Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Σάντουιτς και τοστ υπεύθυνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση;Σάντουιτς και τοστ υπεύθυνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση;
    Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι υπεύθυνα για την αλλαγή του κλίματος μπορεί να είναι τα σάντουιτς και τα τοστ. Η συνολική ετήσια κατανάλωση σάντουιτς στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει τις ίδιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις με τη χρήση περίπου 8 εκατομμυρίων αυτοκινήτων ετησίως, δηλώνουν οι επιστήμονες.
    Οι ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα αυτό, αφού μελέτησαν το ανθρακικό αποτύπωμα διαφόρων σάντουιτς σπιτικών και μη. Το ανθρακικό αποτύπωμα είναι το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το οποίο προκαλείται άμεσα ή έμμεσα από ένα άτομο, έναν οργανισμό ή ένα προϊόν.
    Τα έτοιμα σάντουιτς που περιείχαν αυγό, μπέικον και λουκάνικο φαίνεται ότι είναι τα πιο ζημιογόνα, καθώς παράγουν περίπου 1,441 γραμμάρια διοξειδίου, το οποίο είναι το ίσο με την ποσότητα που παράγει ένα αυτοκίνητο σε απόσταση 19 χλμ. Ενώ το σάντουιτς με αυγό και μπέικον είναι αυτό που παράγει το λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο.
    H ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ για να καταλήξει σε αυτά τα στοιχεία έλαβε υπόψη της τον τρόπο παραγωγής των συστατικών, τη συσκευασία, καθώς και τα απορρίμματα που προκύπτουν από την κατανάλωση των σπιτικών ή και έτοιμων σάντουιτς και τοστ.
    Ο υπολογισμός για την κατανάλωση σάντουιτς στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ανέρχεται στα 11,5 δισεκατομμύρια το χρόνο, βασίστηκε στα στοιχεία του British Sandswich Association (BSA).
    Η καθηγήτρια Adisa Azapagic, από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών και Αναλυτικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, δήλωσε ότι η κατανάλωση 11,5 δισεκατομμυρίων σάντουιτς ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο παράγει κατά μέσο όρο 9,5 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, που αντιστοιχεί στην ετήσια χρήση 8,6 εκατομμυρίων αυτοκινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου