Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

4.Ταραχή στην κυβέρνηση για τις νέες περικοπές στις συντάξεις

4.Ταραχή στην κυβέρνηση για τις νέες περικοπές στις συντάξεις 
Κωστής Πλάντζος
    Αλλαγές δρομολογούνται σε επικουρικές και εφάπαξ αλλά… τα Ταμεία είναι «μείον»
    Στην κλίνη του Προκρούστη μπαίνουν, εκτός από τις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ, και οι κύριες συντάξεις, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των καθ’ ύλην αρμοδίων υπουργών.
    Μολονότι ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και ο υπουργός Εργασίας όπως και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διαβεβαίωναν πως δε σχεδιάζονται αλλαγές στις κύριες συντάξεις -κάτι που αποτελεί και κυβερνητική δέσμευση- στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης βρίσκονται περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που δίδονται με προνομιακούς όρους και κατά παρέκκλιση των γενικών διατάξεων, στις οποίες το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να κλείσει τα «παράθυρα» που επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
    Πέραν των όποιων αλλαγών σχεδιάζονται όμως, για όσους θα βγουν στη σύνταξη από το 2014 και μετά θα ισχύσουν και περικοπές που έχουν ήδη κυρωθεί με νόμους σε επικουρικές και εφάπαξ. Τη σχετική… διαβεβαίωση έδωσε με δηλώσεις του Βουλή και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, λέγοντας: «καμία μείωση των συντάξεων δεν πρόκειται να επέλθει πέραν των όσων έχουμε συμφωνήσει και ψηφίσει ως Βουλή και έχουμε συμφωνήσει ως χώρα», θέλοντας να υπογραμμίσει πως δε θίγονται οι κύριες συντάξεις.
    Στο θέμα χρειάστηκε να παρέμβει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για «φήμες» που αναστατώνουν χωρίς λόγο τον κόσμο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι την πολιτική της κυβέρνησης την καθορίζει ο ίδιος με τον Πρωθυπουργό, αφήνοντας ακάλυπτο τον υπουργό Οικονομικών για τις δηλώσεις του που τροφοδότησαν το ζήτημα, σε ομιλία του στο συνέδριο του ΣΕΤΕ την Δευτέρα: «Συνεχώς μιλάμε για κάποια φορολογικά μέτρα, για κάποια ασφαλιστικά μέτρα, για μια αβεβαιότητα, συνεχώς καλούμαι να σχολιάσω φήμες, εμείς όμως καθορίζουμε την πολιτική της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ.Βενιζέλος σχετικά.
    Από την άλλη, και ο κ. Βρούτσης εστιάζει τις νέες ρυθμίσεις στα ταμεία που δίνουν εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις, αλλά θα δεσμεύονται από ρήτρες μηδενικών ελλειμμάτων.
Τι σημαίνει αυτό;
    Ότι επίκεινται περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, βάσει μαθηματικού τύπου, η εφαρμογή του οποίου θα ξεκινήσει από 1-1-14 για το εφάπαξ και από 1-6-14 για τις επικουρικές συντάξεις και θα οδηγεί σε περικοπές που μπορεί να φτάσουν έως και το 30%, για να μην δημιουργούνται στο εξής νέα ελλείμματα.    Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι υπάρχουν συνταξιούχοι που «πήραν εφάπαξ που αναλογούσαν έως και 80% πάνω από αυτό που έπρεπε». Ενισχύοντας δε τη ρήση Στουρνάρα περί «πατρικίων» συνταξιούχων, ο κ. Βρούτσης παρατήρησε ότι στην Κοινωνική Ασφάλιση υπάρχουν στρεβλώσεις αφού λειτουργούν ακόμα 92 διαφορετικοί τομείς ασφάλισης.
Και στο βάθος… οι κύριες
    Στην πράξη πάντως, η μείωση στην κρατική χρηματοδότηση προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1,8 δισ. ευρώ για το 2014 και κατά 300.000.000 ευρώ προς τον ΕΟΠΥΥ και τον ΟΑΕΔ, αφήνει ανοιχτό  το ενδεχόμενο περικοπών και στις κύριες συντάξεις. Για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, εκτιμάται ότι θα πρέπει να αυξηθούν έως και 20% τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές ή να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
    Ωστόσο η παρέμβαση του Κράτους στην Κοινωνική Ασφάλιση θα βαίνει συνεχώς μειούμενη, αφού από 55,9% φέτος, η κρατική συμμετοχή στην καταβολή των συντάξεων θα μειωθεί στο 46,5% το 2014.
    Ο υπουργός Εργασίας έκανε γνωστό στη  Βουλή και ότι εντός της εβδομάδας θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή με την οποία θα ρυθμίζεται το καθεστώς συνταξιοδότησης για τους αγρότες με 40 χρόνια εργασίας στα 62 έτη. Επίσης, με την ίδια τροπολογία θα μεταφερθούν από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, που βρίσκονται σε περιοχές της χώρας με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, χωρίς να αλλάξει το ύψος των εισφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου