Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

8.Το οργισμένο τηλεφώνημα του Αντώνη Σαμαρά στην Κριστίν Λαγκάρντ

8.Το οργισμένο τηλεφώνημα του Αντώνη Σαμαρά στην Κριστίν Λαγκάρντ
Το «χαρτί» Τσίπρας και η κόκκινη γραμμή για νέα μέτρα 
Από Newsit.gr
    Με κάθε ευκαιρία και σε κάθε τόνο, η κυβέρνηση φροντίζει να επαναλαμβάνει ότι θέμα λήψης νέων μέτρων δεν υπάρχει. Την κόκκινη γραμμή τραβάει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, που σε συνέντευξή του στο Έθνος στέλνει μήνυμα προς Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον πως «δεν εκβιάζουμε, ούτε εκβιαζόμαστε».
    Αυτό είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και στο οργισμένο τηλεφώνημα που έκανε τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στις 9 Οκτωβρίου, όταν έφτασε στα χέρια του, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία ανέφερε πως απαιτούνται επιπλέον μέτρα ύψους 6,6 δισ. ευρώ.
    Τότε, όπως γράφει σήμερα το Έθνος της Κυριακής, σήκωσε το ακουστικό και τηλεφώνησε στα κεντρικά του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Ζήτησε να μιλήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά εκείνη βρισκόταν σε σύσκεψη ενόψει της Συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
    Μετά από λίγο, η Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά στο κινητό του.
    Η συζήτηση που ακολούθησε έγινε μεν σε φιλικό τόνο, γράφει το Έθνος, αλλά τα παράπονα του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν έντονα.
    «Η εικόνα της Ελλάδας που παρουσιάζουν στην έκθεση η συνεργάτες σου δεν αντιπροσωπεύει τα αποτελέσματα της χώρας και του ελληνικού λαού. Οι επιτυχίες του λαού μας, για τις οποίες χύσαμε αίμα, καταχωνιάζονται μέσα στην έκθεση, δεν προβάλλονται», είπε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός.
     «Αντίθετα, το Ταμείο υποστηρίζει ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα και αυτό δεν είναι αλήθεια», συνέχισε και ξεκαθάρισε στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν αποδέχεται τα μέτρα που ζητά το Ταμείο. Ζήτησε μάλιστα επανόρθωση, την οποία –σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- η Κριστίν Λαγκάρντ αποδέχτηκε.
    Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τη συμφωνία πως αν η Ελλάδα εμφάνιζε πλεόνασμα, δε θα της ζητούσαν νέα μέτρα. Και αυτό, όπως είπε, επετεύχθη.
    Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έκρυψε ότι αδυνατεί να λάβει νέα μέτρα και προέβαλε ως επιχείρημα το γεγονός πως δύσκολα ένα νέο πακέτο θα περάσει από τη Βουλή και ενδεχομένως να απειληθεί με κατάρρευση η κυβέρνησή του. Και αυτό δεν το θέλει κανείς από τους δανειστές.
    Το ενδεχόμενο των εκλογών είναι κάτι που συζητείται στο Μαξίμου τον τελευταίο καιρό. Σύμφωνα με τη Real News, ο Αντώνης Σαμαράς προτίθεται να «παίξει» και το... χαρτί Τσίπρας.
    Γνωρίζει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι οι δανειστές δε θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο να γίνει εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό το χρησιμοποιεί σε όλες τις συναντήσεις τον τελευταίο καιρό. Όπως γράφει η εφημερίδα, το έκανε με τη Άνγκελα ΜέρκελΧιτλερμέρκελ, με τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Γκεριγκσόιμπλε και με την Κριστίν Λαγκάρντ.
    «Η πιθανή αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης θα ανοίξει δρόμο για την έλευση της αντιπολίτευσης στην εξουσία», συνηθίζει να λέει σύμφωνα με τη Real News.
    Πηγή του ΔΝΤ, την οποία επικαλείται το Έθνος της Κυριακής, ανέφερε ότι το Ταμείο «δεν πιέζει για περισσότερα μέτρα αυτή τη στιγμή». Αν όμως η Αθήνα πρέπει να επιτύχει πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014, οι αξιωματούχοι του Ταμείου πιστεύουν πως «αυτό δε μπορεί να γίνει χωρίς μέτρα».
    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πηγή από το ΔΝΤ εκτίμησε ότι «θα απαιτηθούν στοχευμένα μέτρα αλλά και κάποια διαρθρωτικά, ενώ θα αποφευχθούν τα οριζόντια μέτρα και η μείωση μισθών και συντάξεων.
    Όχι στα νέα μέτρα επιμένει ο πρωθυπουργός και σύμφωνα με το Έθνος, χαρακτηριστική των προθέσεών του είναι η φράση του σε συνομιλία που είχε με τους συνεργάτες του.
    «Για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων. Η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και αυτό αναμένει από τους εταίρους της. Δεν εκβιαζόμαστε, ούτε εκβιάζουμε. Δικαιούμαστε λύση σε ό,τι αφορά το χρέος, άμεσα, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο» είπε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με το δημοσίευμα.
    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να «παίξει» το «χαρτί» της πολιτικής διαπραγμάτευσης, στην περίπτωση που οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμείνουν στις απαιτήσεις τους για την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου, το οποίο πιθανόν να συνοδεύεται από νέα μέτρα.
    Όπως είπε στην εφημερίδα τακτικός συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να μεταβεί στο Βερολίνο, αμέσως μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση και να θέσει το σύνολο των θεμάτων στην καγκελάριο ΜέρκελΧιτλερμέρκελ,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου