Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Συναντήθηκε ή όχι στέλεχος της ΕΝΙ με «υπουργό» του ψευδοκράτους;



Συναντήθηκε ή όχι στέλεχος της ΕΝΙ με «υπουργό» του ψευδοκράτους;
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το αν τελικά ο αποκαλούμενος «υπουργός» εξωτερικών του ψευδοκράτους της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου», Κουντρέτ Οζερσάι συνάντησε τελικά ή όχι αξιωματούχους της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ.
    Η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με διαμεσολάβηση της Ρώμης ενώ δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ο κ. Οζερσάι είχε επαφές τη Δευτέρα και με μέλη της ιταλικής κυβέρνησης.  Ο ίδιος ο Κουντρέτ Οζερσάι επέμεινε ότι συναντήθηκε στην Ιταλία με στελέχη της εταιρείας και όχι μόνο, χωρίς όμως να τα κατονομάζει. Οι Τουρκοκύπριοι, υποστηρίζεται, εξέφρασαν επιθυμία να γίνουν αποδεκτοί ως μέρος της συμφωνίας με την ΕΝΙ. Δηλώνουν, μάλιστα, ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επαναξιολογηθεί και η Νavtex της Τουρκίας με ισχύ μέχρι τις 10 Μαρτίου.
    Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί, στο CNN Turk, πως, «αν δεν υπάρξει συνεργασία στα ενεργειακά και νέο μοντέλο, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει με τους δικούς της σχεδιασμούς».
    Και ενώ η τουρκική πλευρά επιμένει στα περί συνάντησης Οζερσάι με στελέχη της ΕΝΙ, η εταιρεία έχει αποφύγει να διαψεύσει με επίσημη ανακοίνωση, κάτι που αφήνει σκιές στο θέμα. Έγκυρη πηγή στην Λευκωσία δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι σύμφωνα με ενημέρωση, που είχε η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρώμη από την ιταλική εταιρεία ENI δεν έγινε συνάντηση του κ. Οζερσάι με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι και άλλα στελέχη της εταιρείας. Μετά από αυτό η τουρκική πλευρά διευκρίνισε ότι η συνάντηση έγινε με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Λάπο Πιστέλι.
    Συναφώς υπενθυμίζεται ότι στις 13 Φεβρουαρίου ο Ιταλός ΥΠΕΞ ανέφερε στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον οποίο συνάντησε στο Κουβέιτ, στο περιθώριο διεθνούς υπουργικής συνάντησης, ότι η Ιταλία επιθυμεί την εξεύρεση μιας λύσης «σύμφωνης με το διεθνές δίκαιο και προς το συμφέρον της εταιρείας ΕΝΙ, των χωρών στην περιοχή και των δυο κοινοτήτων της Κύπρου».
    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, οι δυο υπουργοί «συμφώνησαν στην ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα εθνικά συμφέροντα και των δυο χωρών και οι ανησυχίες που εκφράζονται από τις κυβερνήσεις τους, υπό το φως της διατήρησης ενός κλίματος εμπιστοσύνης, που χρειάζεται για την προώθηση μελλοντικών ενεργειακών προγραμμάτων, παράλληλα με τα υφιστάμενα». Η συνάντηση έγινε, ενώ είχε τεθεί σε εφαρμογή η πρώτη τουρκική Νavtex. Διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από την συνάντηση εκείνη ξεκίνησε το παρασκήνιο για την πρόσκληση Οζερσάι στη Ρώμη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το θέμα με τον κ. Οζερσάι θα τεθεί «έντονα» από τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη στη συνάντηση που θα έχει στις Βρυξέλλες με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου