Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Μετονομασία δρόμου στη Θεσσαλονίκη - Ποιός ήταν ο Αλβέρτο Ναρ



Μετονομασία δρόμου στη Θεσσαλονίκη - Ποιός ήταν ο Αλβέρτο Ναρ
    Εγκρίθηκε χθες από την ειδική επιτροπή ονοματοθεσιών Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης η αλλαγή του ονόματος της οδού  Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου, απέναντι από την Σχολή Τυφλών, στη Θεσσαλονίκη σε Αλβέρτος Ναρ.
Ναρ, Αλβέρτος, 1947-2005
    Ο Αλβέρτος Ναρ (1947-2005) γεννήθηκε τη Θεσσαλονίκη όπου πέρασε όλη τη ζωή του. Γιός σεφαραδιτών Εβραίων, επιζώντων του Ολοκαυτώματος.
    Παρακολούθησε μαθήματα στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και εργάστηκε ως γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.
    Διηύθυνε το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Εβραϊσμού Θεσσαλονίκης και ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
    Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1985 με το βιβλίο "Οι συναγωγές της Θεσσαλονίκης. Τα τραγούδια μας", με πρόλογο του Γιώργου Ιωάννου. Τις μελέτες λαογραφικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος, με τις οποίες επιχειρεί να φωτίσει το χαρακτήρα της Εβραϊκής κοινότητας στην ιστορική διαδρομή της, τις συνέχισε ο Ναρ και μετά το 1985, συγκεντρώνοντας το σύνολο της δουλειάς του στο βιβλίο "Κειμένη επί ακτής θαλάσσης" (1997).
    Αναφορά πρέπει οπωσδήποτε να γίνει και στο βιβλίο "Προφορικές μαρτυρίες Εβραίων της Θεσσαλονίκης για το Ολοκαύτωμα" (1998), που κυκλοφόρησε μαζί με την Έρικα Κούνιο Αμαρίλιο. Ως πεζογράφος εμφανίστηκε επίσης το 1985 με διήγημα από το περιοδικό "Το δέντρο", αλλά συνεργάστηκε στενά και με τα περιοδικά "Παραφυάδα" και "Το τραμ" (Τρίτη διαδρομή).
    Κυκλοφόρησε τις συλλογές διηγημάτων : "Σε αναζήτηση ύφους" (1991, δεύτερη έκδοση το 1997 εμπλουτισμένη με πέντε ακόμα διηγήματα), και "Σαλονικάι, δηλαδή Σαλονικιός" (1999). Ήταν τακτικός συνεργάτης των εφημερίδων "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη".
    Κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, γαλλικά και εβραϊκά. Πέθανε, μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο, την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2005.
    H ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης Τριάφυλλου Μηταφίδη στο Facebook:

2 σχόλια:

  1. Ντροπή και Αίσχος. Δεν γίνεται! Μιλούν οι αριστεροί για τη Μακεδονία? Γλύφουν εκεί που έφτυναν? Ασχολήθηκε ο καρεκλοκένταυρος Εθνοπατέρας με το ποιόν και την πατριωτική δράση του Στρατηγού? Ιστορικά δικαιώνεται μόνο και μόνο από το Βουλγαρίζον «Λαϊκό δικαστήριο» τους που τον καταδίκασε σε θάνατο, με τη φυλάκισή του,τις εικονικές εκτελέσεις του και την τρομοκρατία τους σε βάρος του.
    ΕΥΓΕ στη σελίδα για την έρευνα και δημοσίευση· για το ποιόν και τη δράση του Στρατηγού. Η Ελλάδα τελικά τρώει τα παιδιά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λυπάμαι πολύ. Ας μην αναφερθούμε, καλύτερα, στους πραγματικούς συνεργάτες του Μέρτεν. Όμως, οι Εβραιολάγνοι, κάνουν τα πάντα για να τύχουν στήριξης.Τα δίνουν όλα.Ντροπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή