Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Κάρτ Ποστάλ της Θεσσαλονίκης στις αρχές του 20ου αιώνα - Έκθεση σπάνιων φωτογραφιών στο Πανόραμα



Κάρτ Ποστάλ της Θεσσαλονίκης στις αρχές του 20ου αιώνα - Έκθεση σπάνιων φωτογραφιών στο Πανόραμα
    Το φωτογραφικό λεύκωμα του Ευθύμιου Κίτση με τίτλο «Κάρτ Ποστάλ της Θεσσαλονίκης στις αρχές του 20ου αιώνα» θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το κοινό από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 8 Νοεμβρίου σε μια μοναδική έκθεση που διοργανώνει ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη στη δημοτική πινακοθήκη Πανοράματος.
    Τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης   πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου   στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» του Πολιτιστικού Κέντρου Πανοράματος,
    Στο πλαίσιο της έκθεσης στην οποία θα παρουσιαστεί μία σειρά παλαιών καρτ – ποστάλ, που εστιάζονται στην ιστορική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης κατά τις αρχές του 20ου αιώνα και αποτελούν  μέρος της προσωπικής συλλογής του συλλέκτη, ο θεατής θα μπορεί να πραγματοποιήσει ένα νοερό ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία της πόλης, όπως αποτυπώνεται στις σελίδες του λευκώματος. Τα σχόλια και οι επεξηγήσεις του συγγραφέα θα πλαισιώνουν με ιδανικό τρόπο το πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό.
    «
Με τη συνεργασία του συλλέκτη, συγγραφέα και δημότη μας Ευθύμιου Κίτση δίνουμε μέσω αυτής της έκθεσης την ευκαιρία και στο κοινό της πόλης μας να θαυμάσει το φωτογραφικό υλικό και τις σημαντικές πληροφορίες που περιέχει το εξαιρετικό λεύκωμα “Κάρτ-ποστάλ της Θεσσαλονίκης στις αρχές του 20ου αιώνα” που ο ίδιος έχει εκδώσει. Μέσα από τις σπάνιες αυτές φωτογραφίες θα μπορούν οι επισκέπτες να ταξιδέψουν στο παρελθόν, να αφουγκραστούν τους ρυθμούς, την καρδιά και την ανάσα μιας άλλης Θεσσαλονίκης...» σημειώνει ο δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
    Να σημειωθεί ότι ο Ευθύμιος Κίτσης είναι συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος και κατοικεί στο Πανόραμα από πολλά χρόνια. Από μαθητής Γυμνασίου ασχολήθηκε με την καταγραφή λαογραφικών υλικών, χρησιμοποιώντας ως πηγή πληροφοριών το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον και άλλους πλησιέστερους συγγενείς. Το υλικό αυτό αξιοποίησε αρκετά χρόνια αργότερα σε συνεχόμενες εκδόσεις.
    Η εν λόγω έκθεση που διοργανώνεται στη δημοτική πινακοθήκη Πανοράματος πρωτοτυπεί στον τρόπο παρουσίασης αφού η επεξεργασία των ταχυδρομικών δελταρίων έγινε με ιδιαίτερη σχολαστικότητα και εύστοχες παρατηρήσεις, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ιστορικών στοιχείων σχετικά με την πολεοδομική εξέλιξη και την κοινωνική διαμόρφωση της Θεσσαλονίκης.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Δευτέρα-Παρασκευή από 9:00 έως 14:00 και από 17:00 έως 20:00
Δημοτική Πινακοθήκη Πανοράματος (
δημαρχείο, Αποστόλου Σαμανίδη 21, Πανόραμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου