Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015

Όταν οι Γάλλοι σκότωναν Έλληνες για την Αφροδίτη της Μήλου. Πάνω από 200 έπεσαν νεκροί.Όταν οι Γάλλοι σκότωναν Έλληνες για την Αφροδίτη της Μήλου. Πάνω από 200 έπεσαν νεκροί.
Ιστορικά σωστό, όμως ως προς τις λεπτομέρειες έχω αμφιβολίες. Πού να βρεθούν στην Αθήνα ‘’πάνω από 1000 άνθρωποι’’ όπως αναγράφεται ¨?
Παρακάτω, τα επίσημα στοιχεία της εποχής
Τον Οκτώβριο του 1824, επί φρουραρχίας Γκούρα, πραγματοποιήθηκε μια καταγραφή στην επαναστατημένη Αθήνα, σύμφωνα με την οποία στην Πόλη υπήρχαν 9.040 κάτοικοι και 1.605 σπίτια, που κατανέμονταν σε 35 ενορίες. ( Κ. Κωνσταντινίδης, «Απογραφή των Αθηνών κατά το 1824», Νέα Εστία 13/1939, σ. 899.)
Γράφει ο «Επίκουρος»
    Ο επισκέπτης μένει έκθαμβος και άφωνος μπροστά σε έργα τέχνης που έχουν δημιουργήσει μεγάλοι καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο, όπου η αρμονία, το αισθητικό κάλλος, και η τεχνική αρτιότητα αποτυπώνονται στο καμβά, στο μπρούντζο και στο μάρμαρο.
    Ένα από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης, που η διεύθυνση του Μουσείου προβάλλει με ιδιαίτερο καμάρι, είναι το μαρμάρινο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, ένα έργο που δεν έχει με ακρίβεια προσδιοριστεί από ποιον καλλιτέχνης έχει φιλοτεχνηθεί.
    Το άγαλμα βρέθηκε το 1820 στη κατεχόμενη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία Μήλο.
    Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι το άγαλμα πουλήθηκε από τους Τούρκους στους Γάλλους και  οι Γάλλοι για να το φυγαδεύσουν στο Παρίσι μετά την αγορά του, το φόρτωσαν σε ένα καράβι. Όταν οι Έλληνες  της Μήλου πληροφορηθήκαν ότι το άγαλμα θα έφευγε από το νησί, ξεσηκώθηκαν για να αποτρέψουν τη φυγή του, κι' αυτό, γιατί το θεωρούσαν μέρος του Πολιτισμού  τους. Τέτοια ήταν η αντίδραση που οι Γάλλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν μερικούς Έλληνες.
    Όταν τελικά το άγαλμα φορτώθηκε στο πλοίο, οδηγήθηκε πρώτα στον Πειραιά πριν ταξιδέψει
για τη Γαλλία. Κάποιοι από τους 'Ελληνες της Μήλου πήγαν στον Πειραιά για να σταματήσουν
την αρπαγή του αγάλματος.
    Όπως γράφει ο Έλληνας ιστορικός Δημήτρης  Φωτιάδης στην εξάτομη «Ιστορία της Ελληνικής
Επανάστασης του 1821»:
    Στον Πειραιά όταν μαθεύτηκε το γεγονός μαζεύτηκαν στην προκυμαία  πάνω  από χίλιοι άνθρωποι που προσπαθούσαν να  ματαιώσουν την αρπαγή του αγάλματος.
    Τέτοια ήταν η αντίδραση, που συγκρουστήκαν  με το γαλλικό πλήρωμα του πλοίου και τα τουρκικά στρατεύματα. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό.
    Πάνω από 200 Έλληνες πέσανε νεκροί και τελικά το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου φυγαδεύτηκε στη Γαλλία. (μάλιστα λέγεται  ότι το ένα χέρι του αγάλματος μέσα στη δίνη της συμπλοκής έπεσε στη θάλασσα και χάθηκε).
    Αυτοί λοιπόν οι «αμόρφωτοι» Έλληνες ψαράδες και αγρότες δώσανε τη μάχη της αξιοπρέπειας
δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους για να υπερασπιστούν το Πολιτισμό τους.
    Μπορεί να μην ήταν μορφωμένοι, μπορεί να μην γνώριζαν από Τέχνη όμως ένιωθαν βαθειά μέσα
 τους ότι το άγαλμα αυτό ήταν μέρος της ιστορίας  τους, μέρος της Πολιτιστικής τους παρακαταθήκης  που τους είχαν αφήσει οι πρόγονοι τους.
    Αυτή η τραγική ιστορία επιμελώς παρασιωπάται  για ευνόητους λόγους. Έτσι αν κάποια στιγμή
επισκεφθείτε το Μουσείο του Λούβρου και θαυμάσετε την Αφροδίτη της Μήλου, θυμηθείτε
ότι και σ΄αυτή την περίπτωση οι κυρίαρχες δυνάμεις  της εποχής εκείνης άρπαξαν αυτό το θαυμάσιο άγαλμα που οι Έλληνες το πότισαν με αίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου