Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015

ΚΑΚΑ ΜΑΝΤΑΤΑ για όσους χρωστούν στην εφορία: Έρχονται κατασχέσεις καταθέσεων, ακινήτων και ΙΧ



ΚΑΚΑ ΜΑΝΤΑΤΑ για όσους χρωστούν στην εφορία: Έρχονται κατασχέσεις καταθέσεων, ακινήτων και ΙΧ
    Άσχημα τα νέα για όσους έχουν χρέη προς την εφορία, αφού πλέον οι τράπεζες θα κατάσχουν αυτόματα οποιοδήποτε ποσό κατατίθεται στους λογαριασμούς, όσων χρωστούν.
    Μάλιστα, όσοι είναι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και τα σπίτια τους, καθώς δεν προστατεύονται από τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που μπορεί να επιβάλει το Δημόσιο.
    Ήδη έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα κατασχετήρια που έχουν σταλεί στις αρμόδιες ΔΟΥ μετά από την άρση των απαγορεύσεων των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση.
    Έτσι από 1/12/2015 τα ποσά που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα μπορούν να κατασχεθούν εκτός κι αν οι λογαριασμοί στους οποίους πιστώνονται έχουν δηλωθεί στο Taxis ως «ακατάσχετοι».
    Μετά από την εξέλιξη αυτή, έχουν ενεργοποιηθεί σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου όλα τα κατασχετήρια που είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικά στις ΔΟΥ προς τις τράπεζες.
    Μάλιστα οι ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, προβλέπουν τα εξής για τις κατασχέσεις:
      1) Για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση μπορεί να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, κατά την κρίση του προϊσταμένου της ΔΟΥ ή άλλης υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής. Τα μέτρα αυτά προβλέπονται στο άρθρο 9 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και είναι:
          • Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων στα χέρια του οφειλέτη, δηλαδή Ι.Χ. αυτοκινήτων, δικύκλων, σκαφών αναψυχής κ.λπ.
          • Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων και χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, εφάπαξ βοηθημάτων, απαιτήσεων από πελάτες κ.λπ.
          • Κατάσχεση ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.
      2) Σε περίπτωση κατά την οποία επιλέγεται να ληφθεί το μέτρο της κατάσχεσης ακινήτου ή κινητού περιουσιακού στοιχείου, η φορολογική διοίκηση πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης πρέπει να κοινοποιήσει στον οφειλέτη ατομική ειδοποίηση και του δίνει χρονικό περιθώριο 30 ημερών για την ολοσχερή εξόφληση του χρέους ή την υπαγωγή του σε ρύθμιση.
      3) Η κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων, δηλαδή η κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, εφάπαξ βοηθημάτων, απαιτήσεων από πελάτες κ.λπ., γίνεται χωρίς καμία προειδοποίηση του οφειλέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου