Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Τελικά να αποθηκεύουμε τα μπουκάλια κρασιού σε όρθια ή πλαγιαστή θέση;



Τελικά να αποθηκεύουμε τα μπουκάλια κρασιού σε όρθια ή πλαγιαστή θέση;
    Πρέπει να αποθηκεύουμε τα μπουκάλια κρασιού σε όρθια ή πλαγιαστή θέση; Σε πλαγιαστή θα απαντήσετε όσοι είστε οινόφιλοι! Και όμως, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, όπως οι παλαιωμένες vintage Madeira και σαμπάνιες, που συντηρούνται σε όρθια θέση για να αποφευχθεί η φθορά του φελλού και η απώλεια της ελαστικότητας του.
    Ο κανόνας λέει ότι κάθε φορά που ένα κρασί σφραγίζεται με φελλό, θα πρέπει να φυλάσσεται στο πλάι    του. Οι φελλοί χρησιμοποιούνται για να προστατεύσουν το κρασί  από το οξυγόνο. Αλλά αν ο φελλός ξεκινήσει να στεγνώνει, θα αρχίσει να αφήνει τον αέρα να μπαίνει μέσα ανεξέλεγκτα, προκαλώντας πρόωρη οξείδωση. Αν αποθηκεύσετε ένα κρασί στο πλάι, εξασφαλίζεται  ότι ο φελλός παραμένει υγρός (και διογκωμένος) τουλάχιστον από εκείνη την πλευρά. Η αποθήκευση του κρασιού σας σε μια υγρή θέση θα βοηθήσει έτσι ώστε και το υπόλοιπο του φελλού δεν θα ξεραθεί και δεν θα συρρικνωθεί.
    Η Σαμπάνια και η Madeira είναι εξαιρέσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι αφρώδεις οίνοι - έχουν περίπου 32 ως 40 κιλά πίεσης ανά τετραγωνική ίντσα σε σφραγισμένη φιάλη εξαιτίας του διοξειδίου του άνθρακα -είναι φυσικά πιο υγρά στο εσωτερικό. Η Μαδέρα, από την άλλη, είναι ένα ενισχυμένο κρασί με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης που έχει ήδη οξειδωθεί, οπότε υπάρχει λιγότερη ανησυχία για την περαιτέρω οξείδωση του. Όμως  δεν υπάρχει ιδιαίτερο πλεονέκτημα να αποθηκεύσετε ένα μπουκάλι όρθιο. Έτσι, οι περισσότεροι συνιστούν την αποθήκευση όλων των μπουκαλιών - ακόμη και εκείνων με γυάλινο, πλαστικό ή μεταλλικό φελλό - στο πλάι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου