Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

9 στους 10 φόβους μας δεν πραγματοποιούνται ποτέ!


9 στους 10 φόβους μας δεν πραγματοποιούνται ποτέ!
    Όταν κάποιος δικός σου άνθρωπος δεν απαντάει στο τηλέφωνο ή εάν κλειστείς στο ασανσέρ, μερικές φορές το μυαλό σου μπορεί να πάει στο χειρότερο σενάριο. Ωστόσο, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Behavior Therapy επιχείρησε να ορίσει το κατά πόσο είναι πιθανό αυτοί οι μεγάλοι φόβοι να επαληθευτούν και σίγουρα τα αποτελέσματα θα καθησυχάσουν αυτούς που ανησυχούν εύκολα.
    Μέλη του τμήματος ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας ανέλυσαν 29 ασθενείς με γενικευμένη διαταραχή άγχους προκειμένου να βρουν πόσο ευσταθούν οι ανησυχίες τους για τυχόν αρνητικές καταστάσεις. Για διάστημα 10 ημερών οι συμμετέχοντες κατέγραφαν τις ανησυχίες τους και τις επόμενες 30 ημέρες παρακολούθησαν ποιες από αυτές έγιναν πραγματικότητα. Έπειτα, ανεξάρτητοι παράγοντες εξετάστηκαν προκειμένου να μην υπάρξει μεροληψία στις απαντήσεις των συμμετεχόντων.
    Τα ευρήματα έδειξαν πως το 91,4% των ανησυχιών που καταγράφηκαν δεν συνέβησαν στην πραγματικότητα. Μάλιστα, το πιο συνηθισμένο ποσοστό ανεπιβεβαίωτων ανησυχιών για τους ασθενείς ήταν το 100%. Αυτό σημαίνει πως κανένας από τους φόβους των συμμετεχόντων δεν συνέβη στα αλήθεια κατά τις 30 μέρες που εξέτασε η έρευνα.
    Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν αρκετά ενθαρρυντικά για τους συμμετέχοντες, τους οποίους βοήθησε και με την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών. Σύμφωνα με την Grace Suh, η οποία είναι  διαπιστευμένη σύμβουλος ψυχικής υγείας στην Νέα Υόρκη, το να εντοπίσεις από πού πηγάζουν οι φοβίες σου είναι το κλειδί στην αντιμετώπισή τους.
    «Για παράδειγμα, εάν ο φίλος σου δεν σηκώσει το τηλέφωνο κάποιος μπορεί να σκεφτεί «ίσως είναι απασχολημένος», ενώ κάποιος άλλος να σκεφτεί “δεν με θέλει πια” και να οδηγηθεί στο παράλογο αυτό συμπέρασμα χωρίς στοιχεία και να προκαλέσει πρόβλημα στη σχέση τους», εξήγησε η Suh στο Best Life.   «Αυτές οι αυτόματες αντιδράσεις προκαλούνται από βασικές πεποιθήσεις – πεποιθήσεις που έχουν οι άνθρωπο για τους εαυτούς τους και για το πώς βλέπουν τον κόσμο». Κατά την Suh, κάποιος που έχει θετική εικόνα για τον εαυτό του, ίσως δεν βγάλει αμέσως αρνητικά συμπεράσματα εξαιτίας μιας αναπάντητης κλήσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου