Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

ΜΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ (22/10/2017)



ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΜΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ (22/10/2017)
Ανδρέας
      Αυτό με τις «πρώτες κατοικίες» που μπαίνουν σε πλειστηριασμό, ιδιαίτερα ηλικιωμένων, δεν με πείθει και ολότελα. Και αυτό γιατί ξέρω περιπτώσεις που ηλικιωμένοι με χρέη, μεταβίβασαν αρκετά περιουσιακά στοιχεία στα παιδιά τους ( ή και σε ανήψια τους) και κράτησαν ένα μικρό σπίτι μόνο, για να αποφύγουν τους πλειστηριασμούς. Δεν είναι απλό το θέμα, και η κάθε περίπτωση θέλει να εξετασθεί, χωρίς λαϊκισμούς και κραυγές διαμαρτυρίας.
---------------------
    Δεν ξέρω τι γίνεται εκεί στην Κρήτη, αλλά φαίνεται πως η Δικαιοσύνη λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο. Είναι η πολλοστή φορά που διαγράφει ( ή μειώνει) χρέος δανειολήπτου σε τράπεζα, μέρους ή ολόκληρου. Και από τα στοιχεία, φαίνεται ότι πολύ καλά κάνει. Όταν μοίραζαν αφειδώς τα δάνεια οι τράπεζες, έπρεπε να ξέρουν πως θα δυσκολευτούν να τα πάρουν πίσω.
---------------------
    Όλα καλά, κύριε Καργάκο μου, μόνο που το «πλανερό μαγνάδι» δεν είναι από τη «ΛΗΘΗ» του Λ.Μαβίλη, αλλά από τον «ΑΝΕΜΟΜΥΛΟ».Δεν κάνω τον έξυπνο, ούτε τον… λογοτεχνίζοντα. Απλώς, η «ΛΗΘΗ» του Μαβίλη είναι ένα από τα ποιήματα που «κάτι μου λένε» και το ξέρω απ’ έξω από 13 χρονών.
---------------------
    Το θέμα μας, δεν είναι εάν ο Βενιζέλος απαγόρευσε στον Κωνσταντίνο να κινηθεί προς Μοναστήρι και του επέβαλε να κινηθεί προς Θεσσαλονίκη. Το θέμα είναι, πως κινήθηκε προς Θεσσαλονίκη και την απελευθέρωσε!  Και για τους μη γνωρίζοντας, το αρχικό σχέδιο του Α΄Βαλκανικού Πολέμου προέβλεπε προέλαση των ελληνικών δυνάμεων προς βορράν, για συνάντηση με τις σερβικές δυνάμεις που θα προέλαυναν προς νότον. Συγχρόνως κάθοδο του βουλγαρικού στρατου στην Καβάλα και το Αιγαίο. Δεν υπήρχε καμία συμφωνία, τι θα κρατούσε ο κάθε νικητής, απλώς, ό τι είχε προλάβει να πάρει! Ο δε ελληνικός στρατός, δεν είχε τις δυνατότητες να δράσει προς δύο κύριες κατευθύνσεις ( Μοναστήρι και Θεσσαλονίκη ) και αυτό αποδείχτηκε στην Μάχη των Γιανιτσών. Ό τι έγινε, λοιπόν, καλώς έγινε, ο Στρατηλάτης Διάδοχος Κωνσταντίνος απελευθέρωσε την Θεσσαλονίκη, και τα υπόλοιπα είναι διανοητικά παραφιλοσοφήματα. Π’εραν αυτών, δεν νομίζω πως ο πρωθυπουργός θα είχε τόσο θράσος να πεί στον Διάδοχο Αρχιστράτηγο «Σου απαγορεύω..».  Θέμα λογικής!
---------------------
    Ως γνωστόν, τα σαφρίδια και οι κολιοί πιάνονται με δίχτυα. Πώς μπορεί ο ψαράς να ξεχωρίσει τα άνω των 15 ε. ψάρια από τα μικρότερα, και να τα ξαναρίξει στη θάλασσα ζωντανά; Αφού τα δίχτυα όταν «ξεψαρίζονται» τα ψάρια συνήθως έχουν πεθάνει. Δεν παίρνω θέση, γιατί δεν ξέρω. Απλώς, το σχολιάζω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου