Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ
Αυστρία: Προσπάθειες να διατηρηθεί η Συμφωνία της Βιέννης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
 ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr
          Με την επίσκεψή του στην Τεχεράνη υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατήρηση της Συμφωνίας της Βιέννης για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν, τονίζει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο οποίος στις 22 και 23 Φεβρουαρίου επισκέφθηκε την ιρανική πρωτεύουσα όπου είχε  συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ και τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί.
          Επειδή η Συμφωνία για το ιρανικό Πυρηνικό Πρόγραμμα είχε υπογραφεί στη Βιέννη το 2015, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών θεωρεί πως η χώρα του έχει "ιδιαίτερη ευθύνη να αναλάβει ενεργό ρόλο", σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως, "εάν οι ενδιαφερόμενοι δεν έρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τότε τους πηγαίνουμε εκεί το τραπέζι". Αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός πως, μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλίες στην Ουάσινγκτον με το Μάικ Πομπέο, τον ομόλογό του των ΗΠΑ, οι οποίες είχαν αποχωρήσει το 2018 από την Συμφωνία για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν και είχαν διευρύνει τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.
          Ενόψει των αυξανομένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είχε διαμηνύσει στις αρχές Ιανουαρίου πως "είναι αυτονόητο ότι η Βιέννη είναι πρόθυμη να είναι ο τόπος ενδεχόμενων διαπραγματεύσεων, εάν οι ΗΠΑ και το Ιράν θέλουν να διεξαγάγουν και πάλι συνομιλίες".
          Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, "είχαμε πολύ καλές εμπειρίες από τις διαπραγματεύσεις για την Πυρηνική Συμφωνία (σ.σ. οι οποίες είχαν διεξαχθεί στη Βιέννη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν) και πιστεύουμε ότι η διπλωματία και σε αυτή την περίπτωση αποτελεί τον μόνο σωστό δρόμο για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης".
          Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είχε υπογραφεί, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, το 2015 στη Βιέννη από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία), την Γερμανία και το Ιράν, με στόχο τον περιορισμό του εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη, ώστε να αποτραπεί η κατασκευή πυρηνικών όπλων, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων εναντίον της.
          Τον Μάιο του 2018, με απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αποχωρήσει μονομερώς από την Συμφωνία, γεγονός που οδήγησε την Τεχεράνη να διαμηνύσει ότι δεν δεσμεύεται πλέον από αυτή.
         Πάντως, σε επίσκεψή του στη Βιέννη, τον Ιούλιο του 2018, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί στις συνομιλίες του με τον Αυστριακό ομόλογό του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, είχε διαβεβαιώσει για την προσήλωση της χώρας του στη συμφωνία JCPOA για το πυρηνικό της πρόγραμμα, τονίζοντας πως, εάν οι άλλοι που είχαν υπογράψει την Συμφωνία μπορούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του Ιράν, η χώρα του θα συνεχίσει να συμμετέχει στη Συμφωνία, χωρίς τις ΗΠΑ.
          Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, εκφράζοντας την υποστήριξη του προς την Συμφωνία, είχε τονίσει πως "για την Αυστρία αυτή η πυρηνική συμφωνία είναι ένα στοιχείο-κλειδί για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων".
         Ο Αυστριακός πρόεδρος επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός πως αυτή "η σημαντική διπλωματική επιτυχία", επισφραγίστηκε "ομόφωνα" από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ, ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική στην Ουάσινγκτον, επισήμανε ότι η τήρηση των συμφωνιών είναι "στοιχείο-κλειδί στη διεθνή συνεργασία".
Ο Μ.Πομπέο δήλωσε έτοιμος να μιλήσει με το Ιράν ανά πάσα στιγμή
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
thepresident.gr         
    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε πως οι αρχές στην Ουάσινγκτον είναι έτοιμες να συνομιλήσουν με το Ιράν «ανά πάσα στιγμή», όμως αυτό το τελευταίο πρέπει να αλλάξει «θεμελιωδώς» τη συμπεριφορά του, και πως η εκστρατεία άσκησης μέγιστης πίεσης εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα συνεχιστεί.
    «Δεν βιαζόμαστε, η εκστρατεία πίεσης συνεχίζεται. Δεν πρόκειται απλώς για μια εκστρατεία οικονομικής πίεσης… αλλά και για την απομόνωσή του μέσω της διπλωματίας», δήλωσε ο Πομπέο στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα προτού αναχωρήσει για τη Σαουδική Αραβία.
    Το Στέιτ Ντιπάρμεντ ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία, που ξεκίνησε την 19/2, ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τον βασιλιά Σαλμάν, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν και τον υπουργό Εξωτερικών Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν.
Εφετείο επικύρωσε τις πρωτόδικες ποινές για κατασκοπεία σε οκτώ οικολόγους
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
zougla.gr         
     Ιρανικό Εφετείο επικύρωσε τις ποινές έως και 10ετούς κάθειρξης που είχαν επιβληθεί σε οκτώ μαχητικούς οικολόγους με την κατηγορία της "κατασκοπείας", της "συνωμοσίας με την Αμερική" και της "απόπειρας κατά της εθνικής ασφάλειας", ανακοινώθηκε από την ανώτατη δικαστική αρχή την Τρίτη.
    "Το Εφετείο επικύρωσε τις ποινές των υπόπτων στην υπόθεση των αυτόκλητων οικολόγων, που από την πλευρά μας θεωρούμε πως πρόκειται για μία υπόθεση που αφορά μία απόπειρα κατά της εθνικής μας ασφάλειας" τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής Γκολαμχοσέιν Εσμαϊλί.
     Οι οκτώ κατηγορούμενοι, που συνελήφθησαν στις αρχές του 2018, ανήκουν στην περιβαλλοντική οργάνωση "Ίδρυμα για την περσική πανίδα". Τέσσερις από αυτούς κατηγορούνται για "επί γης διαφθορά", μία κατηγορία που επισύρει ποινή θανάτου, αλλά η οποία αποσύρθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Ένα μήνα αργότερα, οι οκτώ κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν πρωτόδικα σε ποινές από τέσσερα έως δέκα χρόνια κάθειρξη για κατασκοπεία και προσβολή της εθνικής ασφάλειας -- τις ίδιες ποινές που επικύρωσε την Τρίτη και το Εφετείο.
    Οι Νιφουλάρ Μπαγιανί και Μοράντ Ταχμπάζ καταδικάσθηκαν σε 10ετή κάθειρξη για "συνωμοσία με την Αμερική, μία εχθρική κυβέρνηση", για την ιδια κατηγορία οι Ταχέρ Γαντιριάν και Χουμάν Ζοουκάρ σε οκτώ χρόνια, ενώ οι Σαμ Ραζαμπί και Σεπιντέχ Κασανί σε έξι χρόνια, τόνισε ο Εσμαϊλί. Παράλληλα, οι Αμίρ Χοσέιν Χαλεκί σε έξι χρόνια για "κατασκοπεία", ενώ ο Αμπντολρεζά Κουπαγιέχ σε τέσσερα χρόνια για "συνενοχή σε προσβολή της εθνικής ασφάλειας", πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.
    Ο ιδρυτής της οικολογικής οργάνωσης, ο Ιρανο-καναδός πανεπιστημιακός Καβούς Σεγιέντ Εμαμί, που συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2018, βρέθηκε νεκρός στη φυλακή τον Φεβρουάριο του ιδίου έτους, σε ηλικία 63 ετών. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των ιρανικών αρχών, την οποία αμφισβητεί η οικογένειά του, αυτοκτόνησε δι΄ απαγχονισμού.
Τα βασανιστήρια της 21χρονης Χριστιανής στο Ιράν
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
orthodoxianewsagency.gr/         
    Στις μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες γυναικείες φυλακές του Ιράν, κρατείται τελικά η 21χρονη Φατιμέ (ή Μαρία όπως προτιμά να την αποκαλούν) Μοχαμάντι, η οποία συνελήφθη πριν από τέσσερις εβδομάδες στην Τεχεράνη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Article 18, η 21χρονη Ιράν που παρά τις απειλές διακηρύττει ανοικτά την πίστης της στον Χριστό, κρατείται υπό περιορισμό στη φυλακή Qarchak, που βρίσκεται σε έρημο νότια της Τεχεράνης. Μάλιστα, ήταν σε θέση να τηλεφωνήσει στο σπίτι της.
Φρικτά βασανιστήρια
    Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγγύηση της έχει οριστεί σε περίπου 2.250 δολάρια, ποσό που ξεπερνά τις ετήσιες αποδοχές για έναν μέσο Ιρανό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μαρία έχει ξυλοκοπηθεί πολύ άγρια απο άνδρες και γυναίκες αστυνομικούς. Την υποχρεώνουν, παρά το δριμύ ψύχος να παραμένει σε μία αυλή για ώρες σχεδόν γυμνή. Ανακρίνεται με βίαιες μεθόδους και χωρίς την παρουσία δικηγόρου. Της στερούν την τροφή για 24ωρα και την έχουν δεμένη με χειροπέδες.
    Η Μαρία είναι σήμερα μια από τις περίπου 2.000 φυλακισμένες γυναίκες στην φυλακή Qarchak, η οποία έχει υπερπληθυσμό και θεωρείται η χειρότερη φυλακή των γυναικών στο Ιράν. Έχει κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», και τις τρομερές συνθήκες οι οποίες επικρατούν σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένων κακοποιήσεων, αυθαιρέτων ξυλοδαρμών, , βασανιστηρίων, στέρησης νερού και τροφής και της δημιουργίας περιβάλλοντος για βιασμούς και δολοφονίες », σημείωσε η Open Door
    Παρά τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις η μόλις 21 ετών Φατιμέ Μοχαμάντι από το Ιράν δεν εγκατέλειψε την πίστη  της  και εξακολουθούσε να δίνει τον δικό της προσωπικό αγώνα για τον Ιησού και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα της. Η 21χρονη έχει ήδη συλληφθεί τρεις φορές και έχει φυλακιστεί για έξι μήνες για τα θρησκευτικά της πιστεύω. Επίσης, εκδιώχθηκε από το πανεπιστήμιο.
    «Φαίνεται ότι η πίστη μου για τον Χριστό, και η δραστηριότητα μου για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι οι λόγοι που μου απαγορεύουν να συνεχίσω τις σπουδές μου» σχολίασε τότε και πρόσθεσε: «Η άρνηση των βασικών και θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, σίγουρα μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός πίεσης και χρησιμοποιείται ως μοχλός για να πιέσει τις θρησκευτικές μειονότητες και τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την ελπίδα ότι τα άτομα θα σταματήσουν τις δραστηριότητές τους και θα εγκαταλείψουν τις πεποιθήσεις τους. Η στέρηση μου από την εκπαίδευσή μου σίγουρα σκοπεύει να ασκήσει πιέσεις πάνω μου, και να με κάνει να σιωπήσω
    Νωρίτερα φέτος, η Φατιμέ έγραψε μια ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό πληροφοριών του Ιράν, κατηγορώντας τον ότι παραβίασε το σύνταγμα με στόχο τους Χριστιανούς. Τόνισε επίσης, ότι οι Χριστιανοί εμποδίζονται να «μιλάνε για τις πεποιθήσεις τους με τους συνομηλίκους τους», ενώ οι μουσουλμάνοι μπορούν ελεύθερα να προβαίνουν σε «προπαγάνδα» σε σχολεία, πανεπιστήμια, τζαμιά και ιερά.
    Πέρυσι συνελήφθη επειδή υπέβαλε καταγγελία εναντίον μιας γυναίκας που της επιτέθηκε επειδή δεν φορούσε το μαντίλι της με το σωστό τρόπο. Η Μουσουλμάνα γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη αλλά η Φατιμέ πέρασε ακόμα μία νύχτα στη φυλακή.
Με πληροφορίες από το opendoorsusa.org
Ιράν και Γερμανία αντάλλαξαν κρατούμενους
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
 newsbeast.gr/world        
    Το Ιράν ανακοίνωσε την Τρίτη (18/2) ότι άφησε ελεύθερο ένα Γερμανό που είχε καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ενός Ιρανού που κρατούνταν στη Γερμανία και κινδύνευε να εκδοθεί στις ΗΠΑ.
    «Τη Δευτέρα ένας Γερμανός πολίτης επέστρεψε στη χώρα του. Είχε συλληφθεί πριν αρκετό καιρό και είχε καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση επειδή είχε τραβήξει φωτογραφίες από ευαίσθητες περιοχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής του Ιράν Γολαμχοσεΐν Εσμαϊλί, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του Γερμανού.
    Το Ιράν ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι ο Αχμάντ Χαλίλι, που συνελήφθη στη Γερμανία έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ και κινδύνευε να απελαθεί εκεί, επέστρεψε στην πατρίδα του την Κυριακή συνοδευόμενος από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος συμμετείχε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
    «Επιμείναμε θα έπρεπε πρώτα να επιστρέψει σπίτι του ο Ιρανός πολίτης (…) μετά ο Γερμανός πολίτης θα μπορούσε να φύγει από το Ιράν τη Δευτέρα», εξήγησε ο Εσμαϊλί. Εξάλλου ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί είχε ανακοινώσει την επιστροφή στην πατρίδα του το Χαλίλι, έπειτα «από έντονες διαβουλεύσεις». Εκρατείτο στο Βερολίνο «με την κατηγορία ότι είχε παραβιάσει τις παράνομες και σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ», ενώ «το (αμερικανικό) καθεστώς είχε υποβάλει αίτημα για την έκδοσή του», είχε εξηγήσει ο Μουσαβί.
Στις 3 Μαρτίου η δίκη δύο Γάλλων πανεπιστημιακών
    Η δίκη δύο Γάλλων πανεπιστημιακών που κρατούνται στο Ιράν από τον Ιούνιο, της Φαριμπά Αντελχάχ και του Ρολάν Μαρσάλ, θα ξεκινήσει στις 3 Μαρτίου στην Τεχεράνη, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος τους.
     Η Γαλλοϊρανή Αντελχάχ κατηγορείται για «διασπορά προπαγάνδας εναντίον του πολιτικού συστήματος» της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και «συνωμοσία με στόχο να πληγεί η εθνική ασφάλεια». Η δεύτερη κατηγορία βαρύνει και τον σύντροφό της Μαρσάλ.
    «Η ημερομηνία της δίκης ορίστηκε για τις 13 Εσφάντ (του ιρανικού ημερολογίου, δηλαδή για τις 3 Μαρτίου) στις 9 το πρωί», εξήγησε ο Σαΐντ Ντεχκάν. Ο ίδιος, αφού τόνισε ότι «είδε το κατηγορητήριο» τη Δευτέρα, διέψευσε ότι οι δύο επιστήμονες έχουν ήδη δικαστεί και καταδικαστεί, όπως είχε ισχυριστεί νωρίτερα την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής του Ιράν Γολαμχοσεΐν Εσμαϊλί.
    Η Αντελχάχ και ο Μαρσάλ «έχουν δικαστεί παρουσία του δικηγόρου τους, έχουν καταδικαστεί και αυτή τη στιγμή εκτίουν την ποινή τους», είχε πει ο Εσμαϊλί στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις για την απόφαση του δικαστηρίου εναντίον των δύο ερευνητών του Κέντρου Διεθνών Ερευνών (CERI) του πανεπιστημίου Sciences Po.
Η Ιρανική Πολεμική Αεροπορία σήμερα
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ptisidiastima.com
(Το παρόν άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 7/2/2018)
    Η Πολεμική Αεροπορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, διαθέτει ένα φαινομενικά μεγάλο αεροπορικό στόλο, αποτελούμενο από τουλάχιστον 750 αεροσκάφη. Όντας στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, μέχρι τη πτώση του Σάχη το 1979, προμηθεύτηκε ένα τεράστιο αριθμό αμερικανικών και γενικότερα δυτικών αεροσκαφών κατά τη δεκαετία του ’70. Το παράδοξο είναι πως πολλά από αυτά τα αεροπλάνα, βρίσκονται ακόμη σε πτητική κατάσταση (κάποιοι από τους αντίστοιχους τύπους έχουν αποσυρθεί από τα οπλοστάσια των δυτικών χωρών), όντας κυριολεκτικά ιπτάμενα «μουσεία».
    Θα πρέπει σαφώς να τονίσουμε την ιρανική εφευρετικότητα, που κατάφερε να διατηρήσει πολλά από τα αεροσκάφη σε πτητική κατάσταση, παρά το γεγονός πως η χώρα βιώνει (επισήμως*) πλήρες εμπάργκο όπλων από τη Δύση τα τελευταία 38 χρόνια. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, ήταν να στραφεί το Ιράν σε άλλες πηγές, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Αναγκάστηκε επίσης να διατηρήσει σε μάχιμη υπηρεσία αεροσκάφη όπως το F-14, F-5, F-1 κτλ. Η Ιρανική Αεροπορία έχει εξοπλίσει με εγχώρια συστήματα και όπλα όσα αεροσκάφη απομένουν επιχειρησιακά
    Η πολεμική αεροπορία του Ιράν συνεχίζει τις εργασίες επαναφοράς σε παλαιότερα πολεμικά αεροσκάφη, όπως συνέβη πρόσφατα με 10 ελαφρά βομβαρδιστικά Su-22 Fitter. Αυτή την φορά σειρά έχουν ένα μαχητικό F-5F και ένα Mirage F1. Για την επαναφορά του πρώτου απαιτήθηκαν 12.500 εργατοώρες ενώ το δεύτερο χρειάστηκε 25.000. Στις 19 Ιουλίου 2018 είχε ανακοινωθεί η ολοκλήρωση ανακαίνισης ενός μαχητικού F-14. Η προμήθεια των αμερικανικής προέλευσης αεροσκαφών συνέβη από τις ΗΠΑ πριν το 1979, ενώ περίπου 140 ιρακινά Mirage F1 και Su-22 έφθασαν στο Ιράν τον Ιανουάριο του 1991 από το γειτονικό Ιράκ για να γλυτώσουν από τους Δυτικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Καταιγίδα της Ερήμου».   Τα Mirage F1 ήταν 24.Τα αεροσκάφη δεν επιστράφηκαν στη Βαγδάτη, με την Τεχεράνη να τα θεωρεί αποζημίωση για τις καταστροφές που προξένησε στο Ιράν ο Οκταετής Πόλεμος Ιράκ-Ιράν (1980 – 1988).
    Όπως υποστηρίζει το «Tasnim News Agency».Ιρανοί ειδικοί και τεχνικοί έχουν τοποθετήσει ένα εγχώριο ραντάρ στο μαχητικό Mirage F1.  Προηγουμένως τα Mirage F1 μπορούσαν να φέρουν αποκλειστικά γαλλικά όπλα (π.χ. πυραύλους Exocet) και ορισμένα ρωσικά, τα οποία η Τεχεράνη αδυνατούσε να εισάγει.
    Το Mirage F1 αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από τη Dassault Aviation από το 1966 έως το 1992.  Συνολικά κατασκευάστηκαν 720 μαχητικά, 40 εξ αυτών για την Πολεμική Αεροπορία (Mirage F1CG). Τα πρώτα ελληνικά αεροσκάφη παραδόθηκαν το 1975 και ο τύπος αποσύρθηκε το 2003. Σήμερα το Mirage F1 χρησιμοποιείται από το Ιράν, τη Γκαμπόν και το Μαρόκο. Το τελευταίο επιχειρεί την πιο προηγμένη έκδοση MF-2000, που έχει ραντάρ RDY-3 και εξοπλίζεται με πυραύλους αέρος-αέρος MICA και κατευθυνόμενες βόμβες AASM. Μεγαλύτερος χρήστης του αεροσκάφους είναι όμως η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία ATAC, με 63 μαχητικά, για αξιοποίηση σε ρόλο «Aggressor».
Πώς οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις αποκαλύπτουν πολλά για το πυραυλικό πρόγραμμα της Κίνας
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
Αλέξανδρος Θεολόγου     
ptisidiastima.com
          Οι πρόσφατες επιθέσεις του Ιράν κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ εξέπληξαν πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές με την ακρίβειά τους. Μέχρι σήμερα η μικρή ακρίβεια των ιρανικών πυραύλων θεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των όπλων αυτών. Όμως αυτό δεν φαίνεται να ισχύει πια.
          Για τους περισσότερους ιρανικούς πυραύλους υπήρχε η εντύπωση ότι η ακτίνα απόκλισης από τον στόχο (Circular Error Probable, CEP) ήταν αρκετές εκατοντάδες μέτρα. Επικίνδυνοι μεν, αλλά δίχως την απαιτούμενη ακρίβεια για να πλήξουν συγκεκριμένους στόχους σε ξηρά ή θάλασσα. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι τα βλήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις πρόσφατες επιθέσεις ενδεχομένως έχουν CEP της τάξης των 5-10 μέτρων καθώς κατάφεραν έξι άμεσα πλήγματα σε –άδεια– ενισχυμένα καταφύγια αεροσκαφών.
         Η βελτιουμένη ακρίβεια των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων είναι μια ανησυχητική εξέλιξη για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην Μέση Ανατολή, όμως αυτό δεν είναι τίποτα αν αναλογιστεί κανείς τί προόδους έχουν κάνει οι Κινέζοι στον αντίστοιχο τομέα. Είναι κοινό μυστικό ότι η Κίνα βοηθούσε επί δεκαετίες το Ιράν στο πυραυλικό του πρόγραμμα –οι ιρανικές επιθέσεις εναντίον τάνκερ στα τέλη της δεκαετίας του ’80 στον Περσικό κατά τον πόλεμο Ιράκ-Ιράκ έγιναν με βλήματα Silkworm που είχαν αγοραστεί από την Κίνα.
          Το 2012 έκθεση του ινστιτούτου Rand υποστήριζε ότι η Κίνα έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του ιρανικού στρατιωτικο-βιομηχανικού τομέα, εκφράζοντας υπόνοιες ότι το Ιράν είχε αμέριστη βοήθεια όσον αφορά την τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων. Με αυτό ως δεδομένο και με τους ιρανικούς πυραύλους να μπορούν πλέον να χτυπούν στόχους με απόκλιση μερικών μέτρων, το συμπέρασμα ότι οι κινεζικοί πύραυλοι έχουν την ίδια ή και μεγαλύτερη ακρίβεια δεν δείχνει τόσο παρακινδυνευμένο.
          Οι βαλλιστικοί πύραυλοι Dong Feng 26 (DF-26) έχουν χαρακτηριστεί από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών ως «απειλή» τόσο για τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα όσο και για την στρατηγικής σημασίας βάση των ΗΠΑ στο Γκουάμ. Ο συγκεκριμένος τύπος πιστεύεται ότι έχει CEP μεταξύ 150 και 450 μέτρων, αρκετό για να απειλήσει μια στρατιωτική βάση ή αστικά κέντρα, όμως κατά πόσο δύναται να πλήξει ένα αεροπλανοφόρο και την Ομάδα Κρούσης του εν κινήσει είναι κάτι που συζητείται.
          Οι πύραυλοι DF-21D, αναφερόμενοι συχνά ως ‘carrier killers’ φέρονται να διαθέτουν CEP της τάξεως των 20 μέτρων, μια σημαντική βελτίωση εν σχέσει με τους παλαιότερους DF-21 και DF-21C με CEP των 700 και 40-50 μ. αντίστοιχα. Φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αρχίσει να «βρέχει» πολλαπλές κεφαλές, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες πλήγματος. Αν το εκτιμώμενο CEP των DF-21D ισχύει, τότε μια ομοβροντία 10-20 πυραύλων του τύπου, σε συνδυασμό με βλήματα cruise κατά στόχων επιφανείας εκτοξευόμενων από κινεζικά πολεμικά, βομβαρδιστικά ή υποβρύχια εν καταδύσει, θα έχει εξαιρετικά υψηλή πιθανότητα καίριου πλήγματος σε κάποιο αεροπλανοφόρο ή τα συνοδά του σκάφη. Το σενάριο αυτό δεν είναι καινούργιο για το Πεντάγωνο. Η πιθανή βελτίωση της ακρίβειας των κινεζικών πυραύλων όμως είναι.
          Οι Κινέζοι σχεδιαστές επιχειρήσεων έχουν μελετήσει καλά τα μαθήματα της χρήσης πυραύλων στον ναυτικό πόλεμο ώστε να κρατηθεί μια ισχυρή αντίπαλη δύναμη σε ασφαλή απόσταση. Οι «επιθέσεις κορεσμού» έως και με 20 πυραύλους είναι κάτι πάνω στο οποίο οι επιτελείς του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού δουλεύουν επί δεκαετίες. Αν οι πύραυλοι έχουν την ίδια ή ανώτερη ακρίβεια από τους ιρανικούς, οι πιθανότητες καίριου πλήγματος σε αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ είναι «απαράδεκτα υψηλές» επισημαίνουν αναλυτές.
          Σημειωτέον ότι το Πεντάγωνο έχασε και τα 18 πολεμικά παίγνια που προσομοίωναν σύγκρουση με την Κίνα στα Στενά της Ταϊβάν. Με τους Κινέζους να διαθέτουν 980 με 2.110 βαλλιστικούς πυραύλους μικρού, μέσου και ενδιάμεσου βεληνεκούς, η προοπτική για το αμερικανικό Ναυτικό να αντιμετωπίσει σε ενδεχόμενη ένοπλη αντιπαράθεση με την Κίνα κύματα πυραύλων με CEP 5-20 μέτρων δεν δείχνει καθόλου καλή. Για το Πεκίνο, αυτό λέγεται αποτροπή.
          Βεβαίως, το να συμπεραίνει κανείς τον βαθμό ακριβείας των κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων βάσει του CEP των ιρανικών δεν είναι και πολύ επιστημονικό. Κανείς εκτός από τους ίδιους τους Κινέζους δεν μπορεί να γνωρίζει το αληθές CEP των πυραύλων τους αφού δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε πόλεμο. Ωστόσο το γεγονός ότι το υποδεέστερο τεχνολογικά Ιράν επέδειξε υψηλό βαθμό ακρίβειας στα πρόσφατα πυραυλικά του πλήγματα έχει την σημασία του και παράλληλα «λέει πολλά» για το κινεζικό πυραυλικό πρόγραμμα.
          Το μικρό CEP των ιρανικών πυραύλων που χτύπησαν αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ ήταν κάτι σαν αφύπνιση, γκρεμίζοντας προκαταλήψεις με τον πιο θεαματικό τρόπο. Η προκατάληψη ότι οι Κινέζοι διαθέτουν πολλούς βαλλιστικούς πυραύλους αλλά περιορισμένης ακρίβειας μήπως είναι η επόμενη που πρέπει να αρθεί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου