Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Η ΝΕΚΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΕΡΕΥΕΙ.


Η ΝΕΚΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΕΡΕΥΕΙ.
Το έστειλε ο Γιώργος Φωτόπουλος
    Το δυνατό φως του ήλιου αντανακλάται πάνω στην επιφάνεια της Νεκράς Θάλασσας. Οι παραλίες στις ακτές της Ιορδανίας αποτελούν ατραξιόν για τουρίστες. Για πόσο ακόμη όμως; «Κάθε χρόνο η στάθμη του νερού πέφτει κατά ένα μέτρο» αναφέρει ο Μοχάμεντ, κάτοικος της περιοχής. Ο ίδιος μαζί με τον πατέρα και τα αδέρφια του διατηρούν ξενοδοχείο στη Νεκρά Θάλασσα. Όπως λένε κάποτε το νερό εδώ ήταν άφθονο, έφθανε μέχρι τους πρόποδες του κοντινού βουνού, πλέον όχι. «Ο πατέρας μου θυμάται ότι κάποτε Νεκρά Θάλασσα κάλυπτε αυτόν τον δρόμο. Τα τελευταία είκοσι χρόνια η στάθμη της έχει υποχωρήσει κατά τριάντα μέτρα», προσθέτει ο Μοχάμεντ. Πράγματι, σε πολλά σημεία μπορεί κανείς σήμερα να αντιληφθεί ότι εκεί κάποτε υπήρχε νερό. Πλέον τα σημεία αυτά μοιάζουν με την επιφάνεια της Σελήνης. Σύμφωνα με υπολογισμούς εάν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα, η Νεκρά Θάλασσα ενδέχεται να περάσει στην ιστορία μέχρι το 2050. Ίσως απομείνουν μόνο κάποια υπολείμματα της λίμνης αυτής, το βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε χλωριούχο νάτριο.
Μια λίμνη με σπουδαία ιστορία αργοπεθαίνει
    Εδώ και πολλούς αιώνες η Νεκρά Θάλασσα κατέχει ειδική θέση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πέρα από τις βιβλικές τις καταβολές πάντα λειτουργούσε σαν φυσικό σύνορο αλλά και σημείο επαφής διαφορετικών λαών, πολιτισμών, θρησκευτικών παραδόσεων. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια κυριολεκτικά αργοπεθαίνει. Εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης υδάτινων πόρων σε Ισραήλ και Ιορδανία τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί σημαντικά. Πάνω από το 90% του νερού της εκτρέπεται και μόλις ένα ελάχιστο ποσοστό παραμένει στη λίμνη, αναφέρει ο Κρίστοφ Κότμαϊερ, καθηγητής Μετεωρολογίας από το Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης. Ο ίδιος είναι επικεφαλής ενός ερευνητικού προγράμματος στη Νεκρά Θάλασσα της Eταιρείας Helmholz. «Η εξάτμιση του υδάτινου συστήματος είναι πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα η λίμνη διαρκώς να συρρικνώνεται», συμπληρώνει ο Γερμανός καθηγητής.
    Τις δραματικές συνέπειες της μείωσης των αλμυρών υδάτινων πόρων της Νεκράς Θάλασσας υπογραμμίζει και ο Ιορδανός περιβαλλοντικός ακτιβιστής Ραούφ Ντ' Aμπάς. Ο ίδιος επισημαίνει μάλιστα ότι η υποχώρηση της στάθμης της Νεκράς Θάλασσας επηρεάζει και τις ποσότητες υπόγειων υδάτων αλλά και τις ποσότητες γλυκού νερού στην περιοχή του Ιορδάνη ποταμού. Επίσης, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, η υποβάθμιση των αποθεμάτων σε νερό στην ευρύτερη περιοχή επιφέρει και παράπλευρες απώλειες: αποκόλληση εδαφών, καταστροφή γεωργικών εκτάσεων, αλλά και απορρύθμιση της θερμοκρασίας. «Η Νεκρά Θάλασσα λειτουργεί σαν ρυθμιστής της θερμοκρασίας και επηρεάζει τις κλιματικές συνθήκες στην περιοχή», σημειώνει ο Ραούφ Ντ' Aμπάς.
Κοινό έργο Ioρδανίας-Ισραήλ για τη διάσωση της Νεκράς Θάλασσας
    Η κατάσταση πλέον στην περιοχή είναι κρίσιμη και δεν χωρούν άλλες αναβολές για τη λήψη μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ένα φιλόδοξο σχέδιο Ισραήλ-Ioρδανίας με στόχο τη διάσωση της Νεκράς Θάλασσας. Στόχος του έργου αυτού είναι η μεταφορά υδάτινων πόρων από την Ερυθρά στη Νεκρά Θάλασσα μέσω ειδικών αγωγών που θα εκτείνονται σε μια απόσταση 180 χλμ. Η Ερυθρά Θάλασσα εδώ και χρόνια μέσω ενός εξελιγμένου συστήματος αφαλάτωσης τροφοδοτεί με νερό περιοχές του βόρειου Ισραήλ αλλά και τμήματα της Παλαιστίνης. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, το νερό που περισσεύει από τις διαδικασίες αφαλάτωσης θα μπορούσε μελλοντικά να μεταφερθεί μέσω του συστήματος αγωγών στη Νεκρά Θάλασσα προκειμένου να συμβάλει στη διατήρηση των υδάτικων πόρων της στα κανονικά τους επίπεδα. Ωστόσο, υπάρχουν και αντιρρήσεις απέναντι σε αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο. Ειδικοί αλλά και ακτιβιστές εναντιώνονται επειδή θεωρούν ότι η ανάμείξη του νερού της Ερυθράς Θάλασσας με αυτό της Νεκράς ενδέχεται να μην πετύχει, λόγω της διαφορετικής περιεκτικότητάς τους σε άλατα αλλά και εξαιτίας των διαφορετικών θερμοκρασιών που έχουν οι υδάτινοι πόροι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου