Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Με ελέγχους, εφόδους και κατασχέσεις από θυρίδες ψάχνει 65 δισ. το 2018 η εφορία



Με ελέγχους, εφόδους και κατασχέσεις από θυρίδες ψάχνει 65 δισ. το 2018 η εφορία
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Για 200.000 ελέγχους από εφορίες και τελωνεία, πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία και κατασχέσεις ακόμα και από θυρίδες, μιλά το σχέδιο για φέτος - Παράλληλα, διαγράφονται χρέη 4,5 δισ. ευρώ ως ανεπίδεκτα είσπραξης
    Καταιγισμός ελέγχων και τηλεφωνικών κλήσεων από την εφορία προμηνύεται το
2018, με βάση το στρατηγικό σχέδιο της ΑΑΔΕ που προβλέπει 100.000 ελέγχους από τις εφορίες και 100.000 από τα τελωνεία.   Πολύ δουλειά πέφτει και στις τοπικές ΔΟΥ που θα κάνουν τουλάχιστον 15.000 ελέγχους με στόχο να εισπραχθούν 1,5 δισ. από την μικροφοροδιαφυγή. Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι πιστωτικές δηλώσεις με 5.900 ελέγχους στις επιστροφές φόρων από τις ΔΟΥ.
    Αυτά και πολλά άλλα περιγράφονται αναλυτικά στο στρατηγικό σχέδιο που εκπόνησε για το 2018 ο διοικητής της ΑΑΔΕ και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
    Στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι, μετά την μαζική παραγραφή χιλιάδων ανέλεγκτων υποθέσεων, να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν και να συσσωρευθούν ξανά νέες απλήρωτες υποχρεώσεις των φορολογουμένων, αλλά ο έλεγχος να επεμβαίνει την στιγμή που διαπιστώνεται η παρατυπία. Για τον λόγο αυτό οι εφοριακοί βγαίνουν στους δρόμους και υπάρχει ειδικό πλάνο για ελέγχους σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβεία, πρατήρια καυσίμων, «πειραγμένες» ταμειακές, επιχειρήσεις με έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες (πχ Βουλγαρία κλπ).
    Μέσα στο 2018 η ΑΑΔΕ θέλει να εισπράξει τουλάχιστον 60 δισ. ευρώ από τρέχοντες φόρους της χρονιάς και άλλα 5 δισ. ευρώ από παλαιά και «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα. Παράλληλα όμως θα «διαγράψει» σαν ανεπίδεκτα είσπραξης και άλλα 4,5 δισ. ευρώ.
    Εκτός όμως από πτωχευμένους μεγαλοοφειλέτες, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει και πλαίσιο αυτόματης διαγραφής πολύ μικρού ύψους οφειλών (θα τεθεί σε ισχύ μετά το 2018).
    Στα «όπλα» που επιστρατεύει η εφορία, περιλαμβάνεται και η απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου διάρρηξης τραπεζικών θυρίδων από κατάσχεση, μέχρι 31/12/2018.
     Παράλληλα η ΑΑΔΕ ετοιμάζει και πλήθος νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και διασταυρώσεων, όπως η δημιουργία πλατφόρμας από τα τέλη Μαρτίου για την δήλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών (τύπου Airbnb) και του φόρου διαμονής -που τυπικά πάντως ισχύει ήδη και επιβάλλεται δια νόμου από την Πρωτοχρονιά.
    Έως τέλος Μαΐου θα γίνει ανανέωση των εντύπων και οδηγιών για τις φορολογικές δηλώσεις  -όπως το νέο έντυπο Ε3- ενώ ως τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα για το φορολογικό έτος 2017.
    Από Μάρτιο και μετά θα έχει οριστικοποιηθεί και ο τρόπος εξωδικαστικής επίλυσης των οφειλών προς την εφορία, ώστε να δίνονται προτάσεις και λύσεις στα αιτήματα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις που υποβάλλονται τις ημέρες αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου