Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

3.Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι τα playmobil σας κύριοι…

3.Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι τα playmobil σας κύριοι… 
του Δημήτρη Τσιριγώτη – Φυσικού
alfavita.gr
Διαθεσιμότητα, κινητικότητα, αξιολόγηση, εθελούσια αποχώρηση, εξορθολογισμός, οργανική θέση για όλους, νέο Λύκειο ,νοικοκύρεμα, ανάπτυξη. Πραγματικά όμορφες λέξεις. Λέξεις όμως που έχουν χάσει το πραγματικό τους νόημα .
    Λέξεις ωραίες βιτρίνες, γλυκόλογα με τα οποία ξεκινάει πάντα ένας βιαστής, λέξεις παγίδες, γλυκιά νάρκωση  για να μην πονέσει ο ακρωτηριασμός, λίγη ζάχαρη στην άκρη του κουταλιού για να καταπιείς το φαρμάκι, μάσκες προσώπων που θα τρόμαζαν αλλιώς. Tα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.
 «ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ»
Πίσω από τις λέξεις : «Αν χρειαστεί να σε απολύσω θα σε προετοιμάσω πρώτα, μη μου πάθεις και τίποτα. Θα σε στείλω διακοπές πρώτα ,όλα πληρωμένα. Και θα πάρω και τα εύσημα του αρχηγού για τη ¨συνεισφορά¨ μου.»
Ψέματα που λέω στον εαυτό μου : «Μου δίνετε μια ελπίδα ότι μπορεί να τη γλυτώσω και έτσι  δεν θα μου έρθει απότομα. Δείχνει πραγματικά τους καλούς σας τρόπους .Άλλος στη θέση σας θα μου ανακοίνωνε ¨μαχαίρι¨ το μοιραίο ενώ εσείς θα με βάλετε πρώτα να καθίσω».
Προτεινόμενη έκφραση για να την αντικαταστήσει : «Απόλυση με αναισθητικό»
 «ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ» (mobility)
Πίσω από τις λέξεις : «Εγώ ξέρω καλύτερα τι σου ταιριάζει, όχι εσύ που το επέλεξες. θα σε πάω από δω, θα σε πάω από εκεί και θα σου βρω  κάτι άλλο που να σου ταιριάζει γάντι. Αν όχι τότε  θα αναγκαστώ σε απολύσω. Δεν θα μπορείς όμως να πεις ότι δεν προσπάθησα να σε σώσω».
Ψέματα που λέω στον εαυτό μου : «Με τιμά, πραγματικά, το γεγονός ότι με βλέπετε σαν το απόλυτο εργαλείο για  τη μηχανή σας και ότι ψάχνεται το καλύτερο για μένα. Αυτή η παιχνιδιάρικη διάθεσή σας με κάνει να αισθάνομαι ότι είμαι ένα κινητικό playmobil  στα ευέλικτα χέρια σας».
Προτεινόμενη έκφραση για να τις αντικαταστήσει: «κινητικότητα» με τη λέξη «κυνικότητα» και «mobility» με τη λέξη «play-mobility».
 «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»
Πίσω από τις λέξεις : «Αν είσαι καλό και υπάκουο παιδάκι και κάνεις τη δουλίτσα σου ,θα πάρεις καλό βαθμό και θα τη γλυτώσεις την απόλυση».
Ψέματα που λέω στον εαυτό μου : «Δεν φοβάμαι γιατί πιστεύω στην αξία μου και είμαι διατεθειμένος να κάνω ότι μου ζητήσετε. Εξάλλου θα είμαι διαβασμένος όταν θα έρθει η ώρα. Οι ανάξιοι και οι ατίθασοι πρέπει να τρέμουν, όχι εγώ».
Προτεινόμενη έκφραση για να την αντικαταστήσει: «αναξιολόγηση».
 «ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ»
Πίσω από τις λέξεις : «Θες να πεθάνεις μόνος σου ή να σε σκοτώσω; Θες να σε απολύσω εγώ ή να απολυθείς μόνος σου; Αν με γλιτώσεις από το κόπο έχει και δωράκι
Ψέματα που λέω στον εαυτό μου : «Είναι για μένα θέμα αξιοπρέπειας να αποχωρώ γιατί θα το θέλω εγώ όταν ακόμα μεσουρανώ και όχι αναγκαστικά γιατί μου το επιβάλλουν, όταν θα έχω ξεπέσει».
Προτεινόμενη έκφραση για να την αντικαταστήσει: «Εντεταλμένη απόσυρση»
 «ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ»
Πίσω από τις λέξεις : «Πρώτα θα σε βγάλω πλεονάζοντα με το έτσι θέλω και μετά θα σε μετακινήσω κάπου που δεν θα μπορείς να πας ώστε να παραιτηθείς από μόνος σου
Ψέματα που λέω στον εαυτό μου : «Έχω μάθει τόσα χρόνια να μη δένομαι με τους τόπους , με τους ανθρώπους , να είμαι αέρας που περνά , πέτρα που κυλάει και δεν χορταριάζει και δεν έχω πλέον και οικογένεια που με κράταγε κάτω σα βαρίδι».
Προτεινόμενη έκφραση για να την αντικαταστήσει: «παραλογισμός»
 «ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»
Πίσω από τις λέξεις : «Θα σου δώσω μια μόνιμη θέση για να μπορώ καταργώντας τη να σε απολύω. Να μπορώ να σε βρίσκω εύκολα ,να μην σε ψάχνω από εδώ και από εκεί
Ψέματα που λέω στον εαυτό μου : «Το δεύτερο μεγαλύτερο μου όνειρο ,μετά το διορισμό στο δημόσιο , αυτό της απόκτησης οργανικής θέσης γίνεται πραγματικότητα. Σας είμαι μόνιμα υποχρεωμένος για τη θέση που θα είμαι χρεωμένος. Πάντα ήμουν της άποψης ότι το ¨ουδέν προσωρινότερο του μονίμου¨ είναι το σωστό και όχι το ανάποδο που λέει το ρητό».
Προτεινόμενη έκφραση για να την αντικαταστήσει: «Υπό κατάργηση θέση για όλους»
 «ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ»
Πίσω από τις λέξεις : «Είναι το σχολείο της Μαθητείας και της Αριστείας ,για Παιδεία ούτε κουβέντα. Ένα σχολείο φόβητρο που θα ωθεί τα πιο πολλά παιδιά στην ιδιωτική κατάρτιση και τα υπόλοιπα στο ανέβασμα ενός σύγχρονου Γολγοθά σπαρμένο με εξετάσεις και illustration project»
Ψέματα που λέω στον εαυτό μου : «Η χώρα χρειάζεται πολλά εργατικά χέρια για να έχουμε πραγματική ανάπτυξη. Επίσης είναι το καίριο πλήγμα στη παραπαιδεία .Ήδη οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές. Ενώ στα Λύκεια η προσέλευση των μαθητών στα μαθήματα κατεύθυνσης είναι φέτος 30 παιδιά ανά τμήμα , στα φροντιστήρια με το ζόρι φτιάχνουν τμήματα των 5-6 ατόμων το πολύ».
Προτεινόμενη έκφραση για να την αντικαταστήσει: «Αγοραίο Λύκειο»
«ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ»
Πίσω από τις λέξεις : «Έχω ντυθεί ¨Ψαλιδοχέρης¨  και κουρεύω οτιδήποτε προεξέχει (αφού πρώτα το ζουλήξω ή το τεντώσω ώστε να προεξέχει σίγουρα) αρκεί να βγαίνουν τα λογιστικά .Στοιβάζω, αυξάνω το ωράριο εργασίας σου και θα σε μοιράζω σε 5 σχολεία για να το συμπληρώνεις, κλείνω σχολεία  και  αν  μου γκρινιάζεις θα το λάβω υπόψη μου στην αξιολόγησή σου. Α ναι, και κάτι φρέσκο, θα σε πληρώνω μόνο τις ώρες που δουλεύεις (γιατί νομίζεις ότι σου έφτιαξα κοτζάμ παρουσιολόγιο».
Ψέματα που λέω στον εαυτό μου : «Πάντα ήθελα να νοικοκυρευτώ και να μπω σε μια σειρά αφού μια ζωή ήμουν χύμα, σκορποχώρι , λάτρης της αταξίας και του χάους. Πάντα ήθελα να έλθει κάποιος να με στρώσει».
Προτεινόμενη έκφραση για να την αντικαταστήσει : « Κούρεμα»
 «ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Πίσω από τις λέξεις : «Εκεί που εσύ βλέπεις δάση εγώ βλέπω κτίρια. Εκεί που εσύ βλέπεις καθαρό αέρα εγώ βλέπω καμινάδες. Εκεί που εσύ βλέπεις δουλειά εγώ βλέπω δουλεία. Εκεί που εσύ βλέπεις γη , νερό , πόρους εγώ βλέπω χειραψίες για το deal που έκλεισε. Εκεί που εσύ βλέπεις Ελλάδα εγώ βλέπω ταμπέλα ¨πωλείται¨ και μεσιτικά».
Ψέματα που λέω στον εαυτό μου : «Η ανάπτυξη μόνο μπορεί να φέρει την ευημερία γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ελκυστικοί για τους υποψήφιους επενδυτές. Ναι λοιπόν θα είμαι και εγώ φθηνός και υπάκουος αρκεί να βγάλω και εγώ κάτι».
Προτεινόμενη έκφραση για να την αντικαταστήσει: «Ξεπούλημα»
ΥΓ. Κύριοι, κρίμα που δηλώνετε και οπαδοί της οικονομίας και της διαφάνειας. Χρειαστήκατε 9 όμορφες λέξεις για να καμουφλάρετε αυτό που λαχταράτε :
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου