Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Έκθεση ζωγραφικής για τη Γενοκτονία των Ποντίων διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο «Ρίζες»


Έκθεση ζωγραφικής για τη Γενοκτονία των Ποντίων διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο «Ρίζες»
https://thessbomb.blogspot.com
    Το δράμα του ξεριζωμού, θλιβερές στιγμές από τα τραγικά γεγονότα του Ποντιακού Ελληνισμού, αποτυπώνονται στους πίνακες ζωγραφικής της Σοφίας Αμπερίδου και της Λίας Ελευθεριάδου, έργα των οποίων θα παρουσιαστούν στα Εγκαίνια της Έκθεσης ζωγραφικής την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019 , στις 7:00 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ρίζες» (Κλεισούρας 10, Θεσσαλονίκη).
    Οι «
Ρίζες» διοργανώνουν την έκθεση στο πλαίσιο της Εβδομάδας Εκδηλώσεων, που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους κεμαλιστές και στα 353.000 αθώα θύματά της.
    Με τρόπο γλαφυρό, δίνοντας έμφαση στη λεπτομέρεια, οι δύο ζωγράφοι προσπαθούν με τα έργα τους να προκαλέσουν προβληματισμό και να στείλουν το μήνυμα ότι η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί ένα πραγματικό, τετελεσμένο ιστορικό γεγονός, για το οποίο οι απόγονοι των θυμάτων δε θα σταματήσουν να αγωνίζονται για τη διεθνή αναγνώρισή του.
    Η Έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει έως
14 Δεκεμβρίου.
Σύντομα βιογραφικά των δύο καλλιτεχνών
   
Η ζωγράφος, αγιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός Σοφία Αμπερίδου, σπούδασε Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ-Πάτρας κι έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με ειδικότητα στην Εφαρμοσμένη Θεολογία.
    Πραγματοποίησε ιδιωτικές σπουδές ζωγραφικής, αγιογραφίας, χαρακτικής και διακόσμησης. Τα έργα της είναι ανθρωποκεντρικά και εκφράζουν προσωπικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς.
    Εμπνέεται από τη βυζαντινή παράδοση, τη λαϊκή και λόγια ποίηση, καθώς και την ιστορία και τις παραδόσεις του ελληνικού λαού. Το μεγαλύτερο μέρος του εικαστικού έργου της είναι εμπνευσμένο και αφιερωμένο στον Ποντιακό Ελληνισμό.
    Παρουσίασε το έργο της σε 15 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε περισσότερες από 60 ομαδικές.
    Είναι μέλος του ΕΕΤΕ, του ΣΚΕΤΚΕ και του ΣΚΕΤΒΕ.
    Έλαβε μέρος σε Ελληνικά και Διεθνή φεστιβάλ τέχνης.

    Η ζωγράφος Λία Ελευθεριάδου γεννήθηκε στην Τιφλίδα της Γεωργίας.
    Σπούδασε στη Σχολή Ραδιοεπικοινωνιών - Ραδιομεταδόσεων του Πολυτεχνείου της Τιφλίδας (1977-1982) και στη συνέχεια στο τμήμα Ζωγραφικής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Τιφλίδας.
    Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της άρχισε την επαγγελματική της δραστηριότητα στην Γεωργία, όπου κυρίως συνεργάστηκε με την αυστριακό-γεωργιανή γκαλερί «Νταράμπα» λαμβάνοντας μέρος σε πολλές εκθέσεις.
    Το 1994 εκλέχθηκε μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών της Γεωργίας.
    Το 1995 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και από τότε ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος.
    Tο 1997 πήρε ενεργό μέρος στο Πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη-Πολιτιστική Πρωτεύουσα».
Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε 30 ατομικές και 68 ομαδικές εκθέσεις. Το 2004 δέχθηκε τιμητική βράβευση από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και το «Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ)» για την προσφορά της στον πολιτισμό και την τέχνη.
    Τα έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και σε γκαλερί στις παρακάτω χώρες: Γεωργία, Ελλάδα, Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, Ελβετία και αλλού.
    Από το 1997 διδάσκει ζωγραφική και ταπισερί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου