Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Βανδάλισαν το υπέροχο βαγόνι του Όριεντ Εξπρές



Βανδάλισαν το υπέροχο βαγόνι του Όριεντ Εξπρές
    Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Κορδελιού Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε το 2001 και στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο αυθεντικό κτίριο, το οποίο κατασκευάσθηκε το 1891 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Pierro Arrigoni, στην περιοχή Διαλογής Κορδελιού, στην ιστορική «Στρατιωτική Στάση», ενός μικρού Σιδηροδρομικού Σταθμού με μεγάλη ιστορία. Το Μουσείο είναι και έδρα της Λέσχης του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, έχει αναλάβει και τη λειτουργία του.
    Στον περίβολο του σταθμεύει ένα από τα πιο διάσημα βαγόνια του «Orient Express», το βαγόνι-ρεστοράν που είναι αγγλικής κατασκευής και χρονολογείται από το 1900. Αποτέλεσε κομμάτι του αυθεντικού Όριεντ Εξπρές, που από το 1883 ταξίδευε με αφετηρία το Παρίσι και έφτανε ως την Κωνσταντινούπολη. Το βαγόνι αυτό, μετά από παραχώρηση του ΟΣΕ, ανακαίνισαν οι «Φίλοι του Σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης».

Σήμερα το πρωί, μια μέρα μετά την αργία του Δεκαπενταύγουστου οι άνθρωποι του Μουσείου ήρθαν αντιμέτωποι με ένα απίστευτο θέαμα. Ας δούμε πως το περιγράφουν οι ίδιοι:
    Σήμερα το πρωί δυστυχώς γίναμε για τρίτη και χειρότερη φορά μάρτυρες της λεηλασίας του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ORIENT EXPRESS που βρίσκεται στον χώρο του Μουσείου μας. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Οι πληγές από τα χτυπήματα παραμένουν ανοικτές και πονάνε. Δυστυχώς υπάρχει; φύλαξη η οποία απορούμε τι κάνει και γιατί υπάρχει.
    Τρεις κατά σειρά κλοπές στο Μουσείο μας είναι πολλές. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ για μια ακόμη φορά τον αρμόδιο φορέα του Μουσείου δηλ. τον Ο.Σ.Ε να κάνει κάτι για να σωθεί όλη η ιστορική κληρονομιά που υπάρχει στο μουσείο.
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ όμως με κάθε τρόπο την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ. Πρέπει όλοι να στρατευτούμε για την διάσωση των μνημείων από την μανία των ασυνείδητων. Κοινοποιήστε το παρόν μήπως και συγκινηθεί κάποιος αρμόδιος και σώσουμε ότι μπορέσουμε. Είμαστε όλοι φορτισμένοι συναισθηματικά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου