Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Σκοπιανό: Τι δίνει η Αθήνα, τι δίνουν τα Σκόπια



Σκοπιανό: Τι δίνει η Αθήνα, τι δίνουν τα Σκόπια
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Η σχεδόν τρίωρη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Σκοπιανού ομολόγου του, Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός σημαδεύτηκε από την αμοιβαία προσπάθεια -πέραν των κόκκινων γραμμών- να συνεχιστούν οι κινήσεις που θα συμβάλουν στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Τι δίνει και τι ζητάει η Ελλάδα
Τι δίνει
    Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε στον Σκοπιανό ομόλογό του ότι θα φέρει πιο σύντομα από ό,τι αναμενόταν προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο τη δεύτερη φάση της συμφωνίας σύνδεσης της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να φέρει το Σκοπιανό άμεσα στη Βουλή, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ανοίξουν τα χαρτιά τους και ο ίδιος να μπορέσει να υπερασπιστεί την πολιτική του.
    Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε, επίσης, να προωθήσει την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ για την Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου.
Τι ζητάει
    Ρητά και δημόσια ανέφερε ο πρωθυπουργός ότι, παρά την καλή διάθεση που επιδεικνύει η Ελλάδα για καλές σχέσεις επ' ωφελεία και των δύο χωρών αλλά και της σταθερότητας στα Βαλκάνια, «δεν θέλουμε να λύσουμε μόνο το θέμα του ονόματος, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό, σε όλες τις μορφές, με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».
    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην αναγκαιότητα αλλαγών στο Σύνταγμα των Σκοπίων. Όσον αφορά στις
κόκκινες γραμμές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα της ονομασίας, που θα πρέπει να είναι σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων, είναι να αντιμετωπιστεί ο αλυτρωτισμός «και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον». Προφανώς, η Αθήνα επιδιώκει όχι απλώς την απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, αλλά και τη συμπερίληψη κάποιας δέσμευσης ότι το Σύνταγμα δεν θα μπορεί να αλλάξει εκ νέου στο μέλλον.
Τι δίνουν τα Σκόπια
    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, παραδέχθηκε στη χθεσινή συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ότι, παρά τις δικές του προσπάθειες να το διαχειριστεί, το ζήτημα της αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ «είναι πολύ δύσκολο θέμα», οριοθετώντας, ουσιαστικά, και τα δικά του όρια παραχωρήσεων.
    Ωστόσο, ως απτή απόδειξη της δέσμευσης της κυβέρνησής του να προχωρήσει στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης, ο κ. Ζάεφ ανακοίνωσε την αλλαγή ονομασίας στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και στην εθνική οδό της χώρας, που ονομάζονται σήμερα «Μέγας Αλέξανδρος».
    Ο κ. Ζάεφ περιέγραψε την επιδιωκόμενη λύση ως τέτοια που «
να λαμβάνει υπόψη την εθνική αξιοπρέπεια των λαών». Ανακοινώθηκε επίσης ότι το Σάββατο ο κ. Ζάεφ συγκαλεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το θέμα της ονομασίας αλλά και των αιτημάτων της ελληνικής πλευράς.
Η συνέχεια
    Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε, επίσης, την εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίες άρχισαν με ελληνική πρωτοβουλία το 2016.
    Ο επόμενος σταθμός στη διαδικασία διαπραγμάτευσης τοποθετείται την επόμενη εβδομάδα, όταν ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, θα επισκεφθεί Αθήνα και Σκόπια, στις
30 και 31 Ιανουαρίου, αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου