Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Δρίτσας: Σχέδιο επιβράδυνσης μεταφοράς λαθρομεταναστών από τα νησιά -Από σήμερα και για το Σαββατοκύριακο.ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Δρίτσας: Σχέδιο επιβράδυνσης μεταφοράς λαθρομεταναστών από τα νησιά -Από σήμερα και για το Σαββατοκύριακο.
Όλα προσωρινά γίνονται στην Ελλάδα…
‘’Χάσανε την μπάλα’’ κυριολεκτικά.
Σε τελική ανάλυση, είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν ακόμα και μιά βάρκα !
    Το νέο σχέδιο εγκλωβισμού των λαθρομεταναστών στα νησιά επιβεβίωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας
    Μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για «σχέδιο επιβράδυνσης των μεταναστών» από τα νησιά από σήμερα και για το Σαββατοκύριακο. Διευκρίνισε, όμως, πως αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι τα πλοία δεν θα αναχωρούν από όλα τα νησιά, εξηγώντας ότι αν σε κάποιο νησί υπάρχει πολύς κόσμος τότε τα πλοία δεν θα ξεκινούν για τον Πειραιά, αλλά σε αντίθετη περίπτωση θα πραγματοποιούν κανονικά το δρομολόγιό τους 
και υπογράμμισε: Δεν θα δημιουργήσουμε μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση στα νησιά. Πρόκειται για ένα εντελώς προσωρινό μέτρο.
    Στόχος, όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής λαθρομεταναστών στην Αττική και σε άλλα σημειά της χώρας.
    Αυτό το σχέδιο για τα νησιά, κυρίως για Λέσβο, Χίο και Σάμο, έχει δύο εκκινήσεις, επισήμανε ο κ. Δρίτσας. Η μία είναι, οι εταιρίες να μην εξαντλούν τη δυναμικότητα μεταφοράς και η δεύτερη τα τρία διαθέσιμα πλοία -ένα στη Μυτιλήνη, ένα στη Χίο και ένα στη Σάμο- να λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία για τους λαθρομετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά
    Οι πληροφορίες ανέφεραν την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση έδωσε απευθείας εντολή στις ναυτιλιακές εταιρείες να περιορίσουν κατά το ήμισυ τη χωρητικότητα των πλοίων που κάνουν τα δρομολόγια από τα νησιά του Αιγαίου προς τον Πειραιά.
    Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα πλοία από τα Δωδεκάνησα, που κάνουν τακτικά δρομολόγια προς το λιμάνι του Πειραιά, δύο φορές την εβδομάδα, μεταφέροντας έκαστο (π.χ. το Blue Star) 1.900 επιβάτες, υποχρεούνται να αλλάξουν το πρωτόκολλό τους και να μεταφέρουν μόλις 950.
    Στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης, σύμφωνα με το lesvosreport.gr, ακυρώθηκε το δρομολόγιο του «Tera jet», που επρόκειτο ν' αναχωρήσει το βράδυ της Πέμπτης από Μυτιλήνη για Πειραιά
    Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης έχει ήδη προκαλέσει ένταση σε πολλά νησιά -κυρίως σε όσα έχουν hotspots-, καθώς λαθρομετανάστες συνωστίζονται στα λιμάνια, αδυνατώντας να κατανοήσουν για ποιο λόγο τα πλοία δεν «φορτώνουν» ακόμα περισσότερους εξ αυτών, και γεμίζουν μόνο κατά το ήμισυ.
    Έτσι, το πρόβλημα μεταφέρεται και πάλι στα νησιά, όπως π.χ. η Κως και η Λέσβος, που «βουλιάζουν» από λαθρομετανάστες, μολονότι οι ίδιοι οι αλλοδαποί είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα παραμένουν στα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης για περισσότερες από 48 ώρες.
    Με δεδομένο ότι, για παράδειγμα, από τα Δωδεκάνησα τα τακτικά δρομολόγια είναι δύο φορές την εβδομάδα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο κίνδυνος είναι να προκληθεί ένα χάος άνευ προηγουμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου