Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Tης κονσέρβας και των οσπρίων στα σούπερ μάρκετ


Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Tης κονσέρβας και των οσπρίων στα σούπερ μάρκετ
    Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα  έχει προκαλέσει φρενίτιδα στην αγορά των σούπερ μάρκετ.
    Ήδη από τη
Δευτέρα, οπότε έγινε γνωστό ότι και η Ιταλία μετρά ασθενείς αλλά και νεκρούς από τον Covid-19, στις ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ καταγράφεται αυξημένη κίνηση και αγορές σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων όπως είναι τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα ρύζια, τα παιδικά προϊόντα, οι κονσέρβες, τα κατεψυγμένα προϊόντα, τα αντισηπτικά ακόμη και τα χαρτιά υγείας.
    Στελέχη μεγάλων λιανεμπορικών ομίλων τροφίμων και προμηθευτών με τα οποίες επικοινώνησε το Capital.gr ανέφεραν ότι σε αυτές της κατηγορίες η κατανάλωση έχει καταγράψει από την Δευτέρα αύξηση από 30% έως 50%. Με τη συνολική αύξηση των αγορών στο εγχώριο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων στη Βόρεια Ελλάδα να αγγίζει το
+15%, μέχρι εχθές αργά το πρωί, δηλαδή πριν γίνει γνωστό ότι υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη.
    Ποσοστό αύξησης των πωλήσεων το οποίο είναι πενταπλάσιο από την αύξηση της κατανάλωσης που είχε καταγραφεί από τις
30 Δεκεμβρίου του 2019 έως τις 15 Φεβρουαρίουήταν στο +3%-, οπότε και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία (πηγή: εταιρείες μέτρησης της κατανάλωσης) και υπερεξαπλάσιο από την αύξηση 2,3% των πωλήσεων που έχει σημειωθεί τις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου.
    Το "στοκάρισμα" από την πλευρά των καταναλωτών, προϊόντων όπως
τα όσπρια, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα κατεψυγμένα, οι κονσέρβες και τα αντισηπτικά κ.λπ. έχει αυξήσει τις παραγγελίες από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ προς τους προμηθευτές.
Kρούσματα ανατιμήσεων!
    Την ίδια στιγμή εμφανίζονται και τα πρώτα κρούσματα ανατιμήσεων. Μια διαδικτυακή "βόλτα" στην ηλεκτρονική πλατφόρμα skroutz.gr όπου ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να δει και την εξέλιξη των τιμών σε σειρά προϊόντων επιβεβαιώνει ότι έχουν αρχίσει οι πρώτες ανατιμήσεις.
    Για του λόγου το αληθές, η μέση τιμή σε
αντισηπτικό χεριών 1 λίτρου έχει αυξηθεί τις τελευταίες ώρες κατά 18,18%. Από 11 ευρώ που ήταν πριν από λίγα εικοσιτετράωρα αυτή αυξήθηκε στα 13 ευρώ. Αύξηση 25% καταγράφει η συσκευασία (4x15τμχ) στα αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια με αιθυλική αλκοόλη.
    Το "στοκάρισμα" από την πλευρά των καταναλωτών προϊόντων από τη μια και οι ανατιμήσεις που καταγράφονται ήδη σε κάποια προϊόντα από την άλλη έρχεται να επιβεβαιώσει αφ ενός τον τρόπο που αντιδρούν σε καταστάσεις κρίσεων εγχώριες και μη οι Έλληνες και αφ ετέρου την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς και τον κρατικό μηχανισμό.
    Βέβαια αυτές οι αντιδράσεις "πανικού" δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Αντίστοιχες καταστάσεις ζει και η γειτονική Ιταλία. Ακόμη και ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Βρετανία, τις οποίες μνημονεύουν πολλοί αυτές της ημέρες για την ψυχραιμία την οποία επιδεικνύουν σε κρίσιμες καταστάσεις, έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα και να εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου