Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Τα Parabens στην Κοσμετολογία



Τα Parabens στην Κοσμετολογία
Κων/νος Παπανικολάου
Τι είναι τα parabens, και γιατί χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά;
    Τα Parabens είναι μια οικογένεια χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως ως συντηρητικά στα καλλυντικά προϊόντα. Συντηρητικά μπορούν να χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά, για να εμποδίσουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων και μούχλας, προκειμένου να προστατευθούν τόσο τα προϊόντα όσο και οι καταναλωτές.
    Τα parabens που χρησιμοποιούνται συνηθέστερα στα καλλυντικά είναι τα methylparaben, propylparaben, butylparaben, και ethylparaben (ethylparaben – Ethyl 4-hydroxybenzoate  κατά την International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC)). Οι ετικέτες με τα συστατικά των προϊόντων συνήθως περιλαμβάνουν περισσότερα από ένα paraben σε ένα προϊόν, και τα parabens είναι συχνά χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα είδη συντηρητικών για την καλύτερη προστασία από μια ευρεία σειρά μικροοργανισμών.
Τι είδους προϊόντα περιέχουν parabens;
    Τα parabens χρησιμοποιούνται σε μια ευρεία ποικιλία των καλλυντικών προϊόντων, καθώς και στα τρόφιμα και στα φάρμακα. Καλλυντικά, μεταξύ άλλων, που περιέχουν parabens περιλαμβάνουν προϊόντα για μακιγιάζ, ενυδατικά προϊόντα, προϊόντα περιποίησης μαλλιών και ξυρίσματος,. Πολλές μεγάλες μάρκες των αποσμητικών δεν περιέχουν σήμερα parabens, αν και μερικές μπορεί να περιέχουν.
    Καλλυντικά που πωλούνται στους καταναλωτές σε καταστήματα ή μέσω ιντερνετ (e-shops) πρέπει να έχουν έναν κατάλογο των συστατικών όπου το κάθε ένα να εμφανίζεται με το κοινό ή το συνηθισμένο όνομά του. Αυτές είναι σημαντικές πληροφορίες για τους καταναλωτές που θέλουν να ξέρουν κατά πόσον ένα προϊόν περιέχει ένα συστατικό που επιθυμούν να αποφύγουν. Τα parabens είναι συνήθως εύκολο να εντοπιστούν από τους όνομα, όπως methylparaben, propylparaben, butylparaben, ή ethylparaben.
Ο FDA και τα συντηρητικών στα καλλυντικά;
    FDA δεν διαθέτει ειδικούς κανόνες που εφαρμόζονται μόνο σε συντηρητικά στα καλλυντικά. Ο νόμος αντιμετωπίζει τα συντηρητικά στα καλλυντικά όπως και τα άλλα συστατικά καλλυντικών. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Πράξη Τροφίμων, Φαρμάκων και Καλλυντικών (Federal Food, Drug, and Cosmetic Act - FD & C Act), καλλυντικά προϊόντα και συστατικά, εκτός από τα πρόσθετα χρωμάτων, δεν χρειάζεται έγκριση από το FDA πριν καταλήξουν στην αγορά. Ωστόσο, είναι ενάντια στο νόμο η εμπορία ενός καλλυντικού στο διακρατικό εμπόριο, αν είναι νοθευμένο ή νοθευμένο και μη κατηγοριοποιημένο ή νοθευμένο και μη τυποποιημένο. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι τα καλλυντικά πρέπει να είναι ασφαλή για τους καταναλωτές, όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας ή με τον συνήθη τρόπο, και πρέπει να έχουν τις σωστές σημάνσεις.
    Ο FDA μπορεί να αναλάβει δράση εναντίον ενός καλλυντικού στην αγορά που δεν συμμορφώνεται με την ισχύουσα Νομοθεσία. Ωστόσο, για να λάβει μέτρα θα πρέπει να έχει αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι το προϊόν είναι επιβλαβές όταν οι καταναλωτές το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας ή με τον συνήθη τρόπο.
Για περισσότερα επί του θέματος μπορείτε να διαβάσετε:
Είναι τα parabens ασφαλή καθώς χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά; Συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού ή με άλλα προβλήματα υγείας;
    Οι επιστήμονες του FDA συνεχίζουν να εξετάζουν τις δημοσιευόμενες μελέτες σχετικά με την ασφάλεια των parabens. Μέχρι αυτή τη στιγμή (5 Οκτ 2016) δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε απόδειξη ότι τα parabens, όπως χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά, έχουν μια επίδραση στην ανθρώπινη υγεία.
Εδώ είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν τον FDA:
    Τι δείχνουν οι δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους των parabens, και σχετικά με τις επιπτώσεις των parabens στην ανθρώπινη υγεία; Για παράδειγμα, τα πειραματικά ευρήματα με διάφορα parabens συμβαίνουν επίσης και στην πραγματική ζωή;
    Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι συνέπειες από την μη χρήση των parabens; Αν σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τα parabens για την προστασία των καλλυντικών και των καταναλωτών από επιβλαβή βακτήρια, υπάρχουν ασφαλέστερες εναλλακτικές επιλογές για τν χρήση συντηρητικών;
    Υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τα paraben και υποστηρίζονται επιστημονικά και τεκμηριωμένα, πώς αυτά τα αποτελέσματα σχετίζονται με τη χρήση των parabens στα καλλυντικά;
    Τα διαφορετικά είδη των parabens ενεργούν το ίδιο ή διαφορετικά στο σώμα μας;
    Ο FDA θα συνεχίσει να αξιολογεί τα νέα δεδομένα στον τομέα αυτό. Αν διαπιστώθεί ότι υπάρχει κίνδυνος υγείας, θα ενημερωθούν η βιομηχανία και το κοινό, και θα εξετάσθούν οι νομικές δυνατότητες του Οργανισμού υπό την εποπτεία του νόμου περί FD & C για την προστασία της υγείας και της ευημερίας των καταναλωτών.
Πρόσθετες Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου