Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Σπίτια σε ρουμανικό χωριό έχουν… μάτια!



Σπίτια σε ρουμανικό χωριό έχουν… μάτια!
    Ενώ κάνετε μια βόλτα γύρω από το χωριό Sibiu της Ρουμανίας θα δείτε κάτι περίεργο. Ή μπορεί να έχετε ακόμη και την αίσθηση ότι κάποιος -ή κάτι τέλος πάντων- σας παρακολουθεί. Ενώ παρατηρείτε την αρχιτεκτονική της πόλης, θα συνειδητοποιήσετε τι είναι αυτό: Τα σπίτια έχουν «μάτια» και σας παρακολουθούν!
    Πολλά από τα σπίτια στις νότιες και ανατολικές πλευρές της πόλης φαίνονται σαν να έχουν μάτια στις στέγες τους, δίνοντας την εντύπωση ότι τα κτήρια δεν κοιμούνται ποτέ. Αν και τα μάτια μπορεί να μοιάζουν με ένα είδος απειλητικού προγράμματος παρακολούθησης του Big Brother, είναι στην πραγματικότητα παράξενα παράθυρα, που χρησιμοποιούνται για να παραμένουν δροσερές οι σοφίτες των κατοικιών.
    Τα περισσότερα από τα «μάτια» κατασκευάστηκαν μεταξύ του 15ου και του 19ου αιώνα και παρά τους πρακτικούς τους σκοπούς, κάποιοι ισχυρίζονται ότι δημιουργήθηκαν για να ενσταλάξουν το φόβο στους ανθρώπους, αφήνοντάς τους να νομίζουν ότι πάντα κάποιος τους παρακολουθούσε.
    Όταν, μάλιστα, ο Νικολάε Τσαουσέσκου βρισκόταν στην εξουσία, αυτή η αρχιτεκτονική λεπτομέρεια δημιουργούσε ψυχολογική πίεση στους πολίτες – ήταν σαν τα σπίτια να παρακολουθούσαν κάθε τους κίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου