρακολουθεί όλος ο κόσμος με κομμένη την ανάσα, δηλαδή το ιστορικό διαζύγιο με την Ε.Ε.;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου