Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Απόδραση από το Αλκατράζ: Επέζησαν τελικά οι τρεις διαβόητοι δραπέτες;Απόδραση από το Αλκατράζ: Επέζησαν τελικά οι τρεις διαβόητοι δραπέτες;
    Έχουν περάσει 56 χρόνια από την ημέρα που τρεις βαρυποινίτες, ληστές τραπεζών απέδρασαν από τις φυλακές του Αλκατράζ, στον κόλπο του Σαν Φραντσίσκο.
    Το μυστήριο αν σώθηκαν παραμένει άλυτο, αλλά μια απρόσμενη εξέλιξη έρχεται να δώσει άλλη διάσταση στην υπόθεση.
    Το FBI ανοίγει εκ νέου την υπόθεση ερευνώντας την απόδραση των τριών κρατουμένων το
1962, αφότου έλαβε μία επιστολή από έναν άντρα που ισχυρίζεται ότι είναι ένας εξ αυτών και είναι περίπου 83 ετών.
    Οι αδελφοί Τζον και Κλάρενς Άνγκλιν και ο Φρανκ Μόρις έσκαψαν τούνελ μέσω του οποίου απέδρασαν από τη φυλακή στις
11 Ιουνίου του 1962 και εξαφανίστηκαν στα νερά του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο. Από τότε χάθηκαν τα ίχνη τους και θεωρήθηκε ότι πνίγηκαν.
    Η χειρόγραφη επιστολή που εστάλη στις αρχές το 2013, αλλά δημοσιεύθηκε μόλις αυτήν την εβδομάδα αναφέρει ότι τουλάχιστον ένας από τους δραπέτες, ο Τζον Άνγκλιν, μπορεί να είναι ακόμη ζωντανός.
    «
Το όνομά μου είναι Τζον Άνγκλιν. Απέδρασα από το Αλκατράζ τον Ιούνιο του 1962 με τον αδελφό μου, Κλάρενς και τον Φρανκ Μόρις. Είμαι 83 ετών και σε κακή κατάσταση. Έχω καρκίνο. Ναι, τα καταφέραμε εκείνη τη νύχτα, αλλά με τα χίλια ζόρια», αναφέρει η επιστολή η οποία περιήλθε στην κατοχή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου KPIX 5.
    Ο συγγραφέας της επιστολής υποστηρίζει ότι μετά την απόδρασή του έζησε για πολλά χρόνια στο Σιάτλ. Παράλληλα, επισήμανε ότι έζησε για οκτώ χρόνια στη Βόρεια Ντακότα και πως σήμερα ζει στη Νότια Καλιφόρνια.

    Σύμφωνα με την επιστολή, ο Φρανκ πέθανε το
2008, ενώ ο αδελφός του, Κλάρενς, τρία χρόνια αργότερα.
    Ο συγγραφέας της επιστολής μάλιστα κάνει και μία συμφωνία: «
Εάν το ανακοινώσετε αυτό στην τηλεόραση σας υπόσχομαι ότι θα πάω στη φυλακή όχι μόνο για ένα χρόνο και να λάβω ιατρική περίθαλψη, αλλά θα σας γράψω ξανά για να σας πω πού ακριβώς είμαι. Δεν είναι αστείο...»
    Το FBI υποστηρίζει ότι είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη που οδήγησε την Υπηρεσία να ανοίξει ξανά τον φάκελο της «παγωμένης» αυτής υπόθεσης. Το γράμμα εστάλη στο αστυνομικό τμήμα του Σαν Φρανσίσκο, το
2013.
Η απόδραση που έγινε ταινία
    Στις
11 Ιουνίου 1962 ο Μόρις και οι αδελφοί Άνγκλιν πραγματοποίησαν την επική απόδρασή τους από τον «Καταραμένο Βράχο» του Αλκατράζ.
    Επί μήνες οι τρεις βαρυποινίτες λάξευαν το κατεστραμμένο σκυρόδεμα γύρω από έναν αεραγωγό, που τον συνέδεε με τα κελιά τους χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια εργαλεία, όπως ένα μεταλλικό κουτάλι κι ένα μαχαίρι για το βούτυρο προκειμένου να βγουν σ’ έναν αφύλακτο διάδρομο 90 εκατοστών.

    Ανέβηκαν στη στέγη της πτέρυγας των κελιών τους κι έστησαν ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο, ενώ τη σχεδία τους την έφτιαξαν χρησιμοποιώντας πάνω από 50 κλεμμένα αδιάβροχα και τα κουπιά από κομμάτια παλιών ξύλων.
    Η απόδραση έγινε ταινία το
1979 με τίτλο «Απόδραση από το Αλκατράζ» με πρωταγωνιστές τον Κλιντ Ίστγουντ στο ρόλο του Φρανκ, τον Τζακ Θιμπό στον ρόλο του Κλάρενς Άνγκλιν και τον Φρεντ Γουόρντ στο ρόλο του Τζον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου