Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Ροζάκης για ΑΟΖ: Δεν μπορούμε να έχουμε τα πάντα. Πρέπει να δώσουμε κάτι !!!
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
thetoc.gr         
    «Υπάρχουν διερευνητικές επαφές που έχουν σκοπό τη λείανση των διαφορών πριν πάμε στο Δικαστήριο. Αν επανέλθουν οι διερευνητικές όπως το 2016 , θα μπορούσε, ενδεχομένως να βρεθεί μια λύση η οποία να ικανοποιεί εμάς και τους Τούρκους . Πέρα από το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, τα υπόλοιπα που βάζει η Τουρκία, ίσως να μπορούν να λυθούν βαθμιαία μέσα από τις διερευνητικές επαφές» είπε ο Χρήστος Ροζάκης, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών στην ΕΡΤ.
    Για το αν αυτό προϋποθέτει και κάποιους συμβιβασμούς, ο κ. Ροζάκης απάντησε «ασφαλώς» .
    «Δεν μπορούμε να έχουμε τα πάντα με το μέρος μας. Θα πρέπει να δώσουμε και κάτι. Για να πάμε στη Χάγη χρειάζεται συνυποσχετικό . Αν για κάποιους λόγους εμείς δεν συμφωνούμε επί όλων των θεμάτων δεν θα φθάσουμε στην υπογραφή, άρα δεν θα πάμε στο δικαστήριο.
    Για την σκέψη που διατύπωσε ο ίδιος, να προσφύγει η Ελλάδα κατά της Λιβύης για το τουρκολυβικό σύμφωνο και αν το περιβάλλον για τη χώρα μας είναι ευνοϊκό προκειμένου να επιχειρήσει κάτι τέτοιο, ο κ. Ροζάκης είπε:
    «Αν εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες στις διερευνητικές επαφές και εφόσον δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε μπορούμε να πάμε στο Δικαστήριο με τη Λιβύη. Βεβαίως και έχουμε πολλές πιθανότητες να κερδίσουμε, δηλαδή να κριθεί παράνομη η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας και παράλληλα να μας δοθεί η δυνατότητα να έχουμε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ που τώρα δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε. Μιλάμε φυσικά μόνο για τα νησιά που είναι συνυφασμένα με την περιοχή».
    Αν είναι ώριμα τα ελληνικά κόμματα και η ελληνική κοινωνία να δεχθούν συμβιβασμούς προκειμένου να υπάρξει λύση σε μια διαπραγμάτευση με τη Τουρκία, ο καθηγητής υπογράμμισε:
    «Φοβάμαι ότι η ελληνική κοινωνία γαλουχήθηκε μέσα από αρχές και αξίες που δεν είναι απαραίτητα σωστές, δηλαδή συνυφασμένες με το Διεθνές Δίκαιο. Εκεί θα βρούμε δυσκολίες. Ορισμένες διεκδικήσεις μας είναι μαξιμαλιστικές και ως εκ τούτου δύσκολα θα μπορέσει η ελληνική ηγεσία να πείσει τον ελληνικό λαό να υποχωρήσει απ αυτές».
Οι Ιταλοί έπιασαν Τούρκους στρατιωτικούς και μέλη της ΜΙΤ πάνω στο πλοίο που μετέφερε όπλα στην Λιβύη…!!!
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
sondakika.com,
tourkikanea.gr
         Ο πλοίαρχος του πλοίου Bana, το οποίο εκρατείτο στο λιμάνι Γένοβα της Ιταλίας από τις 3 Φεβρουαρίου συνελήφθη με την κατηγορία της διεθνούς λαθρεμπορίας όπλων.
        Το πλοίο φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από την Τουρκία για να μεταφέρει στρατιωτικά οχήματα στη Λιβύη.
          Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, ο Λιβανέζος πλοίαρχος Γιουσέφ Ταρτουσι του πλοίου με λιβανέζικη σημαία, συνελήφθη με την κατηγορία πως μαζί με αγνώστου ταυτότητος Τούρκους στρατιωτικούς ενεπλάκη σε διεθνές λαθρεμπόριο όπλων. Η εισαγγελία διεξάγει την έρευνα με άδεια από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ιταλίας.
          Ο καπετάνιος συνελήφθη μετά από την κατάθεση που έδωσε στην ιταλική αστυνομία, ένα μέλος του πληρώματος. Σύμφωνα με ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν στον ιταλικό τύπο, πριν από μερικές εβδομάδες μέλος του πληρώματος ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία και προέβη σε ομολογίες.
Στο πλοίο επέβαιναν Τούρκοι στρατιωτικοί και μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών
          Πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν την 20/2 σε ιταλικές εφημερίδες αναφέρουν πως ο μάρτυρας κατά την ομολογία του στην αστυνομία κατέθεσε πως το πλοίο Bana, φόρτωσε όπλα και πυρομαχικά από το λιμάνι Μερσίνα της Τουρκίας και τα μετέφερε στην Τρίπολη. Ο μάρτυρας ο οποίος ακόμη κρατείται σε ένα ασφαλές μέρος, ανέφερε επίσης πως στο πλοίο επέβαιναν 10 αξιωματούχοι του τουρκικού στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών.
          Ο μάρτυρας ισχυρίσθηκε πως με το πλοίο Bana, μεταφέρθηκαν άρματα μάχης, φορτηγά, αντιαρματικά, πύραυλοι, πυροβόλα και τυφέκια. Ο ιταλικός τύπος ανέφερε ότι από έρευνα που έγινε στο πλοίο εντοπίστηκαν ίχνη ερπυστριοφόρου οχήματος.
          Το πλοίο
Βana αφού αναχώρησε από το λιμάνι της Μερσίνας και πέρασε στα ανοιχτά της Κρήτης, έκλεισε το γεωγραφικό σύστημα εντοπισμού του. Η εισαγγελία για να καθορίσει πλήρως την ρότα που ακολούθησε το πλοίο, εξετάζει τα κινητά τηλέφωνα του πληρώματος όπως και τις συσκευές και υπολογιστές που υπήρχαν στο πλοίο.
         Τα επίσημα έγγραφα του πλοίου έδειχναν πως παρέλαβε από την Ευρώπη μεταχειρισμένα αυτοκίνητα τα οποία θα τα μετέφερε στη Βόρεια Αφρική.
          Σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα ο πλοίαρχος είχε πει στο πλήρωμα αν τους ρωτήσουν τον λόγο για τον οποίο πήγαν στη Λιβύη να πεί ψέματα να πεί δηλαδή πώς προέκυψε μία βλάβη στο πλοίο και αναγκάστηκαν να σταματήσουν στη Λιβύη.
          Ο ισχυρισμός πως το πλοίο Bana μετέφερε όπλα και στρατιωτικά οχήματα από την Τουρκία στη Λιβύη, εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα στον γαλλικό τύπο. Ο γαλλικός τύπος έγραψε πως ο γαλλικός στρατός έχει εντοπίσει προς το πλοίο από την Τουρκία ως την Τρίπολη συνοδεύονταν από φρεγάτα του τουρκικού ναυτικού.
Σε δήλωση που είχε κάνει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν στις 29 Ιανουαρίου είχε πει πώς “Παρατηρούμε πως τις τελευταίες μέρες μαζί με τους Σύριους μισθοφόρους φτάνουν και τουρκικά μαχητικά πλοία στα εδάφη της Λιβύης. Αυτό συνιστά ανοιχτή και σοβαρή παραβίαση της συμφωνίας που επετεύχθη στο Βερολίνο. Υποσχέσεις που δόθηκαν δεν τηρούνται”.
Στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ ζήτησε η Τουρκία για να τη “σώσουν” από τη Συρία!
 Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
 militaire.gr       
    Βοήθεια από τις ΗΠΑ ζητά η Τουρκία για να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην Ιντλίμπ! Ο μύθος του πανίσχυρου τουρκικού στρατού έχει καταρρεύσει τις τελευταίες ημέρες με τη στρατιωτική πίεση που του ασκούν οι δυνάμεις του Άσαντ, υποστηριζόμενες από τη Ρωσία!
    Σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η Άγκυρα ζήτησε στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ!
     Όπως δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, στο Bloomberg, η Τουρκία ζητά  από τις ΗΠΑ να αναπτυχθούν στην Αντιόχεια δύο Πυροβολαρχίες Patriot προκειμένου να παρέχουν αντιαεροπορική προστασία.
    Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει θέσει το αίτημα για στρατιωτική βοήθεια στις ΗΠΑ από τη περασμένη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου