Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

6.Τα πάνω κάτω στα όρια συνταξιοδότησης - Τέλος οι πρόωρες για χιλιάδες εργαζόμενους και 15 επιπλέον χρόνια στη δουλειά!

6.Τα πάνω κάτω στα όρια συνταξιοδότησης - Τέλος οι πρόωρες για χιλιάδες εργαζόμενους και 15 επιπλέον χρόνια στη δουλειά! 
    Στην προσπάθειά του να μαζέψει τις δηλώσεις για περικοπές το υπουργείο Οικονομικών έκανε μια διαρροή που ανατρέπει τα πάντα σε ό,τι αφορά στις πρόωρες συντάξεις.
    Ουσιαστικά μέσω διαρροών μαθαίνουμε ό,τι περίπου 1.500.000 εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι προ του 1992 πλήττονται καθώς το υπουργείο προτίθεται να βάλει τέλος στη συνταξιοδότηση πριν το 62ο έτος για να καλύψει τη μαύρη τρύπα των Ταμείων που φτάνει τα 2,1 δισ. ευρώ.
    Χθες λοιπόν από το υπουργείο μάθαμε πως “η κυβέρνηση επεξεργάζεται παρεμβάσεις μόνο για το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων το οποίο αποκλίνει από τις γενικές διατάξεις”.
    Ουσιαστικά το υπουργείο ανακοίνωσε ένα μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις ειδικά για τους παλιούς ασφαλισμένους προ το '83 ή προ του '92 που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και απλά περιμένουν να συμπληρώσουν και την ηλικία που προβλέπεται από το Ταμείο του.
    Το υπουργείο σκέφτεται να αυξήσει την “ποινή” τη μείωση της σύνταξης για κάθε έτος το οποίο υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση των νέων γενικών ορίων των 62 και 67 ετών που θεσπίστηκαν για όσους επιλέγουν να βγουν νωρίτερα, κάνοντας έτσι απαγορευτική την έξοδο
    Υπάρχουν πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με το ισχύον συνταξιοδοτικό 12 χρόνια πριν το 62ο έτος. Αυτές είναι και οι κατηγορίες που πλήττονται περισσότερο.
    Οι μητέρες ανηλίκων που, ανάλογα με τα έτη συμπλήρωσης των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 5.500 ένσημα στο ΙΚΑ ή 25 έτη στο Δημόσιο και τα ειδικά Ταμεία σε ηλικίες από τα 50 (το 2010) έως τα 60 (το 2013).
    Εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο Δημόσιο με 25ετία που μπορούσαν είτε να αποχωρήσουν συμπληρώνοντας το 60ό έτος είτε και χωρίς όριο ηλικίας (οι ασφαλισμένοι πριν από το '83).
    Ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά που συμπληρώνοντας 10.500 ημέρες από τις οποίες τις 7.500 στα βαρέα έχουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικίες από 55 για πλήρη ή 53 για μειωμένη (έως το 2010, καθώς από το 2011 και μετά αυξάνονται κάθε χρόνο τα όρια κατά 9 και 6 μήνες αντίστοιχα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου