Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Η Washington Post παίρνει θέση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Η φύλαξή τους ανήκει στην Ελλάδα»


Η Washington Post παίρνει θέση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Η φύλαξή τους ανήκει στην Ελλάδα»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
    Η Washington Post τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας στο μείζον ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.
    Στο φύλλο της Παρασκευή, η εφημερίδα της αμερικανικής πρωτεύουσας δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Επιστρέψτε στη θεά Ίριδα το σώμα της» και τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, στην Αθήνα, την κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού. Τονίζεται μάλιστα ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει για την πάλαι ποτέ αυτοκρατορία της Αγγλίας.
    Αναφερόμενη στις διαφορετικές απόψεις Ελλήνων και Βρετανών για τα γλυπτά, η συντάκτρια του άρθρου, Μόλι Ρόμπερτς, υπογραμμίσει ότι το αίτημα επιστροφής έχει αποκτήσει μεγαλύτερο βάρος τώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
     «Όταν ο Τόμας Μπρους, έβδομος κόμης του Έλγιν, και 11ος κόμης του Κινκαρντίν, ταξίδεψε στην Ακρόπολη στις αρχές της δεκαετίας του 1800, ως Βρετανός πρέσβης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο Σουλτάνος λέγεται ότι του έδωσε την άδεια να "αφαιρέσει μερικά τμήματα λίθων με παλιές επιγραφές και μορφές". Ο λόρδος το εξέλαβε ως άδεια να αφαιρέσει, περίπου, 17 αγάλματα από τα αετώματα, 15 μετόπες, και 247 πόδια (περίπου 75 μέτρα) της ζωφόρου από τον Παρθενώνα για να τα φέρει στην καλή μας Αγγλία», αναφέρει στο άρθρο της η Washington Post.
    Συνεχίζει, μάλιστα, γράφοντας ότι «οι καιροί όμως άλλαξαν και αυτό που θεωρούνταν πιο δικαιολογημένο τότε, σήμερα θεωρείται ευρέως ως μια ασυνείδητη πράξη».
    Τέλος, σε μία έμμεση αναφορά στο Brexit και υπεραμυνόμενη της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα, η Μόλι Ρόμπερτς, διερωτάται: «Γιατί να παραμείνουν τα μάρμαρα στη φύλαξη της χώρας που επιμένει ότι ανήκει μόνο στον εαυτό της;» και σημειώνει: «Η Ελλάδα τιμάται σήμερα ως λίκνο του δυτικού πολιτισμού, και ποιοί παρά οι Έλληνες θα μπορούσαν να στεγάσουν τον πολιτισμό αυτό;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου