Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Τραγική η Ελλάδα στη διαχείριση των κρίσεων, ενώ κακοποιεί κάθε έννοια περί της Αποτροπής


Τραγική η Ελλάδα στη διαχείριση των κρίσεων, ενώ κακοποιεί κάθε έννοια περί της Αποτροπής
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
defence-point.gr
    Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες για την επέμβαση της ισραηλινής Αεροπορίας με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Γιαβούζ” (σ.σ. αυτό απείλησαν με χαμηλές διελεύσεις), οι Ισραηλινοί φρόντισαν από το πρωί, χωρίς τυμπανοκρουσίες, να διαβιβάσουν το μήνυμά τους στους Τούρκους. Η “ασεβής” συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι Τούρκοι απέναντι στην Ελλάδα που τους έχει καλομάθει, απλά δεν γίνεται αποδεκτή από το Ισραήλ. Με “πειστήριο” την παρελθούσα συμπεριφορά τους, που αποτελεί την πιο αξιόπιστη αποτροπή, οι Ισραηλινοί φρόντισαν διά της Αεροπορίας τους να διαμηνύσουν στους Τούρκους να μαζευτούν, αν δεν επιθυμούν να αντιμετωπίσουν “παρατράγουδα”.
    Πρόκειται για το καλύτερο μάθημα στο πλήθος των γραμματιζούμενων και αγραμμάτων περί των διεθνών σχέσεων (σ.σ. κάτοχοι ή μη σχετικών διπλωμάτων…) των Αθηνών που έχουν καταστήσει μέρος του DNA τους τον κατευνασμό των Τούρκων. Διαμηνύοντας -ακόμα και σε επίπεδο μάλιστα πρωθυπουργού- ότι ακόμα και να έχουμε θερμό επεισόδιο αυτό “θα ελεγχθεί”, δείχνουμε πως είτε δεν αντιλαμβανόμαστε πως παίζεται “το παιχνίδι”, είτε με τη μέθοδο της στρουθοκαμήλου, κάνουμε τα πάντα προσποιούμενοι στον εαυτό μας ότι τα πράγματα είναι… κάπως αλλιώς.
    Είναι λυπηρό για την Ελλάδα από τη μία πλευρά να εκπέμπει μήνυμα αποτροπής διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε ότι “θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα” και λίγο μετά με λόγια του ιδίου, να “διαβεβαιώνουμε” ότι… δεν θα χαθεί ο έλεγχος, αφήνοντας ασαφές το αν αυτό αφορά το αν θα γίνει θερμό επεισόδιο ή το τι θα συμβεί μετά από ένα θερμό επεισόδιο.
    Πώς είναι δυνατό να μην καταλαβαίνουμε ότι και μόνο η ασαφής διατύπωση, όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, αναιρεί το πρώτο μήνυμα; Να είναι σίγουρος ο Έλληνας πρωθυπουργός, ότι οι Τούρκοι Επιτελείς, εισέπραξαν παρόμοιο μήνυμα με αυτό της εποχής των Ιμίων, όπως μεταφέρθηκε από τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο! “Θέλετε να κάνουμε πόλεμο να έχουμε νεκρούς;”!
    Δηλαδή, οποιοσδήποτε από εμάς, έχοντας μέση ευφυΐα, αυτό που αντιλαμβάνεται είναι πως αν θέλει να πετύχει τον στόχο του, αρκεί να απειλήσει αξιόπιστα με πόλεμο και εμείς θα κάνουμε πίσω διότι δεν επιθυμούμε νεκρούς. Δηλαδή, το να μην υπάρξουν νεκροί είναι υψηλότερη προτεραιότητα σε σχέση με το να προστατεύσουμε αυτό που αμφισβητεί η Τουρκία! ΞΥΠΝΗΣΤΕ!
    Μήπως λοιπόν έχουν δίκιο όσοι φωνάζουν εδώ και καιρό, ότι η ρητορική της Ελλάδας είναι αποτρεπτική μόνο προς το εσωτερικό, αλλά προς κάθε ενδιαφερόμενο… στο εξωτερικό, το μήνυμα είναι κατά βάθος κατευναστικό; Πώς αλλιώς να ερμηνεύσεις τις αψυχολόγητες δηλώσεις διαφόρων επωνύμων, καθώς επίσης και αρθρογραφία σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ψηφιακά, όπου πλέον ανοιχτά προπαγανδίζεται η συνεκμετάλλευση με τους Τούρκους!
    Είναι μάλιστα τόσο ΑΦΕΛΕΙΣ ορισμένοι, που δεν αντιλαμβάνονται ότι πραγματοποιούν ένα παράλογο “άλμα”. Ακόμα κι αν πούμε ναι στη συνεκμετάλλευση, τι ακριβώς θα συνεκμεταλλευθούμε; Αν δέχονται έτσι το τουρκικό bullying, στην ουσία “κλειδώνουμε” σε βάρος μας τις τουρκικές αμφισβητήσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων!
    Εκτός κι αν αυτό που κατά βάθος θέλουν να μας πουν, είναι να δηλώσουμε στην Άγκυρα πως οτιδήποτε βρούμε σε αποθέματα υδρογονανθράκων οπουδήποτε, δεχόμαστε να το μοιράσουμε 50-50! Είναι μια ιδέα!  Ας έχουν όμως την τόλμη να το αναφέρουν! Να το ομολογήσουν! Να ξέρουμε παιδιά, ποιος υποστηρίζει τι!
    Το περίεργο είναι βέβαια, ότι οι ίδιοι που θεωρούν το ίδιο το κράτος ότι συμπεριφέρεται ως “νταβατζής” της οικονομικής δραστηριότητας όταν το κόστος ενός εργαζόμενου για τις επιχειρήσεις είναι προσαυξημένο κατά 42% με κάθε λογής εισφορές, δεν θεωρούν ως “νταβατζή” τον Τούρκο που επίσης ζητά περίπου κάτι παρόμοιο! Άρα ο εθισμός αυτός αφορά κυρίως αυτούς που καταδικάζουν… επιλεκτικά όπως αποδεικνύεται.
    Το όλο “σύστημα” στην Ελλάδα, πολιτικό και δημοσιογραφικό, αδυνατεί -ως σύνολο- να αντιληφθεί αυτό το απλούστατο σκεπτικό. Άρα, είμαστε συλλογικά ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ να διαχειριστούμε οποιαδήποτε κρίση. Ανίκανοι και ανεύθυνοι συλλογικά, διότι δεν μιλάμε την “αλφαβήτα” των διεθνών σχέσεων που μιλούν οι υπόλοιποι. Ενώ την ξέρουν τη “γλώσσα”…
    Ταυτόχρονα, ακόμα και να ήθελαν οι Ισραηλινοί να μας προτείνουν “ας ξεμπερδεύουμε με την Τουρκία μια ώρα αρχύτερα”, συνεργαζόμενοι στρατιωτικά ώστε να ορθωθεί ουσιαστικό τείχος αποτροπής, δεν τολμούν! Διότι δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό ΔΕΝ συνεπάγεται αυτομάτως πόλεμο. Αντιθέτως, είναι η πλέον φιλειρηνική στρατηγική. Τι να συζητάμε τώρα όμως για “την παράλογη λογική της στρατηγικής” όταν ξορκίζουν την προαναφερθείσα “γλώσσα” των διεθνών σχέσεων; Την καθομιλουμένη σχεδόν…
    Αδυνατούν να κατανοήσουν οι υπεύθυνοι, ότι εάν συμπεριφερόμασταν ορθολογικά στο επίπεδο των συμμαχιών που είναι καλύτερες από ποτέ για τη χώρα, όχι μόνο δεν θα ήταν απαραίτητο να πολεμήσουμε με τους Τούρκους, αλλά και θα προσερχόμασταν σε οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση με άλλους όρους. Δηλαδή, χωρίς να αισθανόμαστε εκβιαζόμενοι πως αν δεν δεχθούμε τους τουρκικούς παραλογισμούς ο πόλεμος θα ήταν αναπόφευκτος. Ας όψεται το φοβικό μας σύνδρομο. ΕΧΟΥΜΕ ισχύ, την οποία η ηγεσία ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ πως να αξιοποιήσει για να διασφαλίσει ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου