Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    H Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Από σήμερα έως τις 26 Αυγούστου και ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, η Άγκυρα θα εκτελέσει αεροπορική άσκηση με πυρά εντός του FIR Αθηνών, καλύπτοντας τμήματα εθνικής κυριαρχίας και σε περιοχή εκατέρωθεν του 25ου μεσημβρινού, ήτοι στις περιοχές ανάμεσα στην Κύμη, στην Άνδρο, στη Σκύρο και στα Ψαρά.
    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κύρας Αδάμ στην εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου»:
    Με την παράνομη άσκηση αυτή η Τουρκία επιδιώκει να περάσει σε «ανώτερο επίπεδο» πρόκλησης και παρανομίας απέναντι στην Ελλάδα, διότι:
        Καλύπτει εμφανέστατα και προκλητικά κομμάτια του εθνικού εναερίου χώρου και τμήματα εθνικής κυριαρχίας, αφού η άσκηση γίνεται σε απόσταση 10 ν.μ. από την Κύμη και την Άνδρο.
         Επεκτείνεται σε ολόκληρο πλέον το πλάτος του Αιγαίου, αφού η άσκηση καλύπτει περιοχή από την Άνδρο, την Εύβοια και τη Σκύρο μέχρι τα Ψαρά, δηλαδή εκατέρωθεν του 2ου μεσημβρινού.
    Πρόκειται για «καινοτομία», καθώς η πλειοψηφία των τουρκικών ασκήσεων, εκπαιδευτικών και μη, γίνονται κατά κανόνα ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, που μοιράζει το Αιγαίο στη μέση. Κυρίως όμως με την άσκηση αυτή με πυρά η Άγκυρα ενταφιάζει και στην πράξη παύει την ισχύ του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ, της μοναδικής διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας που ισχύει από το
1988.
    Σύμφωνα με το Μνημόνιο, κατά τους θερινούς μήνες, από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, και στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, όπως και στις μεγάλες εθνικές και θρησκευτικές εορτές, Ελλάδα και Τουρκία παύουν τις εθνικές στρατιωτικές δραστηριότητές τους στον διεθνή εναέριο χώρο και στην ανοιχτή θάλασσα του Αιγαίου.
    Η Τουρκία όμως με την παρούσα άσκηση δεσμεύει εθνικό και διεθνή εναέριο χώρο όλον τον Αύγουστο, ακόμα και ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, με αεροπορική άσκηση με πυρά, σε όλο το εύρος του Αιγαίου.
    Υπενθυμίζεται ότι το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ στην πρώτη παράγραφο αναφέρεται στον σεβασμό της κυριαρχίας εκατέρωθεν, ενώ η Τουρκία στέλνει την ελληνική στα άχρηστα. Ομοίως, στην
παράγραφο 3 το Μνημόνιο απαγορεύει εθνικές ασκήσεις κατά τις κύριες εθνικές και θρησκευτικές εορτές και τη θερινή περίοδο από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
    Παρά ταύτα, η Άγκυρα συστηματικώς από τον
Ιανουάριο του 2016 μέχρι και σήμερα δεσμεύει ανελλιπώς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου περιοχές του Αιγαίου, καλύπτοντας και εθνική κυριαρχία, χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη ελληνική αντίδραση για την de facto ακύρωση του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ. Και φυσικά δεν γίνεται καμία νύξη του θέματος σε καμία συνάντηση κορυφής μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, καταλήγει η Κύρα Αδάμ.
    Εξάλλου σε ανάλυσή του ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός επικαλείται ανησυχία στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «
μήπως η Άγκυρα προχωρήσει σε «οριζόντια κλιμάκωση», μήπως, δηλαδή, η αιχμή της αντίδρασής της εκδηλωθεί στην περιοχή του Καστελόριζου. Το έδαφος, άλλωστε, είναι στρωμένο
Η Άγκυρα ισχυρίζεται εδώ και πολλά χρόνια ότι τα ελληνικά νησιά έχουν μόνο χωρικά ύδατα έξι μιλίων.  Αμφισβητεί εμπράκτως ότι έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, παρότι η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ρητά ότι κατοικημένα νησιά έχουν τέτοιο δικαίωμα.»
Στο πλαίσιο αυτό, οι Τούρκοι έχουν εδώ και χρόνια προσδιορίσει θαλάσσια οικόπεδα νοτίως, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά της Αττάλειας και έχουν παραχωρήσει δικαιώματα στην κρατική εταιρεία τους ΤΡΑΟ για σεισμικές έρευνες σ’ αυτά. Περιοχές αυτών των οικοπέδων ανήκουν –με βάση τον κανόνα της μέσης γραμμής– τόσο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου