Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

«Σου το απαγορεύω…»



«Σου το απαγορεύω…»
Χρήστος Μπολώσης
    Αυτή η ιστορία με την «απαγόρευση» του Βενιζέλου στον Κωνσταντίνο σχετικώς με την κίνησή του ή όχι προς Θεσσαλονίκη θα πρέπει κάποτε να σταματήσει. Επειδή το είδα και στο ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ, να πω μόνο δύο κουβέντες.
    Πού βρήκε ο συντάκτης του άρθρου, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα «seleo» την απαγόρευση και μάλιστα ρητή του Βενιζέλου; Έψαξε μήπως στα βιβλία του βενιζελικού Βεντήρη και το βρήκε; Μάλλον όχι,   διότι εκεί  δεν αναφέρεται κάτι. Εκτός και αν το βρήκε στα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Δαγκλή, ενός από τα μέλη της τριανδρίας του μετέπειτα «κινήματος» της Εθνικής Αμύνης», άρα φανατικού βενιζελικού; Μάλλον όχι όμως διότι ούτε εκεί αναφέρεται κάτι. Μήπως έψαξε στα αρχεία των τηλεγραφείων Κοζάνης, Σερβίων, Αθηνών; Μπορεί. Αλλά κι΄ εκεί δεν θα βρει κάτι τέτοιο.
    Το θέμα λοιπόν αναφέρεται για πρώτη φορά στην συνεδρίαση της Βουλής της 12ης/25ης Αυγούστου του 1917, 5 (!!!) χρόνια μετά, απόντων των περισσοτέρων εκ των πολιτικών αντιπάλων του, τους οποίους είχε εξορίσει, εντός και εκτός Ελλάδος. Τότε ο Βενιζέλος αγορεύοντας είπε: «Ότε ο στρατός ημών ευρίσκετο εις την Κοζάνην, εστάλη τηλεγράφημα από τον Αρχηγόν του Στρατού, ο οποίος είχε διαταγήν από της αρχής του πολέμου να στραφή προς την Θεσσαλονίκην, το οποίον μου έλεγεν ότι ο στρατός δεν θα οδεύση προς την Θεσσαλονίκην. “Εγώ, έλεγε το τηλεγράφημα, έχω καθήκον να στραφώ προς το Μοναστήριον, εκτός αν το απηγορεύσητε”. Και του απήντησα “Σου το απαγορεύω”. Διότι τα ζητήματα τα στρατιωτικά δεν είναι ζητήματα τα οποία γνωρίζουν οι στρατιωτικοί, αλλά κατ’ εξοχήν οι πολιτικοί άνδρες. Τα στρατιωτικά ζητήματα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικά ζητήματα…  Απηγόρευσα λοιπόν εις τον Διάδοχον τότε να προβή εις το Μοναστήριον και του είπα να βαδίση προς την Θεσσαλονίκην». Ακολούθως, προσέθεσε ότι από την αρχή του πολέμου είχε διατάξει τον Αρχιστράτηγο να στραφεί προς την Θεσσαλονίκη. Μέγα ψεύδος και αυτό. Το θέμα προέκυψε όταν ο Φίλιππος Νίκογλου, στρατιωτικός γιατρός από την Στρώμνιτσα, ενημέρωσε τον Αθ. Σουλιώτη Νικολαΐδη και δι’ αυτού τον Βενιζέλο, για τις προθέσεις των Βουλγάρων.
    Έλεος πια με τα ψέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου