Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ - Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ - Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Οι Εκδόσεις «Μένανδρος», σε συνεργασία με το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, στο πλαίσιο δημιουργίας εκδόσεων που αφορούν σε σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα της εγγύτερης ιστορίας, προχώρησαν στην έκδοση ενός ιδιαιτέρως σημαντικού πονήματος-αφιερώματος στον ήρωα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου Κωνσταντίνο Περρίκο, Ιπτάμενου Αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιστασιακού, Οργανωτή και Αρχηγού της ΠΕΑΝ.
    Η πολύχρονη έρευνα, καθώς και η συγγραφή των κειμένων οφείλονται στους Παντελή Βατάκη, Ιπτάμενου Αξιωματικού (ΠΑ), Κωνσταντίνο Λαγό, Ιστορικού και Καθηγητή στη Σχολή Ικάρων, και Βασίλη Φίλια, π. Πρύτανη της ΠΑΣΠΕ.
    Οι συγγραφείς, υπερβαίνοντας τη λήθη του χρόνου και τον κίνδυνο της μυθοπλασίας, ανατρέχοντας σε ποικίλες ιστορικές πηγές, αρχεία, μαρτυρίες, αλλά και διασταυρώνοντας πληροφορίες, κατορθώνουν να παραδώσουν ένα κατά τεκμήριο αντικειμενικό έργο, φέρνοντας στο φως τη σπάνια προσωπικότητα, τη ζωή, τη δράση και την ανεκτίμητη προσφορά του Κωνσταντίνου Περρίκου στην Εθνική Αντίσταση.
    Υπήρξε ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται η οργάνωση και η επιτυχής εκτέλεση του πρώτου σοβαρού αντιστασιακού σαμποτάζ σε ολόκληρη την κατεχόμενη Ευρώπη.
    Η ανατίναξη της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ, στην καρδιά της Αθήνας, την 20ή Σεπτεμβρίου 1942, ενίσχυσε το ηθικό του Αντιναζιστικού Αγώνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αντιστοίχως επέφερε την πτώση του ηθικού των κατακτητών. Μία ύψιστη πράξη που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψή του από τους Γερμανούς και την καταδικαστική απόφαση από το Γερμανικό Στρατοδικείο,  η οποία τον οδήγησε στην εκτέλεσή του, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, την 4η Φεβρουαρίου 1943, αλλά και στην αθανασία.
    Η έκδοση περιέχει σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό, ντοκουμέντα της εποχής, καθώς και την αλληλογραφία του Κ. Περρίκου με την οικογένειά του μέσα από τις φυλακές Αβέρωφ, η οποία φέρνει στο φως βήμα-βήμα την κορύφωση του δράματος.
    Ένα σπάνιο έργο, το οποίο αποτελεί εκπλήρωση χρέους και ελάχιστο φόρο τιμής στον Κ. Περρίκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου