Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

9.Παράνομη και πραξικοπηματική η απόφαση…



9.Παράνομη και πραξικοπηματική η απόφαση…
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ και ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
Τηλέφωνο:           2313 313125, -6, -7                                                                            Συκιές, 21 Απριλίου 2015
Fax:                       2310 629185                                                       
gt.sykies@n3.syzefxis.gov.gr                                                                                                                   ett.sykies@n3.syzefxis.gov.gr
 «Παράνομη και πραξικοπηματική η απόφαση…»
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών για τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων και αποθεματικών των δήμων

Την άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης «υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος», ζητά με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης Συκεών.
Όπως τονίζεται στο ψήφισμα, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ., πρόκειται για μια «αιφνιδιαστική, απαράδεκτη και στερούμενης κάθε νομιμότητας και νομιμοποίησης προσπάθεια της Κυβέρνησης να δεσμεύσει ταμειακά διαθέσιμα». Ταυτόχρονα, αποτελεί «πραξικοπηματική ενέργεια, αντίθετη στο Σύνταγμα, στην Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία και τους θεσμούς, που παραπέμπει σε άλλες εποχές, σε άλλα καθεστώτα, και δυστυχώς μας θυμίζει κάποιον άλλον Απρίλιο».
«Περάσαμε πολλές δυσκολίες, γνωρίσαμε τραγικά λάθος επιλογές υπουργών και κυβερνήσεων, αλλά τέτοια κατάσταση δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ», τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Όπως είπε, «οι διοικήσεις των δήμων δεν διορίζονται από το κράτος. Είναι ο μόνος φορέας εκτός του Κοινοβουλίου που έχει αιρετή διοίκηση, με καθολική ψηφοφορία από το λαό, έχοντας πασχίσει ώστε η Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει συνταγματική κατοχύρωση και διοικητική αυτοτέλεια».
«Κατανοούμε όσο κανείς άλλος τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, διότι, ούτως ή άλλως, η Αυτοδιοίκηση ήταν και είναι ο φορέας που σηκώνει στις πλάτες της το μεγαλύτερο βάρος των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης», ανέφερε ο Σ.Δανιηλίδης μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Νιώθω παράπονο και αγανάκτηση γιατί διαπιστώνω για άλλη μία φορά ότι την πληρώνουν πάλι οι νοικοκυρεμένοι δήμοι, όσοι έκαναν χρηστή διαχείριση και μπορούν με τα οικονομικά τους αποθέματα να λειτουργούν δημοτικά δίκτυα κρίσιμων κοινωνικών δομών και να χτίζουν έργα για τους πολίτες. Τα διαθέσιμα του δήμου μας δεν είναι λεφτά του κράτους, δεν προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, αλλά από την προσεκτική διαχείριση, την οικονομία μας, την εφαρμογή των νόμων και την είσπραξη προστίμων -περιπτώσεις για τις οποίες δεν χαρίζουμε ούτε ένα ευρώ-, προέρχονται από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Λυπάμαι γιατί όταν πριν από έναν μήνα είχαμε εκφράσει φόβους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η κυβέρνηση, με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, αλλά και με κατευθυνόμενες αναρτήσεις και δημοσιεύματα, έσπευσε να με διαψεύσει και να με χαρακτηρίσει ‘‘εγκάθετο’’ και ‘‘κατευθυνόμενο’’. Δυστυχώς, επαληθεύτηκα».
Το ψήφισμα
Αναλυτικά το ψήφισμα που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών έχει ως εξής:
 «Με την αιφνίδια, αυθαίρετη, στερούμενης κάθε νομιμότητας και νομιμοποίησης, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με θέμα “Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος”, υποχρεούνται οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύον “Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης” που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας. 
»Πρόκειται για μία όλως αιφνιδιαστική, απαράδεκτη και στερούμενης κάθε νομιμότητας και νομιμοποίησης προσπάθεια της Κυβέρνησης να δεσμεύσει ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ Α΄ βαθμού.
»Πρόκειται για μία πράξη που αντίκειται στο άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος που προβλέπει και διασφαλίζει τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και την επάρκεια των πόρων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
»Πρόκειται για μία πράξη αντίθετη στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας (Ε.Χ.Τ.Α.) που στο άρθρο 9 (Ν. 1850/89) προβλέπει το δικαίωμα των ΟΤΑ, στο πλαίσιο της εθνικής οικονομικής πολιτικής, σε επαρκείς ίδιους πόρους, τους οποίους μπορούν να διαθέτουν ελεύθερα κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.
»Πρόκειται για μία πραξικοπηματική ενέργεια, αντίθετη στο Σύνταγμα, στην Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία και τους θεσμούς, που παραπέμπει σε άλλες εποχές, σε άλλα καθεστώτα, και δυστυχώς μας θυμίζει κάποιον άλλον Απρίλιο.
»Με δεδομένα όλα αυτά, κατά πλειοψηφία τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών:
· Καταδικάζουμε ως άκρως αντισυνταγματική, αντικείμενη στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αυθαίρετη και καταχρηστική την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
· Καταδικάζουμε την πραξικοπηματική τακτική της Κυβέρνησης
· Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου
· Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να σεβαστούν το Σύνταγμα και τους Νόμους και να ανακαλέσουν άμεσα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
· Καλούμε τη Βουλή των Ελλήνων να μην κυρώσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να καταδικάσει τη λήψη της
· Καλούμε τον Δήμαρχο και τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες να μην προβούν σε οποιαδήποτε μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι να αποφανθεί οριστικά η Δικαιοσύνη.
· Εξουσιοδοτούμε τον Δήμαρχο να προβεί σε οποιαδήποτε δικαστική ενέργεια και σε οποιαδήποτε δικαστική δαπάνη απαιτηθεί στα κρατικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια».
ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΠΡΟΒΟΛΗ, ΜΕΤΑΔΟΣΗ, ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου