Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Μέρες του 2015 στο Αιγαίο -Εκατοντάδες λαθρομετανάστες φθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά


ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ( Και με τη σύμφωνη γνώμη του ΣτΕ )
Μέρες του 2015 στο Αιγαίο -Εκατοντάδες λαθρομετανάστες φθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
    Αρωμα 2015 στο προσφυγικό, το τελευταίο διάστημα, με δεκάδες βάρκες γεμάτες λαθρομετανάστες να φθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά.
    Η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες είναι τόσο ασφυκτική που σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το απόγευμα έγινε απόβαση εκατοντάδων λαθρομεταναστών στις ακτές της Βόρειας Λέσβου, όταν με οργανωμένο τρόπο και σε σχηματισμό αρμάδας έφτασαν μέσα σε μια ώρα στη Σκάλα Συκαμνιάς 13 βάρκες με συνολικά 546 άτομα! Και δεν ήταν οι μόνες βάρκες που έφθασαν στο νησί. Συνολικά χθες υπολογίζεται ότι αφίχθησαν 650 λαθρομετανάστες! Πάνω από 40 λαθρομετανάστες, την ίδια ώρα, αφίχθησαν στη Σάμο.
    Το πρόβλημα, μάλιστα, σε σχέση με το 2015 είναι τώρα μεγαλύτερο καθώς τότε τα σύνορα ήταν ανοιχτά και οι λαθρομετανάστες μεταφέρονταν στην ηπειρωτική χώρα και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη. Τώρα, όμως, παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά. Το ΚΥΤ Μόριας είναι έτοιμο να εκραγεί, καθώς φιλοξενεί πλέον περισσότερους από 10.241 κατοίκους (την ώρα που η μέγιστη δυναμικότητά του είναι 3.500 κατοίκων). Ο αριθμός αυτός αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από δημιουργίας του ΚΥΤ. Ενώ όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από τη διεύθυνση του ΚΥΤ ο καταυλισμός της Μόριας είναι πλέον ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης!
   Εντωμεταξύ σήμερα η κυβέρνηση αποφάσισε τη μεταφορά 1.002 ατόμων με χαρακτηριστικά ευαλωτότητας από τη Μόρια σε καταυλισμό προσφύγων στη Νέα Καβάλα. Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, το υπουργείο ειδοποίησε τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας να εντοπίσει και να προετοιμάσει τα συγκεκριμένα 1.002 άτομα προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου να μεταφερθούν με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.
Και άλλοι λαθρομετανάστες κατέφθασαν σήμερα
    Σήμερα εντοπίστηκαν ακόμη 26 λαθρομετανάστες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, 28 σε θαλάσσια περιοχή της Κω, 31 στη θαλάσσια περιοχή «Λάμνας» Λέσβου και 37 στην περιοχή Μάκρης Αλεξανδρούπολης.
Γιατί παρατηρείται το νέο κύμα λαθρομεταναστών
    Ο λόγος πίσω από αυτή την «απόβαση» λαθρομεταναστών στα ελληνικά νησιά βρίσκεται στους μαζικούς εκτοπισμούς από την Κωνσταντινούπολη. Τον τελευταίο 1,5 μήνα 20.000 λαθρομετανάστες εκτοπίστηκαν από την Κωνσταντινούπολη (στην οποία έχουν βρει καταφύγιο περί τους 500.000 λαθρομεταναστών) στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για αποσυμφόρηση της πόλης από τους λαθρομετανάστες. Στους λαθρομετανάστες έχει δοθεί προθεσμία ως τις 30 Οκτωβρίου να αποχωρήσουν, με την προειδοποίηση πως σε διαφορετική περίπτωση θα σταλούν αναγκαστικά στην
περιοχή πρώτης καταγραφής.
    Αποτέλεσμα αυτού, να δημιουργεί ένα νέο κύμα φυγής τους προς τα μικρασιατικά παράλια και από εκεί προς τα ελληνικά νησιά, την ώρα που τα κυκλώματα διακινητών βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να αυξήσουν τη δράση τους και τα κέρδη τους υπό την ανοχή των τουρκικών αρχών που με αυτόν τον τρόπο στέλνουν τα δικά τους μηνύματα στην Ελλάδα και την ΕΕ.
Ο Δένδιας κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα
    Τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα κάλεσε εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Εξωτερικών για να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών των λαθρομεταναστών από την Τουρκία.
    Ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε στον Μπουράκ Οζούγκερτζιν, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στα πλαίσια της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί.
    Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρέσβης είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά την κυβέρνησή του αλλά διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση και η πολιτική της δεν έχει αλλάξει.
Ερντογάν: Περιμένουμε νέο κύμα λαθρομεταναστών
    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε οτι η Τουρκία περιμένει νέο κύμα λαθρομεταναστών από την Συρία.
 «Θα είναι ψέμα αν πούμε πως στο Ιντλίμπ τα γεγονότα είναι στο σημείο που επιθυμούμε. Έχουν πεθάνει 60.000 άνθρωποι. Επίσης σχεδόν διπλασιάστηκαν οι προσφυγικές ροές. Έρχονται στα βόρεια της χώρας Πρέπει να λάβουμε μέτρα», είπε ο   Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου