Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Πώς κατασκευάζονται… οι προφητείες! Διαβάστε την ιστορία μιας απίστευτης φάρσας!Πώς κατασκευάζονται… οι προφητείες! Διαβάστε την ιστορία μιας απίστευτης φάρσας!
Η…ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…
Παντελής Φλωρόπουλος
    Τις προηγούμενες μέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι  εμφανίστηκαν οι γνωστές «προφητείες» Παίσιου κτλπ κατακλύζοντας για μια ακόμη φορά το διαδίκτυο με δημοσιεύματα αερολογίας και φαντασιοπληξίας. Με αφορμή αυτό δημοσιοποιούμε την ιστορία μιας αληθινής φάρσας που έγινε πριν 2 χρόνια και η οποία για μια εβδομάδα μονοπωλούσε τα social media και ψεκασμενα sites.
Είναι η ιστορία του… γέροντος Δανιήλ!
    Δημοσιεύουμε την διήγηση του «αυτόπτη μάρτυρα» της φάρσας Π. Φλωρόπουλου:
    «Τρεις μέρες μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση του αεροπλάνου των malaisia airlines ένας φίλος  έστειλε στο e-mail μου ένα Δελτίο Τύπου πολιτικού κόμματος, όπου γινόταν αναφορά στην προφητεία ενός καλόγερου, ονόματι Δανιήλ.
    Κι επειδή από το εν λόγω κόμμα δεν έλειψαν παρόμοιες αναφορές στο παρελθόν, «τσίμπησα» και του απαντώ: «Αν δεν είναι φάρσα, είναι να παίρνουμε τα βουνά»…
    Η ανταπάντησή του στο e-mail ήταν ένα «χα, χα, χα, χα, χα»… Έστω και κατά τι, για λίγο, κατάφερε να με κάνει να σκεφτώ: Στ’ αλήθεια έκαμαν κάτι τέτοιο οι «ψεκασμένοι»;
    Όμως εδώ σταματά η πλάκα κι αρχίζει κάτι άλλο…

    Η συνέχεια ήταν εξωφρενική. Ο φίλος μου την έστειλε σε έναν φίλο του, ο οποίος έβαλε κάποιες ωραίες «πινελιές».
    Η «προφητεία» ήταν πλέον του Γέροντος Δανιήλ και λίγο φτιαγμένη! Ελεγε:
    «Το πουλί θα χαθεί ξαφνικά πάνω από τους σχιστομάτηδες και θα ταξιδέψει πίσω στο χρόνο. Πολλοί θα ψάχνουν αλλά δεν θα βρίσκουν. Τότε ο πόλεμος θα πιαστεί από πάνω. Οι ορθόδοξοι θα ενωθούν και θα κατατροπώσουν τον Φράγκο και την Τιάρα. Ο κοντός Μόσκοβος μαζί με τους δικούς μας θα υψώσουν ξανά την βυζαντινή σημαία στην Βασιλεύουσα την ώρα που θα φεύγουν οι Τούρκοι να σώσουν τη φυλή τους στην Κριμαία».
    Είχε και την σημείωση ότι: «Ο καλόγερος Δανιήλ έζησε στη μονή του Σινά στα τέλη τον 17ου αιώνα»...

    Πλέον, δεν ήταν Δελτίο Τύπου του εν λόγω κόμματος, αλλά παρουσιαζόταν ως «είδηση». Ο φίλος του φίλου την έστειλε σε έναν δικό του φίλο, μετά από τον οποίο χάνονται τα ίχνη της διαδρομής της.
    Τα υπόλοιπα ανήκουν στην μιντιακή ιστορία της χώρας!
    Δύο μέρες αργότερα μου τηλεφωνεί ο πρώτος φίλος, ο «δημιουργός» της «προφητείας». «Είσαι στο διαδίκτυο;». Ναι, του απάντησα. «Χτύπα στη google: γέροντας Δανιήλ…». Το έκαμα. Και πέφτω ξερός. Αμέτρητα «αποτελέσματα» μιλούσαν για την «προφητεία» του γέροντα Δανιήλ.
    Τι είχε συμβεί; Κάποιος που «τσίμπησε», την έστειλε σ’ ένα blog. Αυτό τη δημοσίευσε και μετά άρχισαν να την αναδημοσιεύουν ένα μετά το άλλο, μέχρι που έφτασε στα μεγάλα».
    Μάλιστα πολλοί είχαν βρει και φώτο του γέροντος Δανιήλ!
    Το ένα blog αναδημοσίευε το άλλο και η «προφητεία» κατέκλυσε το Διαδίκτυο. Μετέδωσαν και σχολίασαν την «προφητεία» αξιόπιστα ενημερωτικά site.
Έγινε εξώφυλλο και σε εφημερίδα!
    Ο πλαγιότιτλος «αλήθεια ή πλάνη;» δεν διασώζει τίποτα, αφού ο τίτλος «ισοπεδώνει»…. Κάποιοι προσεκτικότεροι άρχισαν να υποψιάζονται ότι εδώ κάτι δεν πάει καλά και ανήρτησαν άρθρα που «αποδείκνυαν» με ατράνταχτα επιχειρήματα ότι η «προφητεία» είναι κατασκευασμένη. Φυσικά είχαν δίκιο, εντούτοις η σοβαρή και η εμπεριστατωμένη ενασχόλησή τους με αυτήν προσέδιδε κύρος από την ανάποδη, άρα έπειθε τους «μυημένους» για το αντίθετο!

    Δεν έχετε παρά να το διαπιστώσετε κάνοντας μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο!
    Μάλιστα η Μονή Σινά αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία διέψευδε ότι υπήρξε κάποτε εκεί γέροντας Δανιήλ!
    Υπογράφοντας αυτό το κείμενο μπορώ να διαβεβαιώσω… το πανελλήνιο, μετά όρκου, ότι ο φίλος μου ήθελε απλώς να κάνει πλάκα στον υπογράφοντα.
    Πλάκα, την οποία και περιέγραψα στην αρχή.
    Μόνο που, μετά, κάποιος μπήκε στον πειρασμό να στείλει την κατασκευασμένη φυσικά «προφητεία» σε κάποιο blog… Ήθελε μόνο να εξακριβώσει πώς λειτουργεί η σύγχρονη ενημέρωση, αλλά και πώς ακριβώς στοιχειοθετούνται οι ΧΙΛΙΑΔΕΣ προφητείες που διακινούνται όχι μόνο στο διαδίκτυο, αλλά και στις εφημερίδες και στα ειδικά περιοδικά, ου μην αλλά και από στόμα σε στόμα, κι από γενιά σε γενιά!
    Φαντάσου να ήταν μελετημένη και ιστορικά η «προφητεία» του φίλου μου, έργο πανεύκολο βεβαίως! Ε, τότε, δεν θα μπορούσε ν’ αντιμετωπιστεί από κανέναν πονηρεμένο αρθρογράφο, ούτε από τον ευφυέστερο όλων…

    Η διάγνωση είναι απόλυτη: Η πολυθρύλητη πλέον «δημοσιογραφία των πολιτών» δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη. Όχι μόνο. Οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο μεσαίωνα, σ’ έναν νέο μεσαίωνα!
    Αυτή η αληθινή ιστορία αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η κοινωνία μας έχει ανάγκη την παλιά καλή δημοσιογραφία. Ναι, αυτήν που τόσο πολύ απαξίωσαν άπαντες, με πρώτους και καλύτερους βέβαια τους πολιτικούς που κατήγγειλαν στο αποχαυνωμένο κοινό τους όποιο έντυπο έγραφε κάτι ενάντιο στο ατσαλάκωτο προφίλ τους. Όποιον δημοσιογράφο δε μπορούσαν να τον πλήξουν, τον εξαγόραζαν και, τότε, έπαιρνε τη σκυτάλη της απαξίωσης το ίδιο το κοινό. Αλλά το κοινό λειτουργεί πάντα με «σπασμένα τα φρένα». Ήταν λοιπόν αναπόφευκτο, μαζί με τους πουλημένους, να βάλει στο ίδιο σακί και τους έντιμους.  Αυτούς που σήμερα τόσο πολύ χρειαζόμαστε, αλλά δεν τους γνωρίζουμε…

    Η «δημοσιογραφία των πολιτών» είναι απλά η «δημοσιογραφία του όχλου». Το διαδίκτυο μπορεί να δώσει δυνατότητα έκφρασης σε όλους τους πολίτες κι αυτό αποτελεί ευεργεσία, επουδενί όμως δεν έχει δικαίωμα να αυτοχαρακτηρίζεται ή να παριστάνει τον δημοσιογράφο ο «πάσα ένας» που δημοσιογραφεί ΑΝΩΝΥΜΩΣ από την κρεβατοκάμαρά του. Εδώ χρειάζεται ένα όριο, μία νομοθετημένη διάκριση. Άλλο πράμα η έκφραση του ατόμου, η ελεύθερη έκφραση του πολίτη, και άλλο πράμα η ενημέρωση του κοινού.
    Το αποτρόπαιο είναι ότι η «προφητεία» του Δανιήλ θα γίνει τώρα πεποίθηση χιλιάδων, αν όχι εκατομμυρίων ευκολόπιστων μέσα στη μάζα… Ποιος ξέρει και πόσα κηρύγματα έγιναν ή θα γίνουν από άμβωνος…
    Όχι, δεν συμμαζεύεται! Διότι, ακόμα και με τούτο το αποκαλυπτικό άρθρο, ελάχιστοι θα πεισθούν! Η «προφητεία», ιδίως εκείνη που μιλάει για το τέλος του κόσμου, είναι ακατανίκητη… Η παραπληροφόρηση, είτε αφορά «θαύματα», είτε αφορά την πολιτική, είτε – εν προκειμένω – αφορά μια «προφητεία», διαθέτει ένα ακατανίκητο όπλο: Τη γνώση ότι, η διάψευση της αναπαραγόμενης «προφητείας» δεν αναπαράγεται ποτέ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου