Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Παράνομα προϊόντα Ηλεκτρονικού Τσιγάρου η αιτία της «μυστηριώδους» πνευμονοπάθειας στις ΗΠΑ


Παράνομα προϊόντα Ηλεκτρονικού Τσιγάρου η αιτία της «μυστηριώδους» πνευμονοπάθειας στις ΗΠΑ
    Δελτίο τύπου του Σύνδεσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος  σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα του Ελληνικού κ διεθνούς τύπου αναφορικά με κάποια κρούσματα υγείας στις ΗΠΑ:
     «Κανένας λόγος ανησυχίας για τους Έλληνες ατμιστές που χρησιμοποιούν πιστοποιημένα προϊόντα», τονίζει ο ΣΕΕΠΑ
    Με τη χρήση παράνομων, μη πιστοποιημένων σκευασμάτων με περιεκτικότητα ελαίου ινδικής κάνναβης, συνδέονται τα 100 και πλέον περιστατικά της «μυστηριώδους» ασθένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του επιστημονικού περιοδικού
Medical Daily το οποίο δημοσιοποιεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών Προϊόντων Ατμίσματος (ΣΕΕΠΑ) με σκοπό την ορθή ενημέρωση των καταναλωτών.
    Σύμφωνα με το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, τα κρούσματα οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας συνδέονται με χρήση παράνομων υγρών αναπλήρωσης στα οποία είχε προστεθεί έλαιο ινδικής κάνναβης με την ψυχοτρόπο ουσία THC, τα οποία πωλούνται στη μαύρη αγορά.
    Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι εταιρείες όπως η
Dank Vapes, είναι συνήθως εμπορικά σήματα χωρίς εταιρική ταυτότητα, τα οποία τροφοδοτούν το παραεμπόριο με αυτοσχέδια σκευάσματα που παράγονται από ιδιώτες σε οικιακούς χώρους.
    Καθώς τα υγρά ατμίσματος που διατίθενται παράνομα δεν είναι ούτε ελεγμένα ούτε πιστοποιημένα, οι χρήστες τους είναι εκτεθειμένοι σε άγνωστες και δυνητικά επιβλαβείς ουσίες. Επομένως τα κρούσματα οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας που απασχόλησαν τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ δε σχετίζονται με το άτμισμα αυτό καθ’ αυτό, αλλά είτε με την κατανάλωση παράνομων σκευασμάτων -
μεταξύ αυτών και ναρκωτικών ουσιών – είτε με τη γενικότερη χρήση φθηνών, απαγορευμένων προϊόντων και μάλιστα σε μια χώρα που δεν έχει αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, όπως συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα.
    Η πραγματική αιτία των περιστατικών στις Ηνωμένες Πολιτείες έρχεται να επιβεβαιώσει τη σταθερή σύσταση του ΣΕΕΠΑ προς τους Έλληνες ατμιστές να επιλέγουν μόνο νόμιμα, ελεγμένα και πιστοποιημένα προϊόντα που παράγονται αποκλειστικά από επώνυμους, αναγνωρισμένους παραγωγούς και διατίθενται στα εξειδικευμένα σημεία πώλησης με οδηγίες για την ορθή χρήση. Τα προϊόντα αυτά έχουν κοινοποιηθεί στο
Ευρωπαϊκό Μητρώο Ατμιστικών Προϊόντων (EU-CEG) και στο Εθνικό Μητρώο Χημικών Προϊόντων και διαθέτουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Ο ΣΕΕΠΑ τονίζει ότι από την πλευρά του έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μπορεί να εγγυηθεί ότι οι εταιρείες - μέλη του προσφέρουν νόμιμα, ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα και ότι θα συνεχίζει να παρακολουθεί τα επιστημονικά ευρήματα για το άτμισμα ώστε να ενημερώνει άμεσα, έγκυρα και υπεύθυνα τους Έλληνες καταναλωτές.
Διαλευκάνθηκε η «μυστηριώδης νόσος» στις ΗΠΑ και ουδεμία σχέση έχει με το άτμισμα
    Παρατηρήθηκαν πρόσφατα περίπου 190 περιστατικά πνευμονικής νόσου σε 14 διαφορετικές Πολιτείες της Αμερικής και δυστυχώς ο θάνατος ενός ατόμου στο Ιλινόις με ειδικούς να σχετίζουν την εμφάνιση της ασθένειας με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δίχως ωστόσο να έχουν κατανοήσει πλήρως το τι συμβαίνει. Οι ασθενείς ανέφεραν χρήση διαφόρων συστατικών στο υγρό αναπλήρωσης όπως η νικοτίνη, «σπιτικά» μείγματα αρωμάτων, ακόμα και προϊόντα με βάση την ινδική κάνναβη με την ψυχοτρόπο ουσία THC.
    Ωστόσο στις 20 Αυγούστου, άρθρο της Medical Daily  φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Προϊόντα ατμίσματος που κυκλοφορούν στη μαύρη αγορά συνδέθηκαν με τις πρόσφατες περιπτώσεις ασθένειας των πνευμόνων.
     Εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι υγρά αναπλήρωσης του brand Dank Vapes * και άλλων που κυκλοφορούν στη μαύρη αγορά, περιέχουν μη ασφαλή επίπεδα myclobutanil. Η ουσία αυτή παράγει hydrogen cyanide που χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί ως δηλητήριο σε θαλάμους αερίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των εργαστηρίων δοκιμών κάνναβης BelCosta Labs, Μάιρον Ρονάι. Η «εταιρεία»  Dank Vapes  προσφέρει κυρίως προϊόντα που περιέχουν έλαιο κάνναβης. Αλλά είναι μόνο ένα εμπορικό σήμα χωρίς σαφές background του κατασκευαστή.
     «Συμπεριφέρονται σαν εταιρεία κάνναβης, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Είναι στη βιομηχανία των συσκευασιών» , ανέφερε ο Μαρκ Χοάσι, ιδρυτής της εφαρμογής Doja, που επικεντρώνεται στην κάνναβη. «Αυτοί είναι απλά άνθρωποι που γεμίζουν μπουκάλια ως Dank Vapes.» Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι τα μπουκάλια είναι φτιαγμένα από τυχαίους ανθρώπους στο γκαράζ τους. Μια άλλη ανησυχία που εκφράστηκε από επαγγελματίες του κλάδου των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι ότι τα υγρά ατμίσματος όπως της Dank Vapes που κυκλοφορούν  στη μαύρη αγορά, δεν καλύπτονται από τους ισχύοντες κανονισμούς γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να υπάρχουν άγνωστες και δυνητικά επιβλαβείς ουσίες.
    Μία από τις τελευταίες υποθέσεις που συνδέονταν με την μαύρη αγορά ήταν ένας 26χρονος από το Ουισκόνσιν, ο οποίος είναι σε τεχνητό κώμα λόγω σοβαρών καρδιακών και πνευμονικών βλαβών. Ο αδερφός του είπε ότι νοσηλεύτηκε μετά το άτμισμα κάνναβης από υγρό Dank Vapes.
    Κωσταντίνος Φαρσαλινός τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα αυτό τονίζοντας την σοβαρότητα της κατάστασης.
Τόνισε πως είναι ένα καλό μάθημα για όλη την ατμιστική κοινότητα.
        1.        Για τους ψευδο-καινοτόμους που αναπτύσσουν και παράγουν προϊόντα χωρίς ΚΑΜΙΑ δοκιμή: Αυτό ήταν συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα κάποια στιγμή κάτι να πάει στραβά.
        2.       Για τους ατμιστές, συγκεκριμένα, τόνισε: "Μείνετε με συμβατικά, απλά και αξιόπιστα προϊόντα. Μην πειραματίζεστε με μη ελεγμένα προϊόντα από τις πολλές  "ιδιοφυΐες " που μπορεί να υπάρχουν στη βιομηχανία του ηλεκτρονικού τσιγάρου και μην εντυπωσιάζεστε από νέα, φανταχτερά υγρά και προϊόντα."
    Η Linda Bault, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο University of Edinburgh, εμπειρογνώμονας για την πρόληψη του καρκίνου του Cancer Research UK, δήλωσε σε συνέντευξή της στο BBC, “ Σίγουρα τα παραπάνω περιστατικά δεν πρέπει να αποτελέσουν κόκκινη σημαία για όσους ατμίζουν. Αυτές οι περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί σε συγκεκριμένες ομάδες, και μέχρι στιγμής μόνο στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία μέχρι σήμερα δείχνουν ότι τα παραπάνω περιστατικά δεν έχουν καμία σχέση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα υγρά αναπλήρωσης που η κυκλοφορία τους έχει ρυθμιστεί από την Ευρωπαική Ένωση UK / EU
    Για εμάς στο ΣΕΕΠΑ, που αποτελούμε τον επίσημο εκπρόσωπο του ατμιστικού κλάδου στην Ελλάδα, είναι δεδομένο πως πρωταρχικό μας μέλημα αποτελεί η εξασφάλιση της εκπλήρωσης των ποιοτικών προδιαγραφών που τίθενται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία αφενός και η παροχή των ασφαλέστερων προϊόντων στον Έλληνα καταναλωτή.
    Η ελληνική ατμιστική αγορά, με περισσότερα από 25.000 προϊόντα που έχουν κοινοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Ατμιστικών Προϊόντων (EU-CEG) μπορεί να παρέχει ασφαλή, ποιοτικά, νόμιμα προϊόντα στους Έλληνες ατμιστές. Για αυτό και συστήνουμε στο καταναλωτικό κοινό να επιλέγει προϊόντα επώνυμα, από τα εξειδικευμένα ατμιστικά καταστήματα, που θα παρέχουν ταυτόχρονα και όλες τις απαραίτητες οδηγίες για την ορθή χρήση.
    *Σύμφωνα με   ρεπορτάζ του Inverse , η θεωρία ότι υπάρχουν «αυθεντικά» και ποιοτικά Dank Vape υγρά, ενώ αυτά που βρέθηκαν επικίνδυνα είναι απλά απομιμήσεις, φαίνεται να μη μπορεί να υποστηριχτεί από επίσημα, νόμιμα έγγραφα. Αυτοί που παρουσιάζονται ως Dank Vape official απέτυχαν να αποδείξουν ότι όντως είναι, διέγραψαν το λογαριασμό twitter μέσω του οποίου επικοινώνησαν με το δημοσιογράφο του Inverse και παρόλο που δήλωσαν ότι η έδρα τους είναι στην Καλιφόρνια και μόνο εκεί πουλάνε τα προϊόντα τους, δεν υπάρχει καμία άδεια λειτουργίας στην Πολιτεία καταχωρημένη σε αυτό το όνομα. Φαίνεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη θεωρία συνομωσίας στον κλάδο της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου