Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Η αριστοκράτισσα που αγάπησαν ο Όθωνας, ο πατέρας του και… μερικοί ακόμα!


Η αριστοκράτισσα που αγάπησαν ο Όθωνας, ο πατέρας του και… μερικοί ακόμα!
Το έστειλε ο Γιάννης Κόντης
    Στις 11 Αυγούστου 1881 πεθαίνει από δυσεντερία στη Δαμασκό της Συρίας η γυναίκα του βεδουίνου σεΐχη,  Αβδούλ Μεντζουέλ Ελ Μεζράμπ, η Σαϊκίν που στα Αραβικά σημαίνει «μητέρα του γάλακτος».
    Το γεγονός δεν θα είχε προκαλέσει την εντύπωση κανενός ιστορικού εάν η 74χρονη μακαρίτισσα, σύζυγος του κατά 17 χρόνια νεότερού της σεΐχη δεν ήταν μια από τις πιο γνωστές και πιο άτακτες ευρωπαίες. Ήταν η Τζέιν Ντίγκμπι, με τέσσερις γάμους στο ενεργητικό της, αναρίθμητους εραστές ανάμεσά τους τον Λουδοβίκο το Α’ της Βαυαρίας, τον γιό του Όθωνα της Ελλάδας, αλλά και τον στρατιωτικό και ήρωα του ’21 Χριστόδουλο Χατζηπέτρο. Να μην το ξεχάσουμε ήταν και σύζυγος του Κερκυραίου ευπατρίδη Σπυρίδωνα Θεοτόκη και στην Ελλάδα έγινε γνωστή ως Τζένη Θεοτόκη!
    Ποια όμως ήταν αυτή η γυναίκα που ξύπνησε τόσα πάθη σε τόσους άνδρες;
    Γεννήθηκε στην Αγγλία στις 3 Απριλίου 1807 και ήταν από αριστοκρατική οικογένεια. Ο πατέρας της ήταν Ναύαρχος και την πάντρεψε στα 17 της χρόνια με τον Άγγλο αριστοκράτη Εντουαρντ Λο, Λόρδο του Ελλενμπορο που τότε είχε ακριβώς τα διπλά της χρόνια (34 χρόνων). Ο γάμος κράτησε μόλις έξι μήνες, αλλά η Τζένη κατάφερε στο διάστημα αυτό να κάνει πολλά. Κατ’ αρχήν έκανε ένα γιό , τον Άρθουρ που πέθανε δύο χρόνια αργότερα. Δημιούργησε μια σχέση με τον ξάδελφο της Τζόρτζ  Ανσον, ο οποίος πιθανότατα
να ήταν ο πατέρας του παιδιού και το σημαντικότερο ήταν το ειδύλλιο  με τον Αυστριακό πρέσβη Φέλιξ Σβάρτσενμπεργκ.
    Ο Λόρδος το πήρε βαρέως. Άλλο να μένει κάτι μέσα στην οικογένεια ι άλλο να γινόμαστε… βούκινο μέχρι την Αυστρία, σκέφτηκε. Ζήτησε διαζύγιο και παράλληλα πέτυχε την ανάκληση του πρέσβη. Είχε από τότε τα μέσα. Κι αυτό φάνηκε αργότερα όταν έγινε αντιβασιλιάς των Ινδιών.
    Η Τζένη δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια. Ακολούθησε στη Βιέννη τον εραστή της και μαζί του απέκτησε δύο παιδιά. Τη Ματθίλδη το 1829 και τον Φέλιξ τον νεότερο το 1830 που πέθανε μια εβδομάδα αργότερα. Ο Αυστριακός δεν είχε σκοπό να αποκαταστήσει το κορίτσι. Με διάφορες προφάσεις του στιλ «είμαι καθολικός και δεν μπορώ να παντρευτώ μια χωρισμένη» απέφευγε να μπεί σε συζήτηση για αποκατάσταση. Η Τζένη δεν έχασε χρόνο. Τον εγκατέλειψε και πήγε στη Γερμανία όπου σχετίστηκε με ένα πρίγκιπα στη συνέχεια με κάποιο Δούκα και πάει λέγοντας.
    Το 1831 βρίσκεται στην αυλή του αυτοκράτορα Λουδοβίκου, πατέρα του Όθωνα. Ο Βαυαρός Βασιλιάς ήταν ήδη 55 χρόνων και γρήγορα έλκεται από τη Τζένη. Δημιουργούν σχέση, την αφήνει έγκυο και της μιλά για την Ελλάδα. Παράλληλα πρέπει να την αποκαταστήσει για να βουλώσει στόματα. Την παντρεύει με τον βαρόνο Καρλ φον Φένιγκεν με τον οποίο η Τζένη απέκτησε άλλα δύο παιδιά. Τον Χέρμπερτ, τον Ιανουάριο του 1833 που γεννήθηκε στο Παλέρμο της Ιταλίας και την Μπέρθα τον Σεπτέμβριο του 1834.
    Δύο χρόνια μετά το γάμο της αφήνει τον Γερμανό βαρόνο για τον δικό μας, τον Σπύρο Θεοτόκη,
Κερκυραίο Κόμη και πολύ πλούσιο. Το ειδύλλιο θυμίζει ιπποτικά μυθιστορήματα. Ο Θεοτόκης είναι το… τρίτο πρόσωπο στην ιστορία. Ο βαρόνος τον καλεί σε μονομαχία κι ο δικός μας τον τραυματίζει. Ταπεινωμένος ο Γερμανός κρατά τα παιδιά κι αφήνει τη γυναίκα του.
    Η Τζένη βαφτίζεται ορθόδοξη, τον παντρεύεται και ζουν για πέντε χρόνια στη Κέρκυρα. Αποκτούν κι ένα γιό, τον Λεωνίδα τον Μάρτιο του 1840 που προηγήθηκε του γάμου κατά ένα χρόνο!
    Όμως στα έξι του χρόνια ο Λεωνίδας πέφτει από το μπαλκόνι και σκοτώνεται. Η Τζένη τώρα νιώθει και πάλι μόνη. Ο σύζυγός της είναι γνωστός γυναικάς. Όλο το νησί ξέρει τι… κάνει τα βράδια! Έχει ένα ακόμα ελάττωμα. Πίνει. Πίνει πολύ και γίνεται επιθετικός.
    Αφήνει τη Κέρκυρα κι έρχεται στην Αθήνα. Γίνεται φίλη με τη Δούκισσα της Πλακεντίας. Η φιλία τους χαλάει όμως εξ αιτίας ενός νεαρού Αθηναίου.
    Η Τζένη τώρα είναι μια κυρία της Αθηναϊκής κοινωνίας. Μιλά άπταιστα Αγγλικά, Γερμανικά, Ελληνικά και Τούρκικα. Κάνει περιπάτους στην εξοχή, διοργανώνει δεξιώσεις και μπαίνει στα μεγάλα σαλόνια. Και στα μεγάλα κρεβάτια φυσικά. Το πιο μεγάλο από αυτά ήταν του ίδιου του Βασιλιά Οθωνα. Στο σπίτι της στην οδό Σωκράτους 67, κοντά στη Πλατεία Ομονοίας, εκεί που σήμερα βρίσκεται το πρώην εφετείο, συχνά τα βράδια την επισκέπτεται ο νεαρός μονάρχης που συνέχιζε ότι είχε αφήσει στη…
μέση ο πατέρας του!
    Η Αμαλία αντιδρά άμεσα και δίνει τέλος στο ειδύλλιο. Ο θρόνος έτριζε αφού το βασιλικό ζεύγος δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδί. Ένα ερωτικό σκάνδαλο θα έδινε τη χαριστική βολή στη Μοναρχία.
    Ο Οθωνας δεν φημιζόταν για τα ιδιαίτερα προσόντα του. Αλλωστε ο πατέρας του τον προόριζε για ιερωμένο κι η Τζένη τον αντικαθιστά γρήγορα με άλλον πλούσιο και μπρουτάλ εραστή. Ήταν ο ήρωας του ΄21 Χριστόδουλος Χατζηπέτρος, με καταγωγή από πλούσια βλάχικη οικογένεια. Είχε κάνει στην αυλή του Αλή Πασά κι ήταν υπασπιστής του νεαρού βασιλιά. Αυτός τουλάχιστον ήταν κοντά στην ηλικία της. Την περνούσε μόλις οκτώ χρόνια. Νέο σκάνδαλο που γίνεται αφορμή να χάσει και τη θέση του. Στο τέλος έχασε και την ερωμένη του αφού κι αυτός ήταν ιδιαίτερα άτακτος. Τον έπιασε με την υπηρέτριά τους.
    Ετσι η Τζένη με τα πολλά επίθετα και τους πολλούς συζύγους αποφάσισε να ταξιδέψει για να ξεχάσει. Φθάνει στη Συρία όπου γνωρίζει τον σεΐχη. Τον ερωτεύεται, την ερωτεύεται και ζουν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής της. Ζουν το μισό χρόνο στο αρχοντικό τους στη Δαμασκό και τον άλλο μισό χρόνο σε σκηνές με τους νομάδες. Το όνομα «Σαϊτκίν»  που σημαίνει «μητέρα του γάλακτος» της το έδωσε ο ίδιος για την λευκή επιδερμίδα της. Λογικά πρέπει να ήταν το μόνο λευκό στη ζωή της…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου