Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Βάρα σανό ρε…



Βάρα σανό ρε…
    Διαβάζω στην «δημοκρατία» της 24 Νοεμβρίου: «Τα χρήματα για την αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του ΣτΕ έχουν διασφαλισθεί και βρίσκονται στον κωδικό των εξοπλιστικών», διεμήνυσε χθες [δηλαδή στις 23 Νοεμβρίου, δηλαδή μία ημέρα μετά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Αξιωματικών, δηλαδή τότε ακριβώς που (νόμιζε ότι) χρειαζόταν…] ο κ. Καμμένος, ο οποίος συνέχισε ότι «το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται επειδή τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εμπορικής Ναυτιλίας, δεν έχουν ακόμα εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για να προχωρήσει το ήδη υπάρχον Νομοσχέδιο, με το οποίο θα επιστρέψουν οι μισθοί και οι συντάξεις στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012».
    Προσωπικώς, την ίδια διαβεβαίωση, την έχω ακούσει live δύο φορές. Μία προ 7μήνου και μία προ 4μήν, σε Στρατιωτικές Σχολές και οι δύο, και την έχω διαβάσει αρκετές ακόμη στον τύπο. Αυτή, η διαρκώς επαναλαμβανομένη διαβεβαίωση, μου θύμισε μία ιστορία, που νομίζω ότι ταιριάζει γάντι στην περίπτωση.
    Παλιά, όταν υπήρχαν κτήνη στον Στρατό, υπήρχε ένα ειδικό σάλπισμα, το οποίο σήμαινε ο σαλπιγκτής, όταν ήταν η ώρα του φαγητού των ζώων. Το σάλπισμα αυτό ονομαζόταν «Νομή» ή πιο απλουστευμένα «Σανό» (όπως «Εγερτήριο», «Σιωπητήριο» κ.λπ.). Όταν λοιπόν τα μουλάρια ήταν ανήσυχα και δημιουργούσαν προβλήματα, τότε ο Διοικητής του ΛΟΜ (=Λόχος Ορεινών Μεταφορών), διέταζε τον σαλπιγκτή:
- Βάρα «Σανό» ρε.
    Ο σαλπιγκτής σήμαινε «Σανό» και τα ζώα, εν όψει φαγητού, ηρεμούσαν, τουλάχιστον προσωρινώς. Όταν τα ζώα ξανααγρίευαν εφαρμοζόταν η ίδια μέθοδος, με άριστα μεν, πλην όμως πάντα προσωρινά, σε διάρκεια, αποτελέσματα.
    Κάτι ανάλογο δηλαδή με το πείραμα του Ιβάν Παβλόφ
    Δεν υπονοώ ότι ο κ. Καμμένος είναι ο εμπνευστής αυτής της τακτικής, αλλά, δυστυχώς, αυτήν ακριβώς και μάλιστα με ακριβώς τα ίδια λόγια, εφαρμόζει. Και για να είμαστε και δίκαιοι, το ίδιο ακριβώς έκανε και ο προκάτοχός του κ. Παναγιωτόπουλος, με την ίδια ακριβώς μέθοδο και στους ίδιους ακριβώς χώρους (άλλες 2 φορές live, είχα ακούσει και εκείνον).
    Την προαναφερθείσα ιστοριούλα, δεν μπορεί, θα πρέπει να την έχει ακούσει, εκεί ψηλά στον Χολαργό, ο κ. ΥΕΘΑ, γι’ αυτό άλλωστε και την εφαρμόζει, έχοντας όμως κάνει κατάχρηση και της χρησιμοποιήσεώς της αλλά και της υπομονής μας.
    Αν νομίζει ο κ. ΥΕΘΑ ότι…βαρώντας «Σανό», κάθε λίγο και λιγάκι, θα μας αποκοιμίζει εσαεί είναι γελασμένος. Πώς το είχε πει ο συνάδελφος του ο Τσώρτσιλ; «Μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για μικρό χρονικό διάστημα. Μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν μπορείς όμως να κοροϊδεύεις όλους για πάντα».
    Δεν πείθετε πλέον κ. Υπουργέ. Είμαστε μεγάλα παιδιά και έχουμε προ πολλού πάψει να πιστεύουμε στον Άγιο Βασίλη και σε άλλα παραμύθια.
    Και κάτι ακόμη. Θυμηθείτε τι πάθαινε ο Πινόκιο, όταν έλεγε ψέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου