Σάββατο 13 Μαΐου 2017

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ



ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ 11 ΜΑΪΟΥ 2017
ΑΥΓΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
    Γ. Σταθάκης: Συναίνεση ως προς τους τέσσερις βασικούς άξονες της εθνικής ενεργειακής πολιτικής
    Για συναίνεση ως προς τους τέσσερις βασικούς στόχους της εθνικής ενεργειακής πολιτικής, στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι ενεργειακές εξελίξεις, έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης.
    Ο υπουργός, που ως καθ' ύλην αρμόδιος έκανε τη σχετική εισήγηση στο ΕΣΕΠ, παρουσίασε λεπτομερώς τους τέσσερις στόχους της εθνικής ενεργειακής πολιτικής και συγκεκριμένα:
      -Την προσαρμογή της ενεργειακής παραγωγής ως προς το κλίμα και τις δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή που έχει αναλάβει η χώρα.
      -Την ασφάλεια του ενεργειακού μας συστήματος με τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας και τις διασυνδέσεις.
       -Την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής ενέργειας.
    -Τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.
    Όπως δήλωσε ο Γ. Σταθάκης μετά τη συνεδρίαση, υπήρξε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση από όλα τα κόμματα που συμμετείχαν και πρόσθεσε: «Μπορώ να πω ότι είναι ένας κοινός τόπος, μπορεί να χαρακτηριστεί στην κυριολεξία εθνική στρατηγική, ακριβώς επειδή υπάρχει μια μεγάλη συναίνεση σε σχέση με τους τέσσερις αυτούς άξονες πολιτικής». Σχετικά με το θέμα της ΑΟΖ, ο υπουργός ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι τα θέματα που είναι προς επίλυση αποτελούν σύνθετα διπλωματικά θέματα για τα οποία θα μεριμνήσει το υπουργείο Εξωτερικών.
    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, που είχε και την πρωτοβουλία διοργάνωσης του χθεσινού ΕΣΕΠ με αντικείμενο τις ενεργειακές εξελίξεις, τόνισε τη σημασία της ενεργειακής διπλωματίας ως μέσο προώθησης των στρατηγικών συμφερόντων, της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και της ανάδειξης της γεωστρατηγικής σημασίας της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πηγές, ανακοίνωσε την πρόθεση διοργάνωσης από το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού του υπουργείου Εξωτερικών ενός συνεδρίου για τις ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
    Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «Ουσιαστικά συζητήσαμε ενεργειακά σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον, λες και δεν έχει γεωστρατηγική διάσταση το όλο θέμα».
    Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γ. Μανιάτης κατέληξε στο συμπέρασμα πως «Η κυβέρνηση λέει ότι θέλει να ακολουθήσει την εθνική ενεργειακή στρατηγική που χαράξαμε την περίοδο 2010-2014. Εύχομαι η επιλογή αυτή να είναι ειλικρινής και να μην ακυρωθεί στη συνέχεια».
    Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γ. Σαρίδης δήλωσε εξερχόμενος ότι «Η καλύτερη απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα είναι η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου ως χώρες ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης».
    Ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη μελών του ΕΣΕΠ με πανεπιστημιακούς, με αντικείμενο την Τουρκία.
Επόμενο ΕΣΕΠ για Τουρκία
    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από πλευράς υπουργού Εξωτερικών, σε σχέση με την ημερήσια διάταξη και τον προγραμματισμό των επόμενων Εθνικών Συμβουλίων Εξωτερικής Πολιτικής, ανακοινώθηκε ότι το επόμενο ΕΣΕΠ θα έχει ως θέμα του τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ακολουθήσουν, στη συνέχεια, ειδικές συνεδρίες του ΕΣΕΠ για το Brexit, το Κυπριακό και τις εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια.
ΑΥΓΗ
ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ
Μνημόνιο συνεργασίας για κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα
    Έμφαση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις υποδομές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες
    Να ενισχύσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσω των κινεζικών επενδύσεων επιδιώκει ο πρωθυπουργός από το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει στο Πεκίνο από αύριο Παρασκευή έως τη Δευτέρα, με αφορμή το Φόρουμ για τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού «Belt and Road Forum». Πέραν του Φόρουμ, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιαν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, με τους οποίους αναμένεται να συζητήσει εκτενώς για επενδυτικά θέματα.
    Στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την πανίσχυρη κινεζική κρατική επιτροπή NDRC, η οποία θα αφορά κυρίως τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις υποδομές, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και την ψηφιακή πολιτική (κατά την πρόσφατη επίσκεψη του μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ Λιού Κιμπάο είχε συζητηθεί και το νομοθετικό πλαίσιο για να γίνει η χώρα film friendly, δηλαδή φιλική για τα γυρίσματα ταινιών).
    Θα συζητηθούν ακόμη οι εξαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων της Ελλάδας στην Κίνα, η συνεργασία σε ναυτιλία και ναυπηγοεπισκευές, αλλά και οι κινεζικές επενδύσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο (κυρίως στη συντήρησή του). Θα πρέπει δε να υπενθυμίσουμε ότι ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, από το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών στην Αθήνα, είχε χαρακτηρίσει εφικτό τον στόχο για δεκαπλασιασμό των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα σε 1,5 εκατ.
    Επιπλέον ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών και με κινεζικούς κολοσσούς και συγκεκριμένα με τη State Grid για τα ενεργειακά, την Bank of China για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την AHB (Asian Infrastracture and Investment Bank) για τις επενδύσεις σε υποδομές.
    Στο Φόρουμ ο πρωθυπουργός θα είναι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που θα απευθύνει ομιλία, ενώ ομιλία θα εκφωνήσει και στο Φόρουμ των Πόλεων, όπου θα δώσουν το «παρών» και εκπρόσωποι από την ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι έχουν συνεργασία με δημάρχους κινεζικών πόλεων.
    Από χθες το βράδυ βρίσκεται στο Πεκίνο, προκειμένου να προετοιμάσει τις τελευταίες λεπτομέρειες του ταξιδιού του πρωθυπουργού (το οποίο θα έχει ιδιαίτερα πυκνό πρόγραμμα), ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας. Επίσης στην ελληνική αποστολή στην Κίνα θα συμμετέχουν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας.
Πιθανόν να δει Ερντογάν
    Σειρά συναντήσεων θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας και με άλλους ηγέτες, όπως με τον γ.γ. του OHE Αντόνιο Γκουτέρες, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Πρόεδρο της Ελβετίας, με τον οποίον θα συζητηθεί η συνεργασία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, και πιθανώς με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ενημέρωση των κομμάτων για τα ενεργειακά
    Από τους κ. Κοτζιά και Σταθάκη - Δεν φύγαμε σοφότεροι, σχολίασε ο κ. Κουμουτσάκος
     Για τους βασικούς πυλώνες της ενεργειακής στρατηγικής της Ελλάδας στα επόμενα χρόνια συζήτησαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας, Ν. Κοτζιάς και Γ. Σταθάκης, με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Εξερχόμενος του υπουργείου Εξωτερικών όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του ΕΣΕΠ, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα βασικά σημεία όσων συζητήθηκαν και αφορούν τις βασικές προτεραιότητες της χώρας (όπως o αγωγός TAP, η μεταφορά υγροποιημένου αερίου, η μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από Ελλάδα σε Κύπρο και Ισραήλ κ.ά.).
    Ο κ. Σταθάκης αρνήθηκε να σχολιάσει τη γεωπολιτική διάσταση του ζητήματος, ιδίως υπό το φως όλων όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας πως πρόκειται για ζήτημα που ξεφεύγει του στενού ενεργειακού ενδιαφέροντος. Επ' αυτού, κατά τη διάρκεια του ΕΣΕΠ, είχε περισσότερα να πει ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ενεργειακής διπλωματίας ως μέσο προώθησης των στρατηγικών συμφερόντων, της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και ανάδειξης της γεωστρατηγικής σημασίας της χώρας.
    Ο κ. Κοτζιάς εκδήλωσε, επίσης, το ενδιαφέρον του να διοργανωθεί συνέδριο για τις ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή από το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού του υπουργείου Εξωτερικών. Προανήγγειλε, επίσης, τον προγραμματισμό των επόμενων ΕΣΕΠ, τα οποία θα έχουν ως θέμα τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και Τουρκίας - Ε.Ε., ενώ θα ακολουθήσουν ειδικές συνεδρίες για το Brexit, το Κυπριακό και τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Μετά το τέλος της συνεδρίασης προσήλθαν στην αίθουσα πανεπιστημιακοί, συνεχίζοντας τη συζήτηση για ζητήματα που αφορούν την Τουρκία.
    «Δεν φύγαμε σοφότεροι, δεν προέκυψε τίποτε το ιδιαίτερο», είπε μετά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος, μιλώντας για συζήτηση σε «εργαστηριακό περιβάλλον» δίχως καμία αναφορά στη γεωπολιτική διάστασή του. Ο αρμόδιος για θέματα Ενέργειας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ιω. Μανιάτης συμπέρανε ότι η κυβέρνηση «θέλει να ακολουθήσει την εθνική ενεργειακή στρατηγική που χαράξαμε την περίοδο 2010 - 2014» και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η επιλογή «να είναι ειλικρινής και να μην ακυρωθεί στη συνέχεια».
 ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας
    Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση ανάμεσα στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη και στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ
Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ
    Με έμμεσες, πλην σαφείς, αιχμές για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μια χώρα προκειμένου να εισέλθει σε ευρωπαϊκή τροχιά χαιρέτισε χθες τις εργασίες της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΙΈΕΘΑ στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Παράλληλα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη και τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ συζητήθηκε η ανάγκη να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή.
    Συγκεκριμένα, οι αιχμές του κ. Παυλόπουλου είχαν ως αποδέκτες σαφώς τόσο τον κ. Ακάρ όσο και τον Α/ΓΕΕΘΑ της ΠΓΔΜ. Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή πορεία όλων των βαλκανικών χωρών, τονίζοντας ότι υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις «τις οποίες δεν θέτει μονομερώς η Ελλάδα, αλλά η ίδια η Ε.Ε., το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Αρίθμησε τρεις και συγκεκριμένα: Πρώτον, ότι «αυτός που θέλει να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν πρέπει μόνο να διακηρύσσει την ειρήνη. Πρέπει να πιστεύει βαθιά σ' αυτήν». Ως δεύτερη προϋπόθεση o κ. Παυλόπουλος έθεσε τον σεβασμό της Ιστορίας και της ιστορικής αλήθειας και ως τρίτη, τον «ειλικρινή σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο σύνολό του, καθώς και των βασικών αρχών του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
Διμερείς επαφές
    Πέρα από τη γενική συζήτηση που έγινε, ο κ. Αποστολάκης είχε διμερείς επαφές με όλους τους ομολόγους του. Όπως ήταν αναμενόμενο, η πλέον ενδιαφέρουσα ήταν εκείνη με τον κ. Ακάρ, υπό το φως και των εξελίξεων στο Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο. Για όσα ειπώθηκαν δεν έγινε τίποτε γνωστό, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, ημέρα της συνόδου, υπήρχε μηδενική τουρκική παρουσία στο Αιγαίο. Σε σύντομη συζήτησή του με δημοσιογράφους, ο κ. Αποστολάκης είπε «ότι είναι σημαντικό ότι βρεθήκαμε σε αυτήν τη χρονική στιγμή σε ένα τραπέζι διαλόγου. Δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις για την κατάσταση στην περιοχή και συμφωνήσαμε να έχουμε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας για την αποφυγή περαιτέρω ενεργειών που θα μπορούσαν να οξύνουν την κατάσταση». Στην καταληκτική εισήγησή του ο κ. Αποστολάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η ανάδειξη της κεντρικής σημασίας της ενεργειακής ασφάλειας για το σύνολο της Ευρώπης καθιστά επιτακτική τη συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
    Νωρίτερα χθες το πρωί, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σχολιάζοντας την τουρκική άσκηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13 και 26 Μαΐου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (Denizkurdu ‘17), προειδοποίησε ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα αν οι Τούρκοι πραγματοποιήσουν βολές επιφανείας. «Έχουμε πάρει τα μέτρα τα οποία χρειάζεται να πάρουμε. Γίνεται σε διεθνή ύδατα και αφορά βολές υποβρύχιες. Καταρχήν έχουν παραβιάσει ήδη το αίτημα αδείας για τη διεξαγωγή της ασκήσεως σε διεθνή ύδατα. Αν παραβιάσουν και κάνουν βολές επιφανείας, βεβαίως και το πράγμα σημαίνει κλιμάκωση.   Δεν έχουν καταθέσει μέχρι τώρα σχέδιο για βολές επιφανείας. Οι βολές επιφανείας θα είναι αυτές οι οποίες θα δημιουργήσουν θέμα στον εναέριο χώρο μας», είπε (Real) ο κ. Καμμένος.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Αντιδράσεις Αγκυρας κατά ΗΠΑ
    Μετά την απόφαση να ενισχύσουν τον εξοπλισμό Κούρδων που μάχονται το Ι.Κ.
    Ομοβροντία αντιδράσεων προκάλεσε στην Αγκυρα η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να ενισχύσει τον εξοπλισμό των Κούρδων ανταρτών που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Η τουρκική κυβέρνηση προειδοποιεί για βαριές επιπτώσεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί από τον πρόεδρο Ερντογάν να ματαιώσει προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, υπό το φως της πρόσφατης εξέλιξης.
    «Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ακόμη την ευκαιρία να σταθμίσει τις τουρκικές ευαισθησίες γύρω από το ΡΚΚ», δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, για να προσθέσει: «Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξουν οπωσδήποτε επιπτώσεις, οι οποίες θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα και για τις ίδιες τις ΗΠΑ».
    Την Τρίτη, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τον εξοπλισμό των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), οι οποίες αναμένεται να λειτουργήσουν ως εμπροσθοφυλακή στην εκστρατεία για την ανακατάληψη της Ράκας, οιονεί πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Οι SDF περιλαμβάνουν Άραβες και Κούρδους μαχητές, με ισχυρότερη δύναμη την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, ένοπλο βραχίονα του συροκουρδικού κόμματος PYD.
    Η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το PYD ως παρακλάδι της κουρδικής, αυτονομιστικής οργάνωσης ΡΚΚ, η οποία θεωρείται τρομοκρατική από την Αγκυρα, αλλά και από την Ουάσιγκτον. «Τόσο το ΡΚΚ όσο και η YPG είναι τρομοκρατικές οργανώσεις. Κάθε όπλο που πέφτει στα χέρια τους είναι μια απειλή για την Τουρκία», διεμήνυσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Καταδίκη
    Την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ καταδίκασε έντονα και η κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κεμαλικού κόμματος CHP, Μπουλέντ Τεζκάν, κάλεσε χθες τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να ακυρώσει προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται να συναντηθεί στις 16 Μαΐου με τον Ντόναλντ Τραμπ. Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις προσπάθησε να κατευνάσει την Αγκυρα. «Θα μελετήσουμε τις ανησυχίες της. Θα συνεργαστούμε στενά με την Τουρκία, στηρίζοντας την ασφάλειά της στα νότια σύνορά της», τόνισε από τη Λιθουανία ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Α.Ρ., REUTERS
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ο Τραμπ εξοπλίζει τους Κούρδους
Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ
    Η σχέση της Αμερικής με τους Κούρδους έχει αποκτήσει βαθιές ρίζες, που υπερβαίνουν πρόσωπα και κόμματα. Δεν χρειάζεται να ανατρέξει κανείς στο μακρινό παρελθόν για να ανακαλύψει κάποια συστατικά αυτής της συμμαχίας.
    Η άνοιξη του 2003 αποτέλεσε κρίσιμη καμπή. Θυμάμαι πως μέχρι τότε άκουγα πάντα όλους τους Αμερικανούς αξιωματούχους να προτάσσουν τη σημασία της Τουρκίας. Αλλά εκείνη την άνοιξη άλλαξαν πολλά. Στη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση της Αμερικής τις τελευταίες δεκαετίες, στον πόλεμο του Ιράκ, η Τουρκία δεν βρέθηκε στο πλευρό της. To έκαναν όμως οι Κούρδοι.
    Το αντικείμενο της σημερινής στήλης δεν είναι η ορθότητα ή όχι της επιλογής του Τζορτζ Μπους να πάει σε πόλεμο, αλλά η επισήμανση πως εκείνη την περίοδο κάτι άλλαξε στις ΗΠΑ, και κυρίως στους κόλπους του πιο σθεναρού υποστηρικτή της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον που δεν ήταν άλλος από το αμερικανικό στρατιωτικό κατεστημένο.
    Η πια χαρακτηριστική σκηνή, που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μου, ήταν ο εκνευρισμένος Αμερικανός αξιωματικός με τον οποίο μιλούσαμε έπειτα από ενημέρωση που είχε γίνει και στην οποία δεν ήμουν παρών. Τους συνάντησα λίγο μετά, έξω από το Πεντάγωνο. Μακριά από τα φώτα και χωρίς μικρόφωνα. Η συζήτηση ήταν περισσότερα ανθρώπινη, παρά πολιτική. Δεν ήταν υψηλόβαθμος, αλλά νομίζω τα λόγια και οι σκέψεις του εξέφραζαν πολλά στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. «Σε αυτό το κτίριο δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι την ώρα που η Αμερική πάει σε πόλεμο ένας στενός μας σύμμαχος απαγόρευσε τη διέλευση του αμερικανικού στρατού από το έδαφός του», μας είχε πει σε γενικές γραμμές.   Δεν έκρυβε την οργή του, που δεν ήταν απόρροια μιας διαφορετικής γεωπολιτικής ανάλυσης. Έβγαινε από την ψυχή, παρά από το μυαλό. «Η στάση της κατά τα άλλα συμμάχου μας Τουρκίας, και η απουσία βόρειου μετώπου, στην ουσία σημαίνει ότι στην όλη επιχείρηση θα έχουμε μεγαλύτερες απώλειες», μας είπε για να συμπληρώσει, και δεν θα ξεχάσω το βλέμμα του: «Για να το θέσω ωμά, περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες θα χάσουν τη ζωή τους».
    Στη διάρκεια του πολέμου που ακολούθησε, αλλά και κατά τη μακρά μεταπολεμική περίοδο, Αμερικανοί στρατιωτικοί μιλούσαν με θαυμασμό για τις επιχειρησιακές ικανότητες και τις επιτυχίες των Κούρδων στο μέτωπο.
    Δεν θα υπεισέλθω στη γεωπολιτική ανάλυση της σημασίας που έδιναν και εξακολουθούν να δίνουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία. Βρίσκεται σε μια δύσκολη γειτονιά -Ρωσία, Ιράν, Ιράκ, Συρία-, εκεί όπου η Δύση συναντά την Ανατολή, όπου οι σουνίτες συγκρούονται με τους σιίτες, όπου δρα το ISIS, όπου υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και αερίου. Το σκηνικό είναι σαφώς σύνθετο και η συζήτηση που γίνεται είναι εκ των πραγμάτων περίπλοκη. Και δεν είναι εύκολο να διαχωρίσει κανείς τους πρωταγωνιστές σε «καλούς» και «κακούς».
    Απλώς η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να παράσχει οπλισμό στους Κούρδους αντάρτες, παρά τη λυσσαλέα αντίδραση της Τουρκίας, έφερε στη μνήμη εκείνες τις εικόνες, πριν από δεκατέσσερα χρόνια. Και την αίσθηση ότι στην κρίσιμη φάση που η Αμερική τούς είχε ανάγκη οι Κούρδοι ανταποκρίθηκαν, ενώ κάποιοι άλλοι αρνήθηκαν. Ίσως να κάνω λάθος, αλλά πιστεύω ότι είναι μια παράμετρος που ίσως βοηθά να κατανοήσει κανείς καλύτερα τα σκηνικό και τις κινήσεις της Ουάσιγκτον σε αυτό το μέτωπο.   Παρεμπιπτόντως, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ όπως και οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικής Ασφάλειας, είναι όλοι στρατιωτικοί.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Σκιές και ψίθυροι για την απόλυση Κόουμι
    Η απομάκρυνση του επικεφαλής του FBI συνδέεται από πολλούς με την έρευνα για σχέσεις του Τραμπ με τη Ρωσία
    Θύελλα αντιδράσεων από τους Δημοκρατικούς και ερωτήματα ακόμη και από μερίδα Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόλυση του διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόουμι, από τον πρόεδρο Τραμπ. Το φάντασμα του σκανδάλου «Ουότεργκεϊτ» , επί προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον, πλανάται πάνω από την Ουάσιγκτον, καθώς οι επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν ότι στόχος της απόλυσης Κόουμι ήταν να «θαφτεί» η έρευνα γύρω από τις θρυλούμενες διασυνδέσεις συνεργατών του Αμερικανού προέδρου με τη Ρωσία.
    Ο 56χρονος Κόουμι, ο οποίος διορίστηκε στο αξίωμά του από τον Μπαράκ Ομπάμα, πληροφορήθηκε την απόλυσή του στη διάρκεια σύσκεψης με στελέχη του FBI στο Λος Αντζελες. Στην επιστολή του Τραμπ προς τον Κόουμι αναφέρεται: «Αν και εξετίμησα το ότι με ενημερώσατε σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις για το γεγονός ότι δεν αποτελούσα αντικείμενο έρευνας, παρ' όλα αυτά συμμερίζομαι την κρίση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι δεν είσθε σε θέση να διευθύνετε αποτελεσματικά το FBI». Άς σημειωθεί ότι, όταν ερωτήθηκε, στη διάρκεια πρόσφατης κατάθεσής του στη Γερουσία, κατά πόσον ο πρόεδρος Τραμπ αποτελεί αντικείμενο έρευνας (για τις επαφές με τη Ρωσία), ο Κόουμι είχε αποφύγει να απαντήσει.
    Η ειρωνεία είναι ότι ο πρόεδρος Τραμπ και οι συνεργάτες του δικαιολόγησαν την απόλυση Κόουμι επικαλούμενοι τον ίδιο λόγο για τον οποίο, στη διάρκεια της πρόσφατης προεδρικής αναμέτρησης, είχαν ζητήσει την κεφαλήν του επί πίνακι οι... Δημοκρατικοί: τους χειρισμούς του στην πολύκροτη υπόθεση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ροζενστάιν, σε τρισέλιδο υπόμνημά του προς τον Λευκό Οίκο, υποστηρίζει πως ο Κόουμι έχασε την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης για τα αλλεπάλληλα σφάλματά του στην υπόθεση αυτή: αρχικά γιατί απάλλαξε, ως μη ώφειλε, τη Χίλαρι Κλίντον με δημόσια συνέντευξη Τύπου τον Ιούλιο και στη συνέχεια γιατί άνοιξε εκ νέου τον φάκελο δέκα ημέρες προ των εκλογών, λέγοντας ότι δεν είχε δικαίωμα να «συγκαλύψει» την υπόθεση, κάτι που έριχνε σκιές ενοχής στην υποψήφια των Δημοκρατικών.
    Από την άλλη, οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι είχαν καταδικάσει έντονα τον Κόουμι καταλογίζοντάς του ευθύνη αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, υιοθέτησαν πιο συμπαθητική στάση απέναντί του μετά την απόλυσή του από τον πρόεδρο Τραμπ. «Αυτό θυμίζει Νίξον», δήλωσε ο γερουσιαστής Μπομπ Κέισι, παραπέμποντας στην ιστορική «Σφαγή του Σαββατόβραδου», δηλαδή την απόφαση του Ρίτσαρντ Νίξον να απολύσει τον ανεξάρτητο ειδικό εισαγγελέα που ερευνούσε το σκάνδαλο «Ουότεργκεϊτ». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σάμερ, χαρακτήρισε «μέγα σφάλμα» την απόλυση του Κόουμι και ζήτησε από τον Λευκό Οίκο να διορίσει ανεξάρτητο δικαστή που θα αναλάβει την έρευνα για τις διασυνδέσεις με τη Ρωσία.
    Τη διάχυτη καχυποψία στο Καπιτώλιο φαίνεται ότι συμμερίζεται και μερίδα των Ρεπουμπλικανών βουλευτών και γερουσιαστών. Ο επικεφαλής της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας, Ρίτσαρντ Μπερ, δήλωσε ότι «προβληματίζεται από τη χρονική συγκυρία της απόλυσης, ενώ ο επίσης Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τζάστιν Αμας χαρακτήρισε «παράξενη» την προεδρική απόφαση και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητης επιτροπής για το ρωσικό ζήτημα. Πάντως, ο Τραμπ υπερασπίστηκε, μέσω Twitter, την επιλογή του, υποστηρίζοντας ότι ο Κόουμι είχε χάσει την εμπιστοσύνη τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών. «Όταν ηρεμήσουν τα πράγματα, όλοι θα με ευγνωμονούν», έγραψε, με την υπόσχεση ότι θα διορίσει έναν «καλύτερο» διευθυντή στα FBI.
Η αντίδραση της Μόσχας
    Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντιμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε την απόλυση Κόουμι «εσωτερικό πολιτικό ζήτημα των ΗΠΑ» και αρκέστηκε να ευχηθεί να μην επηρεάσει με δυσμενή τρόπο η εξέλιξη αυτή τις αμερικανορωσικές σχέσεις. Περισσότερο εκφραστικός υπήρξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, στην Ουάσιγκτον. «Απολύθηκε; Θα αστειεύεστε!» δήλωσε ειρωνικά ο Σεργκέι Λαβρόφ, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει το μεγάλο γεγονός της ημέρας στην αμερικανική πρωτεύουσα.
    Αργότερα, ο Λαβρόφ έγινε δεκτός από τον Τραμπ, στην πρώτη άμεση επαφή του τελευταίου με ανώτατο Ρώσο αξιωματούχο, μετά την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο. Όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μετά το τέλος της συνάντησης, συζήτησε, μεταξύ άλλων, με τον Αμερικανό πρόεδρο το Συριακό και ιδιαίτερα την προοπτική δημιουργίας ζωνών ασφαλείας. Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ «επιθυμεί την επίλυση σημαντικών προβλημάτων» και ότι στελεχώνεται από «ανθρώπους της δράσης», κατ’ αντιδιαστολή με την κυβέρνηση Ομπάμα, όπου οι αμερικανορωσικές σχέσεις επιβαρύνονταν από «ιδεολογικούς παράγοντες».
Α.Ρ., REUTERS
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Συγκρίσεις με το «Ουότεργκεϊτ»
    Από την εποχή του σκανδάλου οι πρόεδροι των ΗΠΑ, πλην του Κλίντον, δίσταζαν να συγκρουσθούν με τους επικεφαλής του FBΙ
Του PETER BAKER
THE NEW YORK TIMES
    Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος, μετά την εποχή του Ουότεργκεϊτ, ο οποίος απολύει τον επικεφαλής έρευνας γύρω από τις δραστηριότητες του προέδρου. Η πρωτοβουλία αυτή του Τραμπ έφερε στη μνήμη πολλών τη διαβόητη «Σφαγή του Σαββατόβραδου» τον Οκτώβριο του 1973, όταν ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον διέτασσε την παύση του ειδικού εισαγγελέα Αρτσιμπαλντ Κοξ, επικεφαλής της έρευνας για τη διάρρηξη στο ξενοδοχείο «Ουότεργκεϊτ» της Ουάσιγκτον.
    Οι συγκρίσεις με το σκάνδαλο «Ουότεργκεϊτ» ήταν αναπόφευκτες. Όταν ο ειδικός εισαγγελέας Κοξ απέστειλε κλήση στον Νίξον για να παραδώσει τις κασέτες με τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο, ο πρόεδρος απέλυσε τον εισαγγελέα. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Ελιοτ Ρίτσαρντσον και ο υφυπουργός του, Ουίλιαμ Ράκελσχος προτίμησαν να παραιτηθούν από το να υπακούσουν στην προεδρική διαταγή. Το έργο αυτό ανέλαβε ο επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Μπορκ, ο οποίος ενημέρωσε τον εισαγγελέα για την παύση του.
    Ουδέποτε, από την εποχή του Ουότεργκεϊτ, το νομικό μας σύστημα δεν απειλήθηκε τόσο έντονα. Η πίστη μας στην ανεξαρτησία και στην ακεραιότητα της Δικαιοσύνης έχει κλονιστεί σοβαρά», είπε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ.
    Ακόμη και ο παλιός σύμμαχος του Τραμπ, Ρότζερ Στόουν, δεν απέφυγε τη σύγκριση με τον Νίξον, παρά την προσπάθειά του να υπερασπιστεί τον πρόεδρο. «Από κάπου, ο Νίξον μας χαμογελάει. Η αξιοπιστία του Κόουμι είχε πληγεί ανεπανόρθωτα. Η ειρωνεία είναι ότι ο Τραμπ τον άκουσε να δηλώνει ότι απέτυχε στην έρευνα για τη Χίλαρι και όχι στην έρευνα για τη Ρωσία και αποφάσισε ότι η ώρα ήταν κατάλληλη για να τον ξεφορτωθεί», λέει ο Στόουν, που εργάστηκε στον Λευκό Οίκο του Ρίτσαρντ Νίξον.
    Από την εποχή του σκανδάλου «Ουότεργκεϊτ» και ένθεν, οι Αμερικανοί πρόεδροι εμφανίστηκαν διστακτικοί να συγκρουστούν με τους επικεφαλής του FBI. Η μόνη εξαίρεση υπήρξε ο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος απέλυσε τον Ουίλιαμ Σέσιονς το 1993, μετά τις κατηγορίες για πολιτικές παρεμβάσεις από μέρους του διευθυντή του FBI. Ο διάδοχος του Ουίλιαμ Σέσιονς, Λιούις Φρι, αποδείχθηκε ακόμη μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τον Κλίντον, προσφέροντας την αρωγή του στον ανεξάρτητο εισαγγελέα Κένεθ Σταρ στην έρευνα για τις σεξουαλικές συνευρέσεις του Κλίντον στον Λευκό Οίκο. Ο Κλίντον, όμως, δεν θέλησε να διακινδυνεύσει σύγκρουση με τον Φρι και απέφυγε έτσι να τον απολύσει.
    Ο Ρόμπερτ Μίλερ απείλησε να παραιτηθεί από την ηγεσία του FBI, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου, εφόσον ο πρόεδρος ενέκρινε μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης, το οποίο ο Μίλερ θεωρούσε παράνομο. Ο Μπους επέλεξε να υποχωρήσει, παρά να διακινδυνεύσει το ξέσπασμα σκανδάλου, προβαίνοντας σε σημαντικές αλλαγές του νομοθετήματος, που το κατέστησαν νομικό αποδεκτό για τον Μίλερ. Εκτός από τον Μίλερ, την παραίτησή του είχε τότε υποβάλει και ο τότε υφυπουργός Δικαιοσύνης και σημερινός διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόουμι.
 «Απόπειρα συγκάλυψης»
    Ο βιογράφος του Νίξον, Τίμοθι Ναφτάλι, λέει ότι η πρωτοβουλία του προέδρου Τραμπ δεν μπορεί να συγκρίνεται με τη «Σφαγή του Σαββατόβραδου», καθώς ο Κόουμι δεν διορίστηκε ειδικά για την έρευνα της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. «Με ή χωρίς τον Τζέιμς Κόουμι, το FBI θα συνεχίσει να ερευνά την εκστρατεία του 2016 σε ό,τι αφορά τη ρωσική εμπλοκή σε αυτή. Αυτό είναι ένα άλλου είδους σφάλμα.   Εφόσον ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς δεν μπορέσει να αποδείξει ότι ο Κόουμι ενήργησε κακόπιστα, η κίνηση του Τραμπ να απολύσει τον διευθυντή του FBI θα μείνει στην ιστορία ως απόπειρα συγκάλυψης», λέει ο Ναφτάλι.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Συνταγματική η σύνθεση των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου
    Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
    Συνταγματική έκρινε το ΣτΕ τη σύνθεση των νέων δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου που συστήθηκαν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται και η απόφαση που αφορά την αίτηση ακύρωσης που έχουν καταθέσει δύο Σύροι, ζητώντας να κριθεί η Τουρκία μη ασφαλής τρίτη χώρα και έτσι να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν σε αυτήν.
    Λόγω της εκκρεμότητας της απόφασης του ΣτΕ, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα οι δευτεροβάθμιες επιτροπές έχουν σταματήσει να εκδίδουν αποφάσεις για Σύρους στα νησιά.
    Εφόσον η απόφαση είναι απορριπτική, θα ανοίξει ο δρόμος για επιστροφή Σύρων στην Τουρκία στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, παρά τις αντιρρήσεις πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας.  Πάντως, χθες 14 Σύροι που επί πολύ καιρό παρέμεναν στη Χίο, απέσυραν το αίτημα ασύλου που είχαν καταθέσει, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα εθελουσίων επιστροφών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέσω του οποίου προβλέπεται η χρηματοδότηση (1.000 ευρώ για όσους φεύγουν από τα νησιά) για την επιστροφή στην χώρα προέλευσης. Η τελευταία τέτοιου είδους επιστροφή είχε πραγματοποιηθεί το 2016.
    Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει το σύστημα ασύλου ειδικά στα νησιά, πρόσφατα εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία όσοι μετά την πρώτη απόρριψη του αιτήματος ασύλου που έχουν καταθέσει αποφασίζουν να προσφύγουν σε δευτεροβάθμια επιτροπή χάνουν τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα εθελουσίων επιστροφών του ΔΟΜ. Όλοι όσοι φθάνουν στα νησιά, ανεξάρτητα αν πληρούν τις προϋποθέσεις, καταθέτουν αίτημα ασύλου και προσφεύγουν και σε δευτεροβάθμια επιτροπή προκειμένου να εξαντλήσουν την πιθανότητα να παραμείνουν στην Ευρώπη.
Αντιδράσεις
    Ωστόσο, η απόφαση του υπουργείου έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, 15 διεθνείς και εθνικές ΜΚΟ (ActionAid, Advocates Abroad, Διεθνής Αμνηστία, CARE, Diotima, Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ για τους πρόσφυγες, Human Rights Watch, International Rescue Committee, Jesuit Refugee Services, Legal Centre Lesbos, Norwegian Refugee Council, Oxfam, Save the Children, Solidarity Now) προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την πρόσφατη απόφαση που περιορίζει τη δυνατότητα των αιτούντων άσυλο να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Υποβοηθούμενης Εθελουσίας Επιστροφής και Επανένταξης (ΥΕΕΕ) του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
    Οι οργανώσεις εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους «ότι αυτή η οδηγία έχει στοιχεία καταναγκασμού επί της απόφασης των αιτούντων άσυλο να προσφύγουν κατά της αρνητικής απόφασης, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τόσο το δικαίωμα σε μια δίκαιη διαδικασία ασύλου, όπως προβλέπεται από το δίκαιο της Ε.Ε., όσο και την απόφασή τους να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους».
 ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Συναίνεση στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής
    ΕΥΡΕΙΑ πολιτική συναίνεση σε ότι  αφορά τους ελληνικούς στόχους στο θέμα της ενέργειας διαπιστώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που συνεδρίασε στο ΥΠΕΞ υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και με τη συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.
    Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν στον στόχο της μετατροπής της χώρας σε βασικό ενεργειακό κόμβο στη νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω της διέλευσης αγωγών φυσικού αερίου, δικτύων ηλεκτρισμού και τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Συμφωνία υπήρξε, επίσης, για την κομβική σημασία της ενεργειακής συνεργασίας με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
    Στην εισήγησή του, ο υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε ως τομέα κύριου ενδιαφέροντος για την ελληνική ενεργειακή πολιτική τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς η εξεύρεση μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ αλλά και οι εκτιμήσεις για ύπαρξη ακόμα μεγαλύτερων καθιστούν την περιοχή ιδιαίτερης σημασίας τόσο για την Ελλάδα όσο και συνολικότερα για την Ε.Ε. και τον ενεργειακό εφοδιασμό της. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κόμβο.
    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο σχέδιο για τον αγωγό East Med (Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα), που στηρίζεται τόσο από την Κομισιόν όσο και από την ισραηλινή κυβέρνηση, στις κυπριακές έρευνες και στη στάση της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να υποχρεώσει την Κύπρο να τις σταματήσει. Επίσης, στον τομέα του ηλεκτρισμού προχωράει η διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, ενώ σχεδιάζεται εκείνη ανάμεσα σε Αίγυπτο - Κύπρο - Ελλάδα. Στο Συμβούλιο υπήρξε συμφωνία και στον στόχο να διακινεί η Ελλάδα όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες LNG. Ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε για την αναβάθμιση του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα, που αποτελεί μια στρατηγικής σημασίας υποδομή για τη χώρα μας και είναι η μοναδική τέτοια στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η χωρητικότητα αποθήκευσης κατά 70% και η δυναμικότητά της κατά 40%. Σχεδιάζεται, επίσης, η κατασκευή πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG στη Βόρεια Ελλάδα, ώστε η χώρα να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη μεταφορά ενεργειακών πόρων από την ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε ότι προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η κατασκευή του TAP και για την κατάσταση σε σχέση με τον ελληνοβουλγαρικό διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου (IGB).
    Μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου έγινε σύσκεψη στο ΥΠΕΞ, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και υπηρεσιακών παραγόντων και με αντικείμενο την κατάσταση της Τουρκίας μετά το δημοψήφισμα και τις επιπτώσεις του στην εξωτερική πολιτική.
ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ
Το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων στο επίκεντρο των συναντήσεων Τσελίκ
Του ΘΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Ανταπόκριση, Βρυξέλλες
    ΣΕΙΡΑ επαφών με την ηγεσία της Ε.Ε., στον απόηχο της αλλαγής της ρητορικής του Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα της Ευρώπης, είχε χθες στις Βρυξέλλες ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής διαπραγματευτής για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., Ομέρ Τσελίκ.
    Ο Τσελίκ συνάντησε διαδοχικά την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, τον αρμόδιο επίτροπο για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, τον πρώτο αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρχιτέκτονα της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό Φρανς Τίμερμανς, καθώς και τον αρμόδιο επίτροπο για το προσφυγικό (αλλά και για την απελευθέρωση των θεωρήσεων) Δημήτρη Αβραμόπουλο, στην έδρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
    Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η κατάσταση είναι ακόμα υπό έλεγχο, με τον Ερντογάν να έχει στην πραγματικότητα «πολύ περισσότερα να χάσει» από μια σύγκρουση με την Ε.Ε., απ' ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι γνωστό εξάλλου ότι, παρά τη ρητορική, η συμφωνία για το προσφυγικό ελάχιστα επηρεάστηκε.
    Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι η Ε.Ε. τού έχει κόψει, ήδη εδώ και καιρό, τα προενταξιακά κονδύλια (που είναι εξάλλου συνδεδεμένα με μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεν κάνει) και η ιδιότητα του υποψήφιου μέλους κρέμεται από μια κλωστή.
    Ο Τσελίκ ξεκίνησε τις συναντήσεις του με τον Γ. Χαν, νωρίς το πρωί, στο γραφείο του επιτρόπου. Η συνάντηση δεν ήταν προγραμματισμένη, αλλά ζητήθηκε από τον Τούρκο υπουργό. Όπως πληροφορούνται οι «Ειδήσεις», ο κ. Χαν ενημέρωσε εμπιστευτικά τον Τούρκο υπουργό για το περιεχόμενο των συζητήσεων με τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών κατά την άτυπη συνάντησή τους στη Μάλτα (Gymnich).   Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Χαν μετέφερε στον κ. Τσελίκ την ανησυχία των εταίρων για την πορεία που έχει πάρει η Τουρκία, αλλά και για τους περιορισμούς που θέτει η ουσία της συνταγματικής μεταρρύθμισης (και η γενικότερη στάση της χώρας) στην ευρωπαϊκή της πορεία.
    Ο κ. Χαν εξήγησε στον κ. Τσελίκ τις θέσεις των εταίρων σχετικά με το μέλλον της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, επισημαίνοντας το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για «πάγωμα» και πως είναι στο χέρι της ίδιας της Τουρκίας να αλλάξει το αρνητικό κλίμα με πράξεις μεταφέροντας ουσιαστικά το κλίμα των συζητήσεων του Gymnich.
    Ο κ. Τσελίκ είχε στη συνέχεια διμερή συνάντηση με την ύπατη εκπρόσωπο Μογκερίνι, με την οποία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, είχε «μια εις βάθος, ουσιαστική, ειλικρινή, εποικοδομητική και σε φιλικό κλίμα συζήτηση επί του συνόλου των θεμάτων που άπτονται των ευρωτουρκικών σχέσεων».  Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, η οποία ενημέρωσε το ΚΥΠΕ, «Μογκερίνι και Τσελίκ συζήτησαν το παρόν και το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. σε βάθος και επί της ουσίας».
    Επίσης, ο Τούρκος υπουργός είχε συνάντηση μιας ώρας με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρ. Τίμερμανς, από κοινού με τον επίτροπο Αβραμόπουλο. Στη συνέχεια ζήτησε και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αβραμόπουλο, με τον οποίο και συζήτησε, για περίπου άλλη μια ώρα, για θέματα που άπτονται της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά και για το θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων. Η πάγια θέση για το θέμα των θεωρήσεων είναι πως ο μόνος τρόπος να γίνει πραγματικότητα είναι να ολοκληρώσει η Τουρκία όλα τα προαπαιτούμενα, περιλαμβανομένου του θέματος της τρομοκρατίας.
    Τα κριτήρια πρέπει να εκπληρωθούν έναντι όλων - άρα και έναντι της Κύπρου. Η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να παράσχει στην Τουρκία νομική και τεχνική βοήθεια για το θέμα, όχι όμως και να κάνει εκπτώσεις.
Πόλεμος νεύρων από την Άγκυρα
    Συναγερμός για τα ναυτικά γυμνάσια των Τούρκων στο Αιγαίο. Καμμένος: «Με σωφροσύνη είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου»  
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
    Η Τουρκία «κάθισε φρόνιμα», τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στο Αιγαίο, το 48ωρο που στην Αθήνα βρισκόταν ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της, στρατηγός Ακάρ. Ωστόσο, η μαζική έκδοση NAVTEX από την Άγκυρα συνεχίζεται!
    Η Τουρκία τις τελευταίες ώρες εξέδωσε μία NAVTEX για άσκηση έρευνας - διάσωσης στο Καστελόριζο, μία για ασκήσεις με πυρά δυτικά των Ψαρών και αργά χθες τη νύχτα είχε προγραμματίσει άσκηση με πυρά δυτικά της Λέσβου! Τις δύο πρώτες NAVTEX, πάντως, η Άγκυρα δεν τις «χρησιμοποίησε».
    Η Ελλάδα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις τουρκικές κινήσεις και είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και στο Καστελόριζο το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει πλέον μόνιμη παρουσία όχι απλά με πυραυλάκατο, αλλά και με υποβρύχιο, το οποίο παρακολουθεί διαρκώς τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, όταν αυτά εμφανίζονται.
    Η Τουρκία από τις 14 Μαΐου ξεκινά ναυτικά γυμνάσια στο Αιγαίο και το ΓΕΕΘΑ βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής. Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον Real FM, έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση και παρέκκλιση από τα προβλεπόμενα.
    «Έχουμε πάρει τα μέτρα που χρειάζεται να πάρουμε. Η άσκηση γίνεται σε διεθνή ύδατα και αφορά βολές υποβρύχιες. Κατ' αρχήν, έχουν παραβιάσει ήδη το αίτημα αδείας για τη διεξαγωγή της ασκήσεως σε διεθνή ύδατα. Αν παραβιάσουν και κάνουν βολές επιφανείας, βεβαίως και το πράγμα σημαίνει κλιμάκωση. Δεν έχουν καταθέσει μέχρι τώρα σχέδιο για βολές επιφανείας. Οι βολές επιφανείας θα είναι αυτές οι οποίες θα δημιουργήσουν θέμα στον εναέριο χώρο μας», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
    Και πρόσθεσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή: «Με σωφροσύνη είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Όπως κάνουν κάθε ημέρα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».
    Η Άγκυρα βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση αυτή την περίοδο, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να εξοπλίσει τους Κούρδους του YPG με βαρύ οπλισμό έχει προκαλέσει τεράστιο θέμα στο καθεστώς Ερντογάν, με την αντιπολίτευση να του ζητά να ματαιώσει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Όλα αυτά επιτείνουν τον εκνευρισμό της Άγκυρας και την κάνουν ακόμη πιο απρόβλεπτη. Αυτό είναι που ανησυχεί τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα.
    Το θερμόμετρο της έντασης διατηρείται ψηλά και στην ΑΟΖ της Κύπρου, όπου η ναυτική τουρκική παρουσία συντηρείται με το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», που συνεχίζει να περιφέρεται συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΑΚΑΡ
    «Δεν πάει άλλο με αυτά που κάνετε»
    ΠΡΟΣΩΠΟ με πρόσωπο βρέθηκαν ο Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης και ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χ. Ακάρ. Κλεισμένοι σε μια αίθουσα συσκέψεων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, μόνοι συζήτησαν το πολεμικό κλίμα που η Άγκυρα προσπαθεί να επιβάλει. Το μήνυμα που πήρε για την επιστροφή του ο Ακάρ ήταν ένα: «Αν επιχειρήσετε οτιδήποτε για να κλιμακώσετε την ένταση, θα βρεθείτε έναντι σφοδρής αντίδρασής μας».
    Οι Αποστολάκης και Ακάρ τα είπαν για αρκετή ώρα. Ο Α/ΓΈΕΘΑ από το πρώτο λεπτό έθεσε το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων, επισημαίνοντας ότι «δεν πάει άλλο» και προσθέτοντας ότι «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μπορεί να μας προκύψει οτιδήποτε και να οδηγηθούμε σε κλιμάκωση που δεν θα μπορεί να ελεγχθεί. Η πιθανότητα ατυχήματος μεγιστοποιείται με όλα αυτά που κάνετε».
     Ο Τούρκος στρατηγός, από την πλευρά του, τήρησε στάση «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε», αποδέχθηκε τους κινδύνους που υπάρχουν, αλλά δεν παρέλειψε να πει ότι πρέπει «να τα βρούμε». Όταν οι Τούρκοι χρησιμοποιούν το «να τα βρούμε», εννοούν ότι πρέπει να... μοιράσουμε το Αιγαίο, κάτι που δεν μπορεί καν να τεθεί σε συζήτηση.
Τι είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
    Με δύο κουβέντες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε σαφές μήνυμα σε τρεις χώρες που βρίσκονται δίπλα στα ελληνικά σύνορα και με τις συμπεριφορές τους προβληματίζουν. Μιλώντας στο βαλκανικό φόρουμ των Α/ΓΕΕΘΑ που έγινε στην Αθήνα, έθεσε προς Τουρκία, Σκόπια και Αλβανία τους κανόνες που πρέπει να τηρηθούν για να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Ε.Ε.
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του: «Θέλω να σας πω ότι τα λόγια μου δεν είναι συμβολικά. Τα πιστεύουμε εδώ στην Ελλάδα. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελλάδα έχει στόχους και σταθερή πολιτική στην περιοχή. Ο κοινός μας στόχος είναι η ειρήνη.
    Αυτό σημαίνει ότι τα Βαλκάνια, ενόψει των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, οφείλουν να είναι μια περιοχή σταθερότητας. Η συνεργασία μας πρέπει να καταδείξει ότι τα Βαλκάνια είναι η γέφυρα της Ανατολής με τη Δύση. Ο προορισμός όλων των χωρών των Βαλκανίων πρέπει να είναι η Ε.Ε.  Υπάρχουν όμως προϋποθέσεις που τις θέτει η Ε.Ε.:
    Αυτός που θέλει να είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να διακηρύσσει μόνο την ειρήνη. Πρέπει και να την πιστεύει.
    Σεβασμός της ιστορικής αλήθειας.
    Σεβασμός του διεθνούς δικαίου».
    Στις εργασίες της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΈΕΘΑ συμμετείχαν οι αρχηγοί ΓΈΕΘΑ Ελλάδας, Αλβανίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Μαυροβουνίου, ΠΓΔΜ, Ρουμανίας, Σερβίας και Τουρκίας. Στις εργασίες της συνόδου συμμετείχαν επίσης οι πρόεδροι των Στρατιωτικών Επιτροπών NATO και Ε.Ε., η διοικήτρια του Allied Joint Force Command Naples, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Σλοβενίας και ο επιτελάρχης ΓΈΕΘΑ της Κροατίας.
    Στη σύνοδο υπήρξαν:
    Παρουσίαση της προόδου του προγράμματος «South East Europe Education and Training Network», με την εξέταση της συμπερίληψης δυνατοτήτων τηλε-εκπαίδευσης και τη διασύνδεση σε αυτό ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, πανεπιστημίων, κέντρων εκπαίδευσης και κέντρων αριστείας.
    Συμφωνία για συνέχιση της υλοποίησης μιας κοινής άσκησης κατ' έτος.
    Πραγματοποίηση ομιλίας από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), πρέσβη Lamberto Zannier, με θέμα: «Γεωπολιτική σταθερότητα στη ΝΑ Ευρώπη: Ενεργειακές οδοί».
    Ο αρχηγός ΓΈΕΘΑ ναύαρχος Β. Αποστολάκης στις τοποθετήσεις του επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τις προκλήσεις ασφαλείας που παρατηρούνται στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική, περιοχές που χαρακτηρίζονται από μαζικά μεταναστευτικά ρεύματα και απειλή τρομοκρατίας. Παράλληλα, ανέδειξε ως κεντρικής σημασίας το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας για το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι καθίσταται επιτακτική η συνεργασία των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης με την ανάπτυξη πολύπλευρης και αποφασιστικής στρατηγικής αντιμετώπισης των αιτίων αποσταθεροποίησης της περιοχής και άξονες αυτής την ανταλλαγή πληροφοριών, την έγκαιρη προειδοποίηση, την ενίσχυση αμυντικών δυνατοτήτων και την ανάπτυξη στρατιωτικών συνεργασιών.
 ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Επιστολή Αναστασιάδη για τις απειλές της Τουρκίας
    Ανασκόπηση και αξιολόγηση των μέχρι τώρα συνομιλιών για το Κυπριακό προς τον OHE
Ρεπορτάζ ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ
    Τετρασέλιδη επιστολή με την οποία γίνεται ανασκόπηση και αξιολόγηση των μέχρι τώρα συνομιλιών στο Κυπριακό απέστειλε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης προς τον γενικό γραμματέα του OHE Αντόνιο Γκουτιέρες. Ιδιαίτερη αναφορά -και στην ουσία καταγγελία- γίνεται στην προκλητική συμπεριφορά και στις απειλές της Τουρκίας με την έκδοση παράνομων NAVTEX, στην επίσης παράνομη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών και στις άλλες ενέργειες που έχουν ως στόχο την αμφισβήτηση και την παρεμπόδιση της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην AOZ της, ενώ προκαλούν προφανείς κινδύνους στην ευρύτερη περιοχή.
    Στο κείμενο παρουσιάζονται οι υπαναχωρήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς μετά τη Γενεύη και η πύκνωση των παράλογων απαιτήσεων, οι οποίες, όπως υπογραμμίζεται, αλλοιώνουν τον στόχο για βιώσιμη και λειτουργική λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και υποκρύπτουν, ενδεχομένως, διάθεση υπoνόμευσης των διαπραγματεύσεων.
    Ο Κύπριος Πρόεδρος εκφράζει μεν την ετοιμότητά του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, διευκρινίζει όμως ότι πριν από μία νέα συνάντηση στη Γενεύη, προοπτική που θα αξιολογήσουν από κοινού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη συνάντησή τους, στις 17 Mαΐου, θα πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.
    Την επιστολή του κ. Avαστασιάδη επέδωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, στην επικεφαλής του γραφείου του γενικού γραμματέα, Μαρία - Λουίζα Βιότι.     Υπενθυμίζεται, όπως είχε γράψει η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου», ότι ο κ. Κορνηλίου είχε καταθέσει προ ημερών επιστολή-κόλαφο στα Ηνωμένα Έθνη με την οποία κατήγγειλε την Τουρκία για παραβάσεις του Διεθνούς Δικαίου, παρουσιάζοντας λεπτομερώς την παράνομη τουρκική δραστηριότητα και υπογράμμιζε, μεταξύ άλλων: «Εκ μέρους της κυβέρνησής μου, διαμαρτύρομαι εντόνως για τη συνεχιζόμενη παραβίαση των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάνω έκκληση για άμεση παύση. Η Κυπριακή Δημοκρατία επαναλαμβάνει με έμφαση την έκκληση για συμμόρφωση με την αρχή της κυριαρχίας και της μη παρέμβασης που περιλαμβάνεται στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών».
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Θεσσαλονίκη: Τριμερής συνάντηση στις 15 Ιουνίου για ενεργειακά και AΟZ
    ΤΡΙΜΕΡΗΣ συνάντηση κορυφής των ηγετών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 15 Ιουνίου, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί ο άξονας της στρατηγικής συνεργασίας των χωρών της ανατολικής Μεσογείου στα ενεργειακά ζητήματα.
    Η τριμερής ανακοινώθηκε χθες κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη συμπρωτεύουσα και όπως φαίνεται η συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Θεσσαλονίκη έχει και συμβολικό χαρακτήρα, λόγω των αγωγών που κατασκευάζονται στη βόρεια Ελλάδα.
    Τα ενεργειακά θέματα συζητήθηκαν ωστόσο διεξοδικά στο υπουργείο Εξωτερικών, εκεί όπου συνεδρίασε χθες το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του Νίκου Κοτζιά, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.
    Από την πλευρά της κυβέρνησης παρουσιάστηκαν οι τέσσερις στόχοι, που είναι η προσαρμογή της ενεργειακής παραγωγής ως προς το κλίμα και τις δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή που έχει κάνει η χώρα, η ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος με τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας και τις διασυνδέσεις, η ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής ενέργειας και η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.
    Τους στόχους αυτούς ανέλυσε στο ΕΣΕΠ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ενώ ερωτηθείς για το ζήτημα της ΑΟΖ απάντησε ότι τα θέματα που είναι προς επίλυση αποτελούν σύνθετα διπλωματικά θέματα, για τα οποία θα μεριμνήσει το υπουργείο Εξωτερικών.
    Από την πλευρά της Ν.Δ. ο Γιώργος Κουμουτσάκος δεν έμεινε ικανοποιημένος από την ενημέρωση και είπε: «Δεν φύγαμε σοφότεροι, δεν προέκυψε τίποτα το ιδιαίτερο. Ουσιαστικά, συζητήσαμε ενεργειακά σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον, λες και δεν έχει γεωπολιτική διάσταση το όλο θέμα».
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τα Τίρανα προκαλούν πάλι με τη «Μεγάλη Αλβανία»!
    Αναλυτές εκτιμούν πως πρόκειται για πάγια προεκλογική τακτική για να τραβήξουν ψήφους
Από τη Θεανώ Καρούτα
    Ποντάρουν στον εθνικισμό για λίγες ψήφους παραπάνω όσοι μιλούν για τη «Μεγάλη Αλβανία», εκτιμούν ειδικοί αναλυτές, θίγοντας την ιδέα της ένωσης όλων των Αλβανών, που κάθε λίγο και λιγάκι επανέρχεται στο βαλκανικό προσκήνιο δυναμιτίζοντας το υφιστάμενο πολιτικό status quo.
    Η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», η οποία άλλοτε από επίσημα χείλη και άλλοτε από εθνικιστικές ομάδες τίθεται στην ατζέντα της πολιτικής συζήτησης, ξυπνώντας παλιές διαμάχες που βρίσκονταν σε ύπνωση μεταξύ των εθνοτικών ομάδων, «προμοτάρεται» από την εξασθένηση της ευρωπαϊκής επιρροής στα δυτικά Βαλκάνια.
    Ηγέτες της περιοχής θυσιάζουν την ασφάλεια και την ειρήνη στον βωμό της ψηφοθηρίας και καταφεύγουν σε εθνικιστικούς μύθους, τζογάροντας με τον φανατισμό των οπαδών τους.
    Λάδι στη φωτιά έριξε η συνέντευξη του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στο «Politico», ο οποίος έκανε λόγο για τον σχηματισμό μιας μικρής ένωσης μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου, στην περίπτωση που η Ε.Ε. αποφασίσει να αποσύρει το ζήτημα της ένταξης της μικρής χώρας -όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο- στην Ένωση. Την ιδέα του Ράμα, πάντως, φαίνεται ότι συμμερίζεται ο Κοσοβάρος πρόεδρος Χασίμ Θάτσι, ο οποίος, αρνούμενος μεν πως ετέθη ζήτημα «Μεγάλης Αλβανίας», δεν απέρριψε το σχέδιο.
    Και επειδή οι πολιτικές ισορροπίες στα Βαλκάνια έχουν την τάση να λειτουργούν ως ντόμινο, ο Γιουνούζ Μουσλίου, επικεφαλής του Αλβανικού Εθνικού Συμβουλίου στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου κυριαρχούν οι Αλβανοί, υπερθεμάτισε, λέγοντας πως οι αλβανοκρατούμενες πόλεις της Σερβίας «θα έπρεπε να υπαχθούν σε μια ένωση Κοσόβου - Αλβανίας». «Η Σερβία θα πρέπει να είναι ευγνώμων που οι Αλβανοί δεν ζητούν ακόμη περισσότερα εδάφη», κατέληξε, σημαίνοντας συναγερμό στο Βελιγράδι.
    Και κάπου στο φόντο όλων αυτών, οι βουλευτές στο Κόσοβο, χθες, υπερψήφισαν την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ισά Μουστάφα, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές εντός του Μαΐου.
    Με πρόταγμα τη μη τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων και τη δημιουργία δυσπιστίας, 78 από τα 120 μέλη του Κοινοβουλίου καταψήφισαν την κυβέρνηση, δημιουργώντας μια νέα εστία αποσταθεροποίησης στην πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΡΑΜΠ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ
    Αν οι ΗΠΑ δεν πειστούν για το PKK/PYD, θα γίνουν επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μέσα στη Συρία
Από τον Σάββα Καλεντερίδη
    Το έχουμε ξαναγράψει και δεν θα βαρεθούμε να το επαναλαμβάνουμε: Οι στιγμές που περνάμε, σε Κύπρο και Ελλάδα, είναι ιστορικές. Κι αυτό γιατί επανασχεδιάζονται ο χάρτης και οι ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή. Χρειάζεται προσοχή, γιατί όσα συνέβησαν χθες στο Ιράκ, όσα συμβαίνουν σήμερα στη Συρία, όσα θα συμβούν αύριο στην Τουρκία επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την Κύπρο και την Ελλάδα.
    Το επόμενο κύμα θα χτυπήσει στην Κύπρο. Αν αντέξει, θα είναι πιο εύκολο να αντέξει και η Ελλάδα στο μεθεπόμενο, που θα χτυπήσει στις θάλασσές της.
    Χρειάζονται γεωπολιτική οξυδέρκεια, πολιτική εγρήγορση και διπλωματική επιδεξιότητα. Αν ο Ελληνισμός περάσει από αυτές τις συμπληγάδες χωρίς να χάσει την «ουρά» του, μπορεί να μπει ένα τέλος στη διαδικασία συρρίκνωσής του, που έλαβε κατακλυσμιαίες διαστάσεις από το 1923 και εντεύθεν.
Έλληνες, γρηγορείτε!
    Ο Κουρδικός Διάδρομος είναι μια «επιχείρηση περικύκλωσης της Τουρκίας» και η τουρκική απάντηση σ' αυτό , το plan Β, είναι συνολική αντίδραση
Του Ιμπραχίμ Καραγκιούλ*
    Μπορούν η Τουρκία και οι ΗΠΑ να ξεπεράσουν την κρίση του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, την προστασία που παρείχαν οι ΗΠΑ στους πραξικοπηματίες και τη μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης που έχει ξεσπάσει μετά τη στήριξη που παρέχουν στο PKK/PYD; Μπορούν οι δύο χώρες να ξαναβρούν την ευκαιρία της αλληλοκατανόησης; Μπορεί η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στις ΗΠΑ να αποτελέσει μια νέα αρχή;
    Χωρίς αμφιβολία, αυτός που πρέπει να κάνει κάποιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η διοίκηση των ΗΠΑ. Αυτό για το οποίο γίνεται λόγος δεν είναι κάτι απλό ή ανούσιο, αλλά η εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, η ενότητά της, η πολιτική σταθερότητα και οι απειλές που αντιμετωπίζει στην περιοχή.
    Μία από αυτές τις απειλές προέρχεται από τον Γκιουλέν και την οργάνωσή του, που αποσκοπούσε στο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα, και ερχόταν από τις ΗΠΑ. Η ομάδα αυτή χαίρει προστασίας στις ΗΠΑ ακόμη και σήμερα. Δηλαδή, εξακολουθεί να υπάρχει η απειλή.
Η άλλη απειλή προέρχεται από το PKK/PYD, από τις πολιτικές των ΗΠΑ στην περιοχή και από τα σχέδια αναδιαμόρφωσης του χάρτη και των συνόρων, που σχεδιάζουν για τη Βόρεια Συρία. Και αυτί η απειλή εξακολουθεί να υφίσταται.
    ΗΠΑ και Τουρκία είναι σύμμαχοι εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η διοίκηση στην Ουάσινγκτον εφαρμόζει πολιτικές που αυξάνουν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της. Με τον τρόπο αυτόν, στην ουσία οι ΗΠΑ απειλούν πλαγίως την Τουρκία. Στην ουσία συμπεριφέρονται κυριολεκτικά ως εχθρική χώρα στην Τουρκία, αλλά στην πολιτική ρητορική τους αυτό το αρνούνται. Αν είναι έτσι, τότε για να επανέλθουν οι σχέσεις στην παλιά μορφή τους, είναι αναγκαίο οι ΗΠΑ να δώσουν σοβαρές εγγυήσεις στην Τουρκία. Μπορεί να δημιουργηθεί μια συνεργασία, η οποία σε ευρύτερο πλαίσιο θα είναι σχετική με το παγκόσμιο πεδίο εξουσίας που θα διαμορφώσει η κεντρική χώρα και σε ειδικό πλαίσιο θα επικεντρώνεται σε μια λύση στη Συρία;
    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ -ο Τραμπ για την ακρίβεια- θα επιλέξει την οδό της εξάλειψης των αμφιβολιών και της δυσπιστίας που έχει η Τουρκία; Ή, μήπως, το Πεντάγωνο και η CIΑ θα προχωρήσουν κι άλλο στις εργασίες διαμόρφωσης του χάρτη στην κοντινή μας περιοχή, αυξάνοντας περισσότερο τις ανησυχίες της Τουρκίας, και θα βαθύνουν κι άλλο αυτή την κρίση εμπιστοσύνης;
    Πρώτα διαμέλισε τη Συρία και στη συνέχεια «άνοιξε το μέτωπο της Τουρκίας» - αυτό είναι το σχέδιο!
    Η χωρίς όρια στήριξη που παρέχει η διοίκηση των ΗΠΑ στο PKK/PYD, η εφαρμογή σχεδίων που αποσκοπούν στον διαμελισμό της Συρίας μέσω της τρομοκρατικής οργάνωσης, η προσπάθειά της να δημιουργήσει έναν (κουρδικό) διάδρομο στα σύνορα με τη χώρα μας δεν έχουν καμία σχέση με το Συριακό. Αυτό το ξέρουμε.
    Αυτό δεν είναι καν θέμα τρομοκρατίας - το ξέρουμε κι αυτό. Αυτό είναι ο διαμελισμός της Συρίας και, μέσω της Συρίας, η δημιουργία της κατάλληλης υποδομής για τον διαμελισμό σε επόμενη φάση της Τουρκίας.  Αυτό είναι ένα σχέδιο διαμελισμού της περιοχής μέσω της δημιουργίας πόλεων-κρατών και εθνικών κρατιδίων, και απειλεί όλη την περιοχή. Είναι μια διαδικασία που σταδιακά θα διαμελίσει όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και το Ιράν και τη Σ. Αραβία.
    Κατά συνέπεια, το θέμα μας δεν είναι μόνο το ΡΚΚ και το ζήτημα της τρομοκρατίας. Αν η διοίκηση των ΗΠΑ έχει φτάσει στο σημείο που δεν μπορεί πια να κρύψει τα σχέδιά της για μια χώρα του NATO, αλλάζει η έννοια της συνομιλίας, των διαπραγματεύσεων, των συζητήσεων, της στάσης που θα κρατήσουμε και της συμμαχίας. Οικοδομείται ένας νέος κόσμος. Ο κόσμος αυτός θα διαμορφωθεί βάσει της αναμέτρησης δυνάμεων ανάμεσα στις κεντρικές χώρες, τις μεγάλες δυνάμεις. Οι ΗΠΑ είναι η πιο σημαντική από αυτές, αλλά δεν παύει να είναι μόνο μία από αυτές τις χώρες. Αν επιχειρήσει να ρεγουλάρει την Τουρκία μέσω τρομοκρατικής οργάνωσης, η Τουρκία δεν θα παραδοθεί.
    Ο αρχηγός ΓΈΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ, ο Χακάν Φιντάν από τη MIT και ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν πήγαν στις ΗΠΑ για να προετοιμάσουν την επίσκεψη του προέδρου εκεί. Στις επαφές που είχαν, έλαβαν αρνητικά μηνύματα ότι θα υπάρξουν σοβαρές δυσκολίες στο θέμα PKK/PYD. Ελπίζουμε ότι στη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν οι σχέσεις θα επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα και πως θα δημιουργηθούν νέοι ορίζοντες συνεργασίας των δύο χωρών.
    Αλλά, αν δεν συμβεί αυτό, αν ο στρατός των ΗΠΑ συνεχίσει τη στάση των απειλών στην Τουρκία μέσω του ΡΚΚ, τι θα κάνει η Τουρκία; Έχει η Τουρκία δικό της «σχέδιο Β», και ποιο είναι αυτό;
Το μόνο που ξέρω είναι ότι ο Κουρδικός Διάδρομος είναι ένα σχέδιο περικύκλωσης και πολιορκίας της Τουρκίας. Σε περίπτωση που επιτύχει, θα επηρεάσει το μέλλον της Τουρκίας όλον τον 21ο αιώνα. Το θέμα της τρομοκρατίας δεν είναι απλά ένα ζήτημα που περιορίζεται στο ΡΚΚ. Είναι θέμα χάρτη και αλλαγής συνόρων, είναι ένα θέμα που χρησιμοποιείται για να οδηγηθεί η Τουρκία σε πνιγμό.
    Κανένας πολιτικός σκοπός, καμία συμμαχία, καμία σχέση δεν είναι πιο σημαντική από αυτή την απειλή. Κανένα σχέδιο ή πρότζεκτ δεν είναι υπεράνω αυτού - δεν μπορεί να είναι. Και κανένας πολιτικός σκοπός δεν μπορεί να αναγκάσει την Τουρκία να δεχτεί αυτό το πρότζεκτ. Κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται για να μας κάνει να δεχτούμε αυτό το σχέδιο ή να το κάνει να φανεί σε εμάς ως κάτι φυσιολογικό θα βάλει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας.
    Αν οι ΗΠΑ δεν πειστούν για το ΡΚΚ/PYD, μένει μόνο ένα σχέδιο και αυτό είναι να γίνουν επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε τέσσερις περιοχές στα σύνορα, μέσα στο έδαφος της Συρία, χωρίς κανέναν δισταγμό.
    Θα πω ένα πράγμα σε όσους το θεωρούν ακραίο: Το μέλλον της Τουρκίας είναι πάνω απ' όλα. Όποιο κι αν είναι το τίμημα, δεν θα το υπολογίσουμε, για να κρατήσουμε την πατρίδα μας ακέραια και ενωμένη. Αν δεν το κάνουμε αυτό σήμερα, αν δεν αντιδράσουμε αποφασιστικά, δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε στο μέλλον και θα καταδικαστούμε να αποδεχτούμε τα νέα σύνορα και τον χάρτη που μας επιβάλλουν.
*Μυστικοσύμβουλος του Ερντογάν και διευθυντής της «Γενί Σαφάκ», της μεγαλύτερης εφημερίδας της Τουρκίας, επικοινωνιακής  ναυαρχίδας του ΑΚΡ, που ανήκει στον συμπέθερο του Ερντογάν.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Δυο… φίλοι κι ένας μαινόμενος Ερντογάν
    Την ώρα που ο Τραμπ συζητούσε «σε πολύ καλό κλίμα» με τον Σεργκέι Λαβρόφ στον Λευκό Οίκο για τη δημιουργία «ζωνών αποκλιμάκωσης» -ή, πρακτικά, το πάγωμα των συγκρούσεων- στη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος άστραφτε και βρόνταγε με την απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του για τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας ενόψει της μάχης της Ράκας
Tης ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΒΕΡΓΟΛΙΑ
    «Απειλή για την Τουρκία». «Κρίση» μεταξύ δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων. Απαράδεκτη απόφαση, που «ασφαλώς θα έχει συνέπειες» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. «Λάθος που θα πρέπει να ανακαλέσουν άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις»...
    Ομοβροντία οργισμένων αντιδράσεων χθες από πλευράς Τουρκίας διά στόματος προέδρου, πρωθυπουργού και των συναρμόδιων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στην αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου να εξοπλίσει με βαρέα όπλα τους Κούρδους της Συρίας, χρίζοντάς τους έτσι και επίσημα εταίρους στην επικείμενη «μητέρα όλων των μαχών» για την εκδίωξη του «Ισλαμικού κράτους» από το αρχηγείο του, τη Ράκα.
    Τεράστιων γεωπολιτικών προεκτάσεων, ακόμη και για το μέλλον της αυτοδιοικούμενης Ροζάβα (των κουρδικών δηλαδή καντονιών στη βόρεια Συρία), η τελική έγκριση του Ντόναλντ Τραμπ στα εδώ και καιρό κυοφορούμενα σχεδία εξοπλισμού των πολιτοφυλακών YPG δόθηκε σε μια κρίσιμη συγκυρία.
Η πρώτη συνάντηση
    Ανακοινώθηκε λίγο πριν από τη χθεσινή, κρίσιμη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στον Λευκό Οίκο -την πρώτη του με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κρεμλίνου- με κύριο θέμα το ρωσικό (συνυπογραφέν με την Αγκυρα και την Τεχεράνη) σχέδιο για τη δημιουργία τεσσάρων «ζωνών αποκλιμάκωσης» -πρακτικά «παγώματος» των συγκρούσεων μεταξύ στρατού και αντικαθεστωτικών- στην πολύπαθη Συρία.
    Και μοιραία επισκιάζει την προαναγγελθείσα από την Αγκυρα πρώτη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας, Τραμπ και Ερντογάν, στις 16-17 Μαΐου, καθώς βάζει οριστικά «πάγο» στην τουρκική απαίτηση να αποκλειστούν οι «τρομοκράτες» Κούρδοι της Συρίας από την επιχείρηση στη Ράκα και να αντικατασταθούν από φιλοτουρκικές συριακές αντικαθεστωτικές δυνάμεις.
    «Μία τρομοκρατική οργάνωση [το «Ι.Κ.»] δεν μπορεί να ηττηθεί με μία άλλη», σχολίασε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, εμφανώς ενοχλημένος. «Θέλουμε να γνωρίζουμε ότι οι σύμμαχοί μας συντάσσονται με εμάς και όχι με τρομοκράτες», διεμήνυσε. Κι ευχήθηκε -με έναν τόνο απειλής, που «έδειχνε» εμμέσως προς τη χρήση της βάσης Ιντσιρλίκ- να αλλάξει γνώμη η Ουάσινγκτον πριν από την (αμφιλεγόμενη) εκεί επίσκεψή του.
 «Αλληλεγγύη στην Αγκυρα»
    «Ήταν προμελετημένο: η απόφαση θα ανακοινωνόταν μετά το δημοψήφισμα [για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία] και πριν από την επίσκεψη Ερντογάν», λέει στους Financial Times ο Ααρον Στάιν του Atlantic Council, ειδικός αναλυτής σε θέματα Τουρκίας. «Η επίσκεψη αποτελεί ένα δείγμα αλληλεγγύης [των ΗΠΑ] στην Αγκυρα, ενώ ταυτόχρονα αντιδρούν στις μακροχρόνιες τουρκικές προσπάθειες για αλλαγή των επιχειρησιακών σχεδίων».
    Ακριβώς αυτά -με ολίγον από... ουκρανική κρίση- βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής, σχεδόν αιφνιδιαστικής και σίγουρα πολύ σημαντικής επίσκεψης του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Ουάσινγκτον, με κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, αλλά και 40λεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο (πληροφορίες του πρακτορείου ΑΡ αναφέρουν ότι το κρίσιμο ραντεβού κανονίστηκε στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν, στις 2 Μαΐου).
    «Πολύ καλές» χαρακτήρισε τις επαφές ο Αμερικανός πρόεδρος, προτρέποντας τη Ρωσία να «συγκρατήσει» το καθεστώς Ασαντ και το Ιράν. Για «συναντίληψη» με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ μίλησε ο Λαβρόφ, χαρακτηρίζοντας τα στελέχη της «ανθρώπους των επιχειρήσεων» και τον διάλογο μαζί τους «απαλλαγμένο από ιδεοληψίες, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Ομπάμα».
    Επιβεβαίωσε τη συνάντηση κορυφής Τραμπ - Πούτιν τον Ιούλιο, στο περιθώριο της συνόδου των G20, στο Αμβούργο. Απέφυγε να δηλώσει εάν κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον διευθετήθηκαν οι πιο κρίσιμες λεπτομέρειες (επόπτευση και από ποιες δυνάμεις) για το «πάγωμα» των συγκρούσεων στη Συρία.
    Τόνισε πάντως ότι ζητούμενο δεν είναι η καθεστωτική ανατροπή στη Δαμασκό, αλλά η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, παράλληλα με την προώθηση του ενδοσυριακού διαλόγου για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης (ήδη ο ειδικός απεσταλμένος του OHE προανήγγειλε νέο γύρο διαβουλεύσεων, πιθανόν την ερχόμενη Δευτέρα, στη Γενεύη).
    Παρά την κάθετη αντίρρηση της Αγκυρας, μία θέση στο τραπέζι διεκδικούν οι Κούρδοι της Συρίας, που χθες πανηγύρισαν διπλά το «πράσινο φως» των ΗΠΑ για τον εξοπλισμό τους. Αφ' ενός χαρακτηρίζοντας την απόφαση «ιστορική» και με «πολιτική σημασία», καθώς «νομιμοποιεί το YPG». Αφ' ετέρου ανακοινώνοντας ακόμη μία στρατηγική νίκη επί του «Ι.Κ.», με την ανακατάληψη της πόλης Τάμπκα και του παρακείμενου φράγματος στον ποταμό Ευφράτη: το τελευταίο δηλαδή οχυρό πριν από τη Ράκα.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Κομφούζιο.. επί Μακρόν
    ΓΑΛΛΙΑ Ανω - κάτω έχουν γίνει όλα τα «παραδοσιακά» πολιτικά κόμματα με την εκλογή του νέου προέδρου αλλά και την άνοδο του -ανανεωμένου και μετονομασμένου- κόμματός του ενόψει των βουλευτικών εκλογών - Πόλεμος στους Σοσιαλιστές και οικογενειακές... αναταράξεις στο Εθνικό Μέτωπο με την «προσωρινή αποχώρηση» της Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν
ΠΑΡΙΣΙ
Της ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ
    Έκρηξη στο πολιτικό κατεστημένο σύστημα προκάλεσε η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ραγδαίες είναι οι ανακατατάξεις στα κόμματα εξουσίας. Η Ριζοσπαστική Αριστερά διχάστηκε για την εκπροσώπησή της στις επόμενες εκλογές. Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα κυριαρχούν οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις. Η Κεντροδεξιά ταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο τάσεις, τη σκληρή αντιπολίτευση και τη «συνύπαρξη» με τον νέο πρόεδρο. Στο ακροδεξιό Εθνικό Κόμμα ξέσπασαν εσωκομματικές έριδες που αποσταθεροποιούν τη Μαρίν Λεπέν.
    Ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου διαμορφώνεται με κύριο άξονα το ισχυρό κεντρώο κίνημα του Μακρόν, το οποίο μετονομάστηκε σε «La Republique en marche» («H Δημοκρατία προχωρά μπροστά»). Προσωρινή πρόεδρος διορίστηκε η Κατρίν Μπαρμπαρού, σημαντική προσωπικότητα που χρημάτισε σε πόστα-κλειδιά στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Το «ιδρυτικό συνέδριο» του νέου κόμματος -το οποίο έχει 285.000 μέλη- θα διεξαχθεί πριν από τις 15 Ιουλίου. Η προετοιμασία για τις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 11 και 18 Ιουνίου ξεκίνησε πυρετωδώς. Το νέο κόμμα πολιορκείται από χιλιάδες υποψήφιους που κάνουν ουρά για να εγγραφούν στην εκλογική του λίστα.
    Ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς πήρε μια τολμηρή πρωτοβουλία ανακοινώνοντας ότι για τις βουλευτικές εκλογές είναι «έτοιμος να προσχωρήσει στο κίνημα του Μακρόν». Στόχος του είναι να επιβάλει τη συμμετοχή του στις εκλογικές λίστες του κεντρώου κόμματος, παρόλο που οι σχέσεις του με τον Εμανουέλ Μακρόν ήταν εξαιρετικά τεταμένες όταν ο τελευταίος συμμετείχε στην κυβέρνηση του Ολάντ.  Μπούμερανγκ για τον Βαλς είναι η ταπεινωτική απάντηση του Ζαν-Πολ Ντεουαγιέ, προέδρου της «Εθνικής Επιτροπής για το χρίσμα υποψηφίων του κεντρώου κόμματος», ο οποίος δήλωσε ότι «ίδιοι κανόνες ισχύουν για όλους, συμπεριλαμβανομένου του κ. Βαλς. Η Επιτροπή δεν μπορεί να εξετάσει την υποψηφιότητά του και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημά του». Εξήγησε ότι «πρέπει ο Βαλς να είναι μέλος του κόμματος για να λάβει το χρίσμα υποψηφίου». Σήμερα θα ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων του κινήματος «La Republique en marche» για τις βουλευτικές εκλογές και έτσι θα γίνει γνωστό αν ο Βαλς έχει περιληφθεί στην εκλογική λίστα ή όχι.
    Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα συνεχίζεται ο αδελφοκτόνος πόλεμος. Έπειτα από μαραθώνιες αντιπαραθέσεις η πολιτική ηγεσία εκπόνησε μια προγραμματική πλατφόρμα για τις βουλευτικές εκλογές, η οποία περιλαμβάνει κοινά αποδεκτά μέτρα και εγκαταλείπει πολυάριθμες προτάσεις της ριζοσπαστικής αριστερής ομάδας του πρώην προεδρικού υποψηφίου Μπενουά Αμόν. Ωστόσο μόλις επήλθε η συμφωνία, ο Αμόν έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα ιδρύσει την 1η Ιουλίου ένα «μεγάλο, διακομματικό κίνημα, ώστε να συνεχιστεί η δράση που άρχισε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές» και για να «ανοικοδομήσει την Αριστερά, χωρίς όμως να εγκαταλείψει το Σοσιαλιστικό Κόμμα».
    Πολιτικές προσωπικότητες και διανοούμενοι ανακοίνωσαν χθες την ίδρυση ενός «καινοτόμου κινήματος» το οποίο θα είναι ανοιχτό σε όλους τους «ουμανιστές που πιστεύουν ακόμη στην κοινωφελή δράση». Επικεφαλής του κινήματος είναι η δήμαρχος Παρισίων Αν Ινταλγκό, η δήμαρχος της Λιλ Μαρτίν Ομπρί και η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, που εκφράζουν την αριστερή τάση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Μένει ο Μελανσόν
    Την ίδια στιγμή, σε αποτυχία οδηγήθηκαν οι τεταμένες διαπραγματεύσεις του Ζαν-Λικ Μελανσόν και του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος για την εκπροσώπηση στις βουλευτικές εκλογές. Ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» ανακοίνωσε ότι «δεν θα αφήσει σε άλλους τη μάχη». Θα ορίσει υποψηφίους σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες και προτίθεται να είναι υποψήφιος στη Μασσαλία, που του χάρισε μεγάλη επιτυχία.   Δήλωσε ότι στόχος του είναι να αποσπάσει «πλειοψηφία», καλώντας τους πολίτες «να μην παραχωρήσουν όλες τις εξουσίες στον Εμανουέλ Μακρόν».
    Το δεξιό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικάνοι» εκπόνησε ένα προεκλογικό πρόγραμμα από το οποίο αφαιρέθηκαν επίμαχα μέτρα λιτότητας του πρώην προεδρικού υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν και προβάλλονται μέτρα υποστήριξης των μικρομεσαίων ψηφοφόρων. Σχετικά με τη στάση απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν το κόμμα έχει διχαστεί. Οι συντηρητικοί ρεπουμπλικάνοι ηγέτες προωθούν πολιτική μαχητικής αντιπολίτευσης ή μία «σκληρή συγκατοίκηση».
    Στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, «σεισμό» προκάλεσε η ανακοίνωση της Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, ανιψιάς της Μαρίν Λεπέν, ότι αποχωρεί προσωρινά από την πολιτική ζωή για προσωπικούς λόγους και δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές. Την απόφαση αυτή πήρε έπειτα από εντάσεις που προκάλεσαν πολιτικές διαφωνίες της με τη Μαρίν Λεπέν και με τον Φλοριάν Φιλιπό. Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν έκρινε πως η απόσυρση της εγγονής του αποτελεί «λιποταξία» με ενδεχόμενες «τρομακτικές επιπτώσεις». Οι υποστηρικτές της Μαριόν εκτιμούν ότι θα απομακρυνθεί προσωρινά και θα επιστρέψει δυναμικά σε κατάλληλη στιγμή προκειμένου να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο στο ακροδεξιό κόμμα.
ΕΣΤΙΑ
Πρόωρες έκλογές στό Κοσσυφοπέδιο
    Πρίστινα.- Σέ πρόωρες έκλογές οδηγείται τό Κοσσυφοπέδιο, γεγονός πού καθιστά ακόμη πιό ασταθείς τις ισορροπίες στά Βαλκάνια. Είναι όμως γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες ό κυβερνητικός συνασπισμός υπό τόν Ίσά Μουσταφά είχε περιέλθει σέ αδιέξοδο.
    Αποτέλεσμα ήταν νά έχει ισχυροποιηθεί ύπερβολικώς ο πρόεδρος της χώρας Χακίμ Θάτσι, ό όποίος προωθούσε άπό κοινοϋ μέ τόν Πρωθυπουργό της Άλβανίας Έντι Ράμα τά μεγαλοϊδεατικά σχέδια πού αποσκοπούν στόν έλεγχο των Σκοπίων και της νοτίου Σερβίας.
    Ή αποτυχία της κυβερνήσεως υπήρξε παταγώδης, καθώς 78 άπό τά 120 μέλη τοΰ κοινοβουλίου τήν κατεψήφισαν, γεγονός πού οδήγησε τόν Θάτσι στήν απόφαση νά διαλύσει αμέσως τήν Βουλή. Μένει τώρα νά όρισθεί ή ημερομηνία των εκλογών σέ διάστημα 30 έως 45 ήμερων.
    Άπό τήν πλευρά του, ό απερχόμενος Πρωθυπουργός υπεστήριξε ότι μοναδικό κίνητρο των αντιπάλων του ήταν ή συγκάλυψις τής διαφθοράς και των καταχρήσεων προηγουμένων κυβερνήσεων, τις όποιες ό ίδιος σταδιακώς απεκάλυπτε. "Ομως ή άντιπολίτευσις, κατηγορεί τόν Ίσά Μουσταφά γιά ολιγωρία, όσον άφορα στήν οριοθέτηση τών συνόρων μέ τό Μαυροβούνιο, άπαιτώντας νά φέρει αμέσως πρός ψήφιση τήν σχετική συμφωνία.
    Σημειωτέον ότι άπό τό 2008, πού τό Κοσσυφοπέδιο έκήρυξε μονομερώς άνεξαρτησία, έχουν σχηματισθεί τρεις κυβερνήσεις, ουδεμία έκ τών όποίων κατώρθωσε νά επιβιώσει επί μία πλήρη τετραετία.
ΤΑ ΝΕΑ
«Σφαγή» βγαλμένη από την εποχή του Γουότεργκεϊτ
    Η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να καρατομήσει τον επικεφαλής του FBI, ο οποίος διεξήγε έρευνα εναντίον του, θύμισε την αντίστοιχη του Νίξον το 1973 και προκάλεσε την οργή όχι μόνο των Δημοκρατικών αλλά και των Ρεπουμπλικάνων
ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΑΣΤΕΑ
    Ο Ρίτσαρντ Νίξον χρειάστηκε πέντε μήνες για να απολύσει τον άνθρωπο που διεξήγαγε έρευνα εις βάρος του. Ο Ντόναλντ Τραμπ χρειάστηκε λιγότερο από τέσσερις μήνες. Η απόφαση του Τραμπ να απομακρύνει ξαφνικά από τη θέση του τον επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος διεξήγε έρευνα για τη σχέση της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία, προκαλεί πολλές αντιδράσεις και πιθανώς ανοίγει την πόρτα για την παραπομπή του αμερικανού προέδρου. Και αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τον άνθρωπο που ίσως τον βοήθησε να γίνει πρόεδρος - μια και έγινε εκείνος που απειλεί περισσότερο το μέλλον της προεδρίας του.
    Η απομάκρυνση του Κόμεϊ έγινε λίγο αφότου ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έστειλαν κλητεύσεις σε συνεργάτες του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, Μάικλ Φλιν, σχετικά με τη δράση ρώσων χάκερ στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, αλλά και για τις επαφές που είχε ο Φλιν με ρώσους αξιωματούχους. Επίσης, πριν από λίγες μέρες ο Κόμεϊ ζήτησε επισήμως να του δοθεί και περαιτέρω χρηματοδότηση για την έρευνα που κάνει το FBI σχετικά με την πιθανή συμπαιγνία της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία.
    Γιατί απέπεμψε ο Τραμπ τον Κόμεϊ, μια κίνηση «πολύ σοβαρή σε μια επικίνδυνη στιγμή για τη χώρα», όπως αναφέρουν αναλυτές του Ινστιτούτου Brookings; Επισήμως ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως ήταν πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο Τραμπ σχολίασε ότι ο Κόμεϊ έχασε την εμπιστοσύνη του λόγω του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε προεκλογικά το σκάνδαλο με τα e-mail της Δημοκρατικής υποψήφιας για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον. Όμως τότε, προεκλογικά δηλαδή, ο Τραμπ είχε συγχαρεί τον Κόμεϊ επειδή επανέφερε το θέμα των e-mail λίγο πριν από τις εκλογές - δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν πως η κίνηση αυτή του επικεφαλής του FBI ευνόησε τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο και κόστισε αρκετές ψήφους στην Κλίντον.
    Έτσι, ξαφνικά, η σκιά του Ρίτσαρντ Νίξον πέφτει βαριά πάνω στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ. Διότι είναι η πρώτη φορά από την εποχή του Γουότεργκεϊτ που ο πρόεδρος εκδιώκει τον άνθρωπο που είναι επικεφαλής έρευνας εις βάρος του. Γι’ αυτό και η απόφαση του Τραμπ το βράδυ της Τρίτης συγκρίθηκε αμέσως με τη «Σφαγή του σαββατόβραδου», όπως έμεινε στην Ιστορία εκείνο το βράδυ του Οκτωβρίου του 1973, όταν ο πρόεδρος Νίξον διέταξε την αποπομπή του Αρτσιμπαλντ Κοξ, του ειδικού κατηγόρου που ερευνούσε τη ληστεία η οποία τελικά οδήγησε στην παραίτηση του Νίξον.
    ΕΚΠΛΗΞΗ. Η απόφαση του Τραμπ άφησε έκπληκτα μέλη και των δύο κομμάτων, που δικαίως θεωρούν πως αυτή η θρασύτατη κίνηση θα επιδεινώσει μια ήδη πολιτικά εκρηκτική έρευνα. Παρά τις μη συμβατικές κινήσεις του στη διάρκεια των τεσσάρων μηνών της προεδρίας του, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Τραμπ θα απολύσει τον διευθυντή του FBI εν μέσω μιας τόσο σοβαρής έρευνας που αφορά τον ίδιο. Φυσικά, η κίνηση επέτεινε τις υποψίες ότι ο νεοϋορκέζος μεγιστάνας κάτι έχει να κρύψει - έτσι προκάλεσε την οργή όχι μόνο των Δημοκρατικών αλλά και των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι όλο και πιο δύσκολα τον υπερασπίζονται καθώς γνωρίζουν ότι δεν έχουν όλα τα στοιχεία στη διάθεσή τους. Μάλιστα ο Τραμπ φαίνεται να ρίχνει λάδι στη φωτιά με τα tweets του, όπως εκείνο που έγραψε τη Δευτέρα: «Η ιστορία για συμπαιγνία της Ρωσίας με συνεργάτες μου είναι απάτη. Πότε θα σταματήσει αυτή η κωμωδία για την οποία ξοδεύονται τα λεφτά των φορολογουμένων;».
    ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι εξετάζει ήδη τα ονόματα τεσσάρων στελεχών του FBI ως πιθανών διαδόχων του Κόμεϊ, όμως οποιαδήποτε επιλογή θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή, μια και ο εκλεκτός θα εγκατασταθεί στο τιμόνι του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών με πολλές αμφιβολίες και υποψίες. Η μάχη για την επικύρωσή του από το Κογκρέσο σίγουρα θα είναι σκληρή.
    Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ. Η σύγκριση με το Γουότεργκεϊτ ήταν αναπόφευκτη. Όταν ο Κοξ κάλεσε τον Νίξον να παραδώσει αντίγραφα από συνομιλίες του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος τον απέπεμψε. Οι παραλληλισμοί έπεσαν σαν βροχή. «Αυτό θυμίζει Νίξον» ανέφερε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Κέισι. «Το νομικό μας σύστημα δεν έχει απειληθεί τόσο σοβαρά από την εποχή τού Γουότεργκεϊτ. Από τότε έχει να υπονομευθεί τόσο η πίστη μας στην ανεξαρτησία του συστήματος». Οι Δημοκρατικοί ζητούν να τεθεί ειδικός εισαγγελέας που θα επιβλέπει την έρευνα του FBI.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Γιατί ο Τραμπ δεν μπορεί να φρενάρει την έρευνα του FBI
    ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΟ είναι το θέαμα του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου να κρύβεται πίσω από θάμνους για να αποφύγει να απαντήσει στις ερωτήσεις δημοσιογράφων; Αυτό συνέβη καθώς όλοι οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι ήθελαν να ρωτήσουν τον Σον Σπάισε, εκπρόσωπο Τύπου του προέδρου Τραμπ για το θέμα Κόμεϊ. Ο Σπάισερ, γράφει η «Washington Post», ενώ περπατούσε στον κήπο του Λευκού Οίκου, είδε τους δημοσιογράφους και έσπευσε να κρυφθεί πίσω από έναν ψηλό θάμνο όπου παρέμεινε 5 λεπτά συζητώντας με τους συνεργάτες του τις απαντήσεις που θα έδινε.
    Η αντίδραση αυτή και των δύο πλευρών, παρατηρούν οι «New York Times», δείχνει ότι η αποπομπή Κόμεϊ δεν θα είναι το τέλος της έρευνας για τις ρωσικές διασυνδέσεις αλλά μπορεί να αποτελέσει «την αρχή του τέλους για την προεδρία Τραμπ».
    Όποιος κι αν είναι ο νέος επικεφαλής του FBI θεωρείται σίγουρο πως οποιαδήποτε απόπειρά του να επηρεάσει την έρευνα για τις ρωσικές επαφές του επιτελείου Τραμπ θα συναντήσει την αντίδραση πολλών στελεχών του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, θα προκληθεί χάος. Θα προκύψουν πολλές διαρροές, θα υπάρξουν παραιτήσεις. Θα ακολουθήσει συνέργεια με τις έρευνες που πραγματοποιούν για το ίδιο θέμα τόσο η Γερουσία όσο και η Βουλή. Όποιος εμπλέκεται θα προσπαθήσει να σώσει τον εαυτό του, όχι να προστατεύσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Κανείς δεν θέλει να πάει φυλακή. Θα υπάρχει μια απάντηση για κάθε σχετική κίνηση του Λευκού Οίκου στο εξής. Άλλωστε ο μέχρι στιγμής χειρισμός της όλης υπόθεσης δείχνει πως ο Τραμπ έχει υποτιμήσει τους πάντες και νομίζει ότι μπορεί να τους ξεγελάσει. Κι όμως, ο ίδιος με την απόφαση απομάκρυνσης του Κόμεϊ απέδειξε πως η έρευνα δεν είναι «η απόλυτη φάρσα», όπως συχνά την χαρακτηρίζει. Κι ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί αμερικανοί πολιτικοί προετοιμάζονται ήδη για τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου την επόμενη χρονιά. Καθώς η υπόθεση αρχίζει και «βρωμάει» όλο και περισσότερο, ο Τραμπ θυμίζει όλο και πιο έντονα τον Ρίτσαρντ Νίξον.
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Το «αγκάθι» της συνάντησης Ερντογάν - Τράμπ
    Η «κρυφή» ατζέντα της επίσκεψης του σουλτάνου στις ΗΠΑ
Με πυρετώδεις ρυθμούς γίνονται οι προετοιμασίες για το ταξίδι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 16 - 17 Μαΐου. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
    Υψηλόβαθμα στελέχη του τουρκικού κράτους έχουν μεταβεί στις ΗΠΑ, ώστε να ξεκινήσουν τις επαφές για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την Άγκυρα και να προετοιμάσουν το έδαφος για όλα όσα θα συζητήσει ο Ερντογάν με τον Τραμπ.
    Ήδη, ο Τούρκος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, ενώ και ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας (MIT) Χακάν Φιντάν είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της CIA διευθυντή Μάικ Πομπέο. Και μπορεί οι παραπάνω συναντήσεις να είχαν κανονιστεί από τον Φεβρουάριο, ωστόσο στην Ουάσιγκτον ταξίδεψαν μαζί τους ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ και ο Ιμπραχίμ Καλίν, σύμβουλος και εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου.
    Φιντάν και Ακάρ στις επαφές που είχαν επικεντρώθηκαν στο συριακό ζήτημα, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και κυρίως στο ζήτημα της συνεργασίας των ΗΠΑ με τους Κούρδους του YPC στη Συρία. Δυστυχώς για την τουρκική διοίκηση, οι επαφές του Ακάρ και του Φιντάν δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς, όπως ανακοινώθηκε, οι ΗΠΑ πρόκειται να προμηθεύσουν με όπλα το ΥPC στο πλαίσιο ανακατάληψης της Ράκα από τους τζιχαντιστές του ISIS.
    Ο Καλίν και ο Μποζντάγ επικεντρώθηκαν στα πολιτικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το αίτημα έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ένα θέμα ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων των δυο πλευρών, το οποίο μάλιστα «ακουμπά» σε προσωπικό επίπεδο τον Ερντογάν.
Το ζήτημα αυτό είναι η σύλληψη, κράτηση και παραπομπή σε δίκη του Ριζά Ζαράμπ, καθώς και η πρόσφατη σύλληψη του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, γενικού διευθυντή της Χάλκμπανκ, της μεγαλύτερης τουρκικής κρατικής τράπεζας.
Ποιοι είναι αυτοί οι δύο;
    Ο 33χρονος Ριζά Ζαράμπ είναι Τουρκοϊρανός επιχειρηματίας, ο οποίος είχε μια αμύθητη περιουσία και... υψηλές γνωριμίες. Ήταν ιδιοκτήτης 20 σπιτιών, επτά γιοτ και ενός ιδιωτικού τζετ. Είχε παντρευτεί μια από τις μεγαλύτερες σούπερ σταρ της Τουρκίας, την Εμπρού Γκιουντές, ενώ στους φίλους του ανήκε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
    Τον Μάρτιο του 2016 ο Ζαράμπ συνελήφθη στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν, κατά δήλωσή του, επρόκειτο να επισκεφτεί με την οικογένειά του την Disneyland. Οι κατηγορίες για τις οποίες συνελήφθη ο Ζαράμπ ήταν η παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο προς το Ιράν και η συνακόλουθη συγκρότηση παράνομου δικτύου συναλλαγών για τη χρηματοδότηση της χώρας.
    Μέχρι τη στιγμή της σύλληψής του ο Ζαράμπ ήταν υπό την «προστασία» της τουρκικής κυβέρνησης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όταν έγινε γνωστή η είδηση της σύλληψής του, η τουρκική κυβέρνηση να υποστηρίξει πως οι ΗΠΑ έχουν κάποιον άλλον λόγο για τον οποίο διώκουν τον Ζαράμπ και πως θέλουν να πλήξουν ανθρώπους που ανήκουν στο περιβάλλον του Ερντογάν.
    Ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα είναι γενικός διευθυντής της τράπεζας Χάλκμπανκ. Η Χάλκμπανκ είναι η μεγαλύτερη τουρκική κρατική τράπεζα και στην ουσία ελέγχεται απόλυτα από το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου. Η τράπεζα είναι μέρος της οικονομικής πολιτικής που ασκεί η Τουρκία στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Η Χάλκμπανκ βρέθηκε στη δίνη του σκανδάλου δωροδοκίας του 2013, όταν και αρκετά μέλη της τέθηκαν σε αυστηρό έλεγχο για τα πεπραγμένα τους.
    Ο Ατίλα συνελήφθη στο αεροδρόμιο «JFK» της Νέας Υόρκης στις 27 Μαρτίου 2017 με την κατηγορία πως «βοήθησε τον Ζαράμπ να παρακάμψει τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν και να σταλούν με παράνομο τρόπο εκατομμύρια δολάρια μέσω παράνομων συναλλαγών».
Το σκάνδαλο δωροδοκίας
    Ένα δίκτυο παράνομων συναλλαγών που ανακαλύφθηκε τυχαία τον Ιανουάριο του 2013 και δημοσιοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2013 είναι ο λόγος που ο Ζαράμπ και ο Ατίλα βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
    Η αποκάλυψη του παράνομου δικτύου χρυσού και των κινήσεων των μελών που μετείχαν σε αυτό, αποτέλεσε πλήγμα και για την εικόνα που οικοδομούσε ο Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας. Το σκάνδαλο αυτό έδωσε την καλύτερη αφορμή στον Ερντογάν, ώστε να καταγγείλει τις πρακτικές του Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ήλεγχε μεγάλο μέρος των δικαστών και των αστυνομικών , - λέγοντας πως οι διώξεις που ασκήθηκαν ήταν ένα «πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης».
    Έτσι, λοιπόν, τον Δεκέμβριο του 2013 ο Ζαράμπ συνελήφθη μαζί με δεκάδες άλλους επιχειρηματίες με την κατηγορία της δημιουργίας παράνομου δικτύου για εμπόριο χρυσού με το Ιράν, καθώς και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Παράλληλα, ο Ζαράμπ κατηγορήθηκε πως δωροδόκησε υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης ακόμα και με χρήματα τοποθετημένα σε κουτιά... παπουτσιών για να διευκολύνει τη δράση του.
    Μεταξύ των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο δωροδοκίας ήταν και τέσσερις υπουργοί και στενοί σύμβουλοι του Ερντογάν: ο υπουργός Εσωτερικών Γκιουλέρ, ο υπουργός Οικονομίας Τσαλαγιάν, ο υπουργός Ανάπτυξης Μπαϊρακτάρ καθώς και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπαγίκ.
    Κατά τη διάρκεια των συλλήψεων στις 17 Δεκεμβρίου, γιοι των προαναφερθέντων υπουργών βρέθηκαν στο... κρατητήριο, ενώ τηλεφωνικές υποκλοπές που βγήκαν στη δημοσιότητα ενοχοποίησαν και τον Μπιλάλ Ερντογάν, γιο του Τούρκου προέδρου.
    Παράλληλα, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας στη χώρα, συνελήφθη και ο Σουλεϊμάν Ασλαν, διευθύνων σύμβουλος της Χάλκμπανκ.
    Ο Ερντογάν, που τότε ήταν πρωθυπουργός, μίλησε για «συνωμοσία». Λίγους μήνες αργότερα και ύστερα από έντονες παρεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη, οι διώξεις εναντίον των υπουργών -και του γιου του- αποσύρθηκαν και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Οι σχέσεις, όμως, του Ερντογάν με τον Ζαράμπ και τον Ατίλα παρέμεναν στενές και γι΄ αυτό ακριβώς ο Ερντογάν προσπαθεί να τους απαλλάξει από τη δίωξη που αντιμετωπίζουν στις ΗΠΑ.
    Ο Ερντογάν γνωρίζει πως αν ο Ζαράμπ και ο Ατίλα δώσουν περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία αναφορικά με τη συγκρότηση του παράνομου δικτύου, καθώς και για τις οικονομικές κινήσεις του στις αμερικανικές αρχές, τότε θα βγει προς τα έξω ένα άλλο του πρόσωπο, το οποίο πόρρω απέχει από τον ευσεβή μουσουλμάνο πολιτικό, ο οποίος... θυσιάζεται για τους πολίτες του.
    Την ίδια στιγμή τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν το έναυσμα για να ξεκινήσει ποινική δίωξη κατά του Ερντογάν στις ΗΠΑ αναφορικά με τη χρηματοδότηση του Ιράν κατά την περίοδο του αμερικανικού εμπάργκο.
    Επομένως, είναι λογικό οι δυο αυτές συλλήψεις να απασχολούν τον Τούρκο πρόεδρο, ενδεχομένως πολύ περισσότερο από το ζήτημα της έκδοσης του Γκιουλέν, και γι’ αυτό θέλει να εκδοθούν στην Τουρκία, όπου η υπόθεση θα κλείσει με γρήγορες διαδικασίες και «αναίμακτα» για τον ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου