Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

2.Επικίνδυνα τα γυαλιά διαβάσματος που γέμισαν την αγορά της Θεσσαλονίκης



2.Επικίνδυνα τα γυαλιά διαβάσματος που γέμισαν την αγορά της Θεσσαλονίκης
Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη
    Τα ακριβά γυαλιά μυωπίας ή περσβυωπίας που αγόραζαν οι Θεσσαλονικείς ανήκουν στο παρελθόν, καθώς όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που, προκειμένου να κάνουν οικονομία, αγοράζουν τα έτοιμα γυαλιά "διαβάσματος" που έχουν γεμίσει λαϊκές αγορές, φαρμακεία και καταστήματα της Θεσσαλονίκης.
    Εμείς κάναμε μια βόλτα στο Καπάνι, την κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης και βρήκαμε πλανόδιους μικροπωλητές που πωλούν την "πραμάτεια" τους στους περαστικούς. Πλήθος κόσμου, ιδιαίτερα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που περνούσαν από το σημείο, σταματούσαν για να δουν τις τιμές ή ακόμα και να αγοράσουν, αγνοώντας τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τα φαινομενικά "αθώα" και φτηνά γυαλιά διαβάσματος. Οι τιμές των πλανόδιων κυμαίνονται από 1 έως 2 ευρώ, ενώ στα φαρμακεία φτάνουν τα 7 ευρώ.
Οι κίνδυνοι
    Η Ντέπυ Σερλή, οπτικός που διαθέτει κατάστημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μίλησε στο seleo για τους κινδύνους που επιφυλάσσουν αυτά τα γυαλιά για τα μάτια σας. "Καταρχήν δεν έχουν κέντρα. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική απόσταση ανάμεσα στις κόρες των ματιών του και έτσι όταν διαβάζει με αυτά τα γυαλιά που δεν έχουν οπτικά κέντρα, το μάτι δεν έστιάζει καλά με αποτέλεσμα να κουράζεται περισσότερο.  Ένα άλλο αρνητικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι δεν είναι φτιαγμένα από κρύσταλλο ή από οργανικό φακό αλλά από μία ζελατίνη κατασκευασμένη στην Κίνα που περιέχει στάνταρ βαθμούς περσβυωπίας.
    Οι βαθμοί που έχουν είναι ίδιοι και για τα δύο μάτια, γεγονός που δεν βοηθά καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν διαφορετικούς βαθμούς στο κάθε μάτι. Έτσι το οπτικό νεύρο κουράζεται με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αυξηθεί η πρεσβυωπία". Έτσι, λοιπόν, αυτά τα γυαλιά μπορεί να είναι φτηνά για την τσέπη σας αλλά αποδεικνύονται ιδιαίτερα "ακριβά" για τα μάτια σας. Και μην πιστέψετε πως αυτά που πωλούνται στα φαρμακεία έχουν κάποια διαφορά από αυτά των πλανόδιων.
Αφού είναι επικίνδυνα πως πωλούνται ελεύθερα στα φαρμακεία;
    "Τα γυαλιά που πωλούνται στα φαρμακεία είναι τα ίδια με αυτά που πωλούν οι πλανόδιοι πωλητές στις διάφορες αγορές της πόλης. Δυστυχώς υπάρχει νομοθεσία που ψηφίστηκε τα τελευταία χρόνια, η οποία επιτρέπει στα φαρμακεία να πωλούν έτοιμα γυαλιά διαβάσματος", προσθέτει κλείνοντας η κ. Σερλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου